En eller flere katte?

Bør man have en eller flere katte?

En Eller Flere Katte?

Mange dyrevenner tror på myten om katte som enspænder. Men hvordan er kattens sociale adfærd egentlig? Er vores katte lykkeligere alene end med en partner? Vil de helst bo alene eller i en gruppe?

Katten i det fri

Ude i det fri er katte for det meste enegængere. Grunden er, at kattens byttedyr er så små, at de ikke har brug for andre kattes hjælp til jagten. Katte lister sig lydløst over mod sit bytte og nedlægger det i et spring. Mus og fugle gælder mere som snack end et fuldt måltid. Hvis en kattegruppe skulle slås om bidderne, ville de alle komme til at sulte…På grund af deres jagtadfærd anses katte for at være ensomme jægere: I naturen jager (og lever) de mest alene.

Kattelivet sammen med mennesker

Men kattens sociale adfærd ændrer sig, når den lever i nærheden af mennesker. Vilde katte har som regel ingen kontakt med mennesker overhovedet. Halv-vilde katte eller gårdkatte er derimod anderledes. Indekatte tilbringer hele deres liv i huse og tilpasser også deres sociale adfærd til disse særlige livsomstændigheder. I modsætning til vilde katte, har indekatte en overflod af resurser. Kort sagt: Der er nok foder til alle.  Uden kamp om foderet, er katte i stand til at eksistere fredeligt sammen og danne venskaber, f.eks. ved fodersteder, på bondegårde eller i familier. Derfor gælder opfattelsen af katten som enegænger slet ikke!

 

I øvrigt: Man har efterhånden fundet ud af, at den sociale struktur i en kattegruppe er grundlæggende anderledes end i en ulveflok. Det indskrænkede leverum i nærheden af foderresurser sørger for, at katte ikke danner en absolut rangorden. Deres hierarki er bundet til tid og sted: Den som bestemmer i laden om aftenen, må måske underkaste sig en anden kat om morgenen.

Kattens hverdag i et hus

Livet i et hus er for en kat ekstremt anderledes end livet som vildkat. Leverummet er yderst komprimeret – i stedet for flere kvadratkilometer har katten mellem 30-100 kvadratmeter til rådighed. At der er foder til rådighed døgnet rundt, kompenserer ikke for kattens behov for bevægelse.

Katte er jægere – og de skal behandles og stimuleres derefter. En lykkelig kat har brug for afveksling, klatremuligheder og steder, hvor den kan gemme sig, slappe af og slumre. At have to katte giver tit afveksling i det ensomme indeliv. Endelig en, man kan lege med! Endelig en, som forstår kattens kropssprog! Især hvis du ikke er hjemme det meste af dagen, er en ekstra kat en perfekt familieforøgelse. Før du bringer en ny kat ind i dit hjem, skal du naturligvis forberede ankomsten: Der skal være nok resurser til begge dyr. Du skal anskaffe jer et ekstra kattetoilet, eventuelt også et større kradsetræ og et dejligt hyggetæppe. Men det er ikke alt!

Problemer i hjem med flere katte

Katte har meget forskellige karakterer, én kat ligner ikke den næste. Ligesom hos os mennesker afhænger harmonien i et hjem af, at kemien mellem parterne fungerer. Tætte kattevenskaber kan også blive brudt, hvis en anden, tredje eller fjerde kat flytter ind. I stedet for hygge, opstår der nu skænderier. Nogle gange går et venskab mellem to katte også i stykker uden nogen mærkbar grund. Dog kan ændringer i dagligdagen være årsagen: En flytning, en baby i familien eller en skilsmisse.

Dagligdagen med flere katte er altså ofte mere kompliceret end med en enkelt kat. Dette betyder bare ikke, at din kat er mere tilfreds alene…

Den rigtige 2. kat

Helt afgørende for et harmonisk fler-kattehjem er det rigtige antal kattepersonligheder. Det kommer derfor ikke så meget an på selve antallet af katte. Grupper med et lige antal gælder dog som mere stabile. Dette afhænger også af, hvor godt kattene passer sammen. Lige børn leger tit bedst: At sætte en gammel, rolig kat sammen med en nysgerrig killing kan tit føre til stress og frustrationer, mens man fint kan bringe to killinger på én gang ind i hjemmet til en gammel kat.  Hvis du har et hjem med et velfungerende trekløver, kan en fjerde kat skabe mere uro end harmoni ind i kattegruppen.

Enekatte

Dog findes de også: Katte, som lever harmonisk med deres menneskefamilie og ikke savner selskab af andre katte. Måske har ud allerede prøvet at føre den sammen med en anden kat? Måske er din kat „ikke egnet“ til at omgås andre katte?

Du kender din kat bedst. Kun du kan bestemme, om der skal bringes en ny kat ind i hjemmet eller om din kat er mere lykkelig alene.

 

Vi ønsker dig og din familie alt godt!

Vores mest hjælpsomme artikler
5 min

Elsker min kat mig? 10 tegn, der beviser det

Katten viser nogle gange mere, nogle gange mindre, hvordan den elsker sin ejer, og det bunder i dens tendens til at have en omskiftelig og hemmelighedsfuld natur. Nogle gange er det også bare fordi den har en lidt mere subtil måde at vise det på end f.eks. hunde. En kattekender vil nok alligevel være i stand til at genkende deres tegn på kærlighed. Jo mere du stoler på dine instinkter - ligesom din kat gør - vil du kunne se og føle, hvor meget din elskede kat elsker dig.

5 min

10 tegn på, at din kat er glad

Når man elsker nogen, ønsker man, at de er lykkelige - og man er nok villig til at gøre en del for at bidrage til den lykke. Det gælder selvfølgelig også for vores katte, som vi deler livet med. De gør jo også os ret glade.

7 min

10 ting du bør vide, før en kat flytter ind

Der er ingen vej udenom - små killinger er søde! Så søde, at mange uden at blinke med øjnene og uden at tænke over konsekvenserne lader en killing flytte ind. Men søde killinger bliver til katte med behov, der kommer til at ledsage dig i de næste 15 til 20 år. Om en killing eller en voksen kat skal flytte ind bør derfor overvejes nøje! Disse "10 ting du bør vide, før en kat flytter ind" hjælper dig med at træffe den rigtige beslutning.