Laserpointer til katte

Kat der ligger på siden og kigger op

Kattelegetøj med forholdsregler

Ved spørgsmålet om, hvorvidt en laserpointer er egnet som legetøj til katte, er meningerne meget delte. Her er et par ting, du kan bruge til at afveje fordele og ulemper og træffe din egen beslutning til fordel for din elskede kat.

Hvad er farerne ved en laserpointer som kattelegetøj?

Når man leger med en laserpointer udfordres kun synet. Lugt, berøring og hørelse kommer, i modsætning til de fleste andre slags kattelegetøj, ikke til deres ret. Det er dog yderst vigtigt at udfordre disse sanser, fordi de bruges af katte ude i naturen.

I princippet bør man bruge legetøj og sørge for omgivelser, der imødekommer kattes naturlige miljø og behov. Kun på denne måde vil din kat trives.

Leg med en laserpointer vil ikke frembringe en følelse af, at jagten har været udbytterig, en leg hvor katten kan nedlægge sit bytte når det er fanget. Så kan den opleve frustration og overreagere. Det vil man kunne se, hvis katten efter endt leg ikke falder ned og med stor frustration leder efter den røde prik, som ikke længere er at finde nogen steder.

Desuden er laserstrålen skadelig for øjnene. Derfor må du under ingen omstændigheder se direkte ind i lysstrålen og heller ikke lade din kat gøre det, fordi deres øjne er mange gange mere følsomme end menneskers. Kattens øjne er mere følsomme, fordi katte jo også kan se i mørke.

Husk også, at laserpointeren kan skade øjet selv på reflekterende overflader, som for eksempel laminatgulve og lignende. I værste fald kan det føre til blindhed og høje dyrlægeomkostninger.

Du bør altså være meget varsom med at bruge en laserpen.

Hvad taler for en laserpointer som kattelegetøj?

Hvis du bruger det lysende kattelegetøj bevidst, kontrolleret og ikke for længe ad gangen, kan en laserpointer være et spændende legetøj, som din kat kan få en masse ud af. Visse katte kan dog aldrig se det sjove i denne jagtoplevelse og føler, de bliver holdt for nar. Da katten ikke kan fange det imaginære bytte, kan du i stedet belønne katten med en godbid.

En laserpointer giver legesyge katte høj spas-faktor. Men som vi allerede har understreget, må mennesker være særlig opmærksomme på, at laserstrålen hverken sigter mod mennesker eller dyrs øjne.

En lommelygte kunne have en lignende appel til katten uden den risiko, som laseren udgør. Bolde, drillepinde og lignende kan være meget mere alsidig underholdning, og i modsætning til jagten efter en lysprik har katten her en succesoplevelse, fordi byttet virkelig bliver “nedlagt” – som i naturen.

Det anbefales også at du retter lysprikken hen mod slutningen af jagten på et passende rødt objekt, såsom en kattepude, som katten derefter kan “nedlægge” i stedet for laserpointeren, så får de den succesoplevelse, deres naturlige instinkt higer efter. På denne måde kan katten komme af med sin energi ved at lade det gå ud over dette “bytte”.

Hvordan kan jeg undgå potentielle farer ved laserpointeren?

Husk, aldrig at pege lysstrålen direkte ind i din kats øjne. Katten kigger heldigvis for det meste ned på gulvet i sin søgen efter prikken, og ikke op på laserpennen. Du bør stadig passe på.

Start med at holde laserpointeren tæt på jorden, indtil din kat opdager den røde prik. Når katten har fået øje på prikken, kan du læne dig mageligt tilbage, og fra eksempelvis sofaen underholde din kat.

På den anden side er bevægelse selvfølgelig ikke kun godt for katten, men frem for alt også for dig. Det er derfor også i dén henseende man kan overveje, om der findes andet legetøj, der ikke i så høj grad tilfredsstiller menneskers trang til magelighed. Desuden er den oplevelse, som laserpointeren tilbyder, langt fra den jagtoplevelse, som katten oplever i naturen.

Findes der nogen harmløse laserpointere?

De laserpointere, du kan finde i zooplus shoppen er alle testede og betragtes som sikre. Øjet lider ifølge producenten ingen skade, hvis det skulle blive ramt kortvarigt ved et uheld. Den lave stråling reducerer risikoen for øjenskade.

Ikke desto mindre bør brugeren altid være opmærksom på den grundlæggende risiko og være meget forsigtig ved håndtering af laserpennen. Laserstråler er som sagt stærkt fokuseret lys.

Du bør helt afstå fra at købe en laserpointer fra mindre velrenommerede leverandører eller fra tvivlsomme billigbutikker, fordi det ikke er sikkert, at de overholder standarderne, og nogle af dem overstiger grænseværdierne med op til hundrede gange den tilladte værdi.

Absolut ikke tilrådelige er – her er der enighed blandt katteeksperter – fra laserpointere med tilfældighedsgenerator. Disse kaster det stærkt koncentrerede lys tilfældigt ud i rummet og er en uforudsigelig risiko for øjet.

Findes der andet legetøj, der passer til min kat?

En lommelygte kunne have en lignende appel til katten uden den risiko, som laseren udgør. Bolde, drillepinde og lignende får en kat også meget sjov ud af, og i modsætning til med jagt efter en lysprik har katten her en succesoplevelse, fordi byttet virkelig bliver “nedlagt” – som i naturen.

Også med en drillepind eller lignende kattelegetøj, får en kat en følelse af at have nedlagt byttet. Belønning i form af “du har gjort det godt – du er en smart jæger!” har katten brug for at trives. Derudover er det tættere på de egentlige jagtforhold i naturen og, i modsætning til laserpointeren, har ingen sammenlignelige risici for kattes sundhed.

Vores mest hjælpsomme artikler
5 min

Baldrian til katte

Tørret baldrian har én ting til fælles med catnip: begge hører til blandt kattes foretrukne planter. De to urteagtige planter bliver ikke uden grund kaldt ”kattenarko”. Men hvorfor reagerer katte euforisk på duften af baldrian-legetøj og lignende?

7 min

Sport for katte: Sådan opnås den ideelle vægt

Et par velmenende godbidder for meget og for lidt leg som kompensation giver hurtigt lidt ekstra fedt på hofterne. Spørgsmålet er: Findes der ikke også sport for katte? Med vores fem øvelser for et højere fitnessniveau sætter du din kat i gang og får fedtet til at rasle af.

5 min

Leg med indekatte

Som ejer af en indekat, er du sikkert også interesseret i, at dit kæledyr lever så naturligt som muligt. Derfor må en katte-venlig lejlighed byde på en masse variation. Jo færre no-go‐zoner der er, desto bedre for din kat. Fleksible fodringstider, der svarer til deres naturlige levevilkår, snarere end faste. Din kat skal få sin sidste aftensnack, når du går i seng. Hvis du byder din kat på variation i hverdagen, gør du den mere stressbestandig. Derfor skal du lege med den så ofte som muligt. Giv den en ny kasse at gemme sig i mindst en gang om ugen, fordi det ændrer dens lugtspektrum. Du bør også integrere nye ideer i støjkulissen.