Kattebakke eller kattetoilet med hus

kattebakke eller kattetoilet med hus til katten

kattebakke eller kattetoilet med hus til katten

Et kattetoilet er jo bare et kattetoilet – eller er det? Hvis du leder efter det rigtige “lille hus” til din kat, kan du udover forskellige størrelser og farver, vælge mellem to forskellige slags: et kattetoilet med hus eller en kattebakke. Hvad er fordelene og ulemperne ved disse to varianter?

Kattens pladsbehov

Kattetoiletter med hus er meget højere end kattebakker. Kattetoiletter med hus kan være omkring 50 cm høje, mens åbne kattebakker er 20 til 30 cm høje. Dette ændrer naturligvis ikke den plads, som en kat har brug for til at besørge. Men det gør kattebakker lidt mere fleksible, når det handler om at finde et sted at stille den.

Ikke desto mindre: Størrelsen på kattebakken skal passe til din kats størrelse. En større kat har brug for mere plads til at vende sig rundt, skræve og skrabe i kattegruset, end en lille kat. Dette gælder særligt, hvis den bruger et kattetoilet med hus. Her har katten ikke mulighed for at lade sin hale eller knurhår rage ud af toilettet! Når du køber et kattetoilet med hus, skal du sørge for, at din kat har nok plads.

Dit kattetoilets udseende

Lige meget hvor meget du elsker din kat: Brugt kattegrus er ikke noget pænt syn. Kattetoiletter med hus er mere diskrete end kattebakker. Din kats afføring er altid godt gemt her. Dette kan være en stor fordel, hvis kattebakken befinder sig i menneskets synsfelt! På grund af det manglende hus er det nemt at se, når din kat har brugt kattebakken. Men når alt kommer til alt, kan dette være en stor motivation til at gøre kattebakken hurtigt rent!

Lugt

Katte er renlige dyr. Men et besøg på kattebakken efterlader dog ofte en dårlig lugt. Et kattetoilet med hus afskærmer lugtene under huset og sikrer, at de ikke kan sprede sig frit i området. De forbliver under huset. Dette er behageligt for mennesker, men ikke nødvendigvis for katten.

I øvrigt: Om en kattebakke er hygiejnisk eller ikke, afhænger især af det anvendte grus og regelmæssig rengøring. Kommercielt tilgængelige produkter gør det lettere at rengøre og desinficere kattetoiletter med hus eller kattebakken regelmæssigt.

kattetoilet med hus © absolutimages / stock.adobe.com
kattetoilet med hus

Katteadfærd

Selvom det er naturligt for os mennesker at beskytte vores kattes privatliv, ser katten imidlertid verden med andre øjne. Det kan godt være at katte er jægere, men de har også naturlige fjender i naturen. En kat ønsker derfor at føle sig tryg, når den går på kattebakken. Den ønsker at føle, at den kan flygte, når som helst. En kattebakke giver den mulighed for at have et 360-graders udsyn efter mulige fjender

Et kattetoilet med hus har derimod kun en vej ind og ud. Denne flugtvej kan hurtigt blokeres af mulige fjender eller andre katte. Derfor er det ikke kun nervøse katte, der føler sig fanget eller utryg i et kattetoilet med hus. Fra kattens perspektiv er en kattebakke derfor at foretrække frem for et kattetoilet med hus!

kattebakke
kattebakke

Beslutningen: Kattetoilet med hus eller kattebakke?

Uanset om du vælger et kattetoilet med hus eller en kattebakke, er regelmæssig rengøring – mindst 1-2 gange om dagen nødvendigt. Husstande med flere katte bør ideelt set have flere kattebakker, så der ikke opstår splid og kampe om territoriet. Det ideelle antal kattebakker er antallet af katte plus 1 – men venlige katte har ofte ikke noget problem at dele en kattebakke, forudsat at den er stor nok.

De bedste ønsker til dig og din kat!

Vores mest hjælpsomme artikler
5 min

Elsker min kat mig? 10 tegn, der beviser det

Katten viser nogle gange mere, nogle gange mindre, hvordan den elsker sin ejer, og det bunder i dens tendens til at have en omskiftelig og hemmelighedsfuld natur. Nogle gange er det også bare fordi den har en lidt mere subtil måde at vise det på end f.eks. hunde. En kattekender vil nok alligevel være i stand til at genkende deres tegn på kærlighed. Jo mere du stoler på dine instinkter - ligesom din kat gør - vil du kunne se og føle, hvor meget din elskede kat elsker dig.

5 min

10 tegn på, at din kat er glad

Når man elsker nogen, ønsker man, at de er lykkelige - og man er nok villig til at gøre en del for at bidrage til den lykke. Det gælder selvfølgelig også for vores katte, som vi deler livet med. De gør jo også os ret glade.

7 min

10 ting du bør vide, før en kat flytter ind

Der er ingen vej udenom - små killinger er søde! Så søde, at mange uden at blinke med øjnene og uden at tænke over konsekvenserne lader en killing flytte ind. Men søde killinger bliver til katte med behov, der kommer til at ledsage dig i de næste 15 til 20 år. Om en killing eller en voksen kat skal flytte ind bør derfor overvejes nøje! Disse "10 ting du bør vide, før en kat flytter ind" hjælper dig med at træffe den rigtige beslutning.