Hundehvalpe

Alt for mange hunde lander i dyreinternatet, fordi de hidtidige ejer ikke har overvejet beslutningen om at holde en hundehvalp grundigt nok. Hvis du tager en lille hund med dig hjem, bør du overveje et par ting og ærligt spørge dig selv, hvorvidt du kan klare denne udfordrende opgave. Læs mere

8 min

Fodring af hvalpe

Ernæring spiller en central rolle i livet. Det er derfor vigtigt at servere foder, som både er sundt og afbalanceret allerede mens de er hvalpe. På denne måde lægger du grundlaget for god fysisk og mental udvikling. Til den rigtige hvalpeernæring er der et par ting at overveje.
17 min

Grundprincipperne i hvalpeopdragelse

Jo før, jo bedre? Når det gælder hvalpeopdragelse, er dette sandt. Små hunde er ekstremt nysgerrige og helt åbne overfor den store verden. Dette kan udnyttes for at vise hvalpen på en sjov – men også konsekvent måde, hvad du forventer af den og hvilken adfærd er uønsket.
7 min

Køb af hundehvalp: Det skal du være opmærksom på

Når man kigger i hvalpekassen, slår enhver hundeelskers hjerte hurtigere. Man vil helst tage alle hvalpene med hjem, men (for det meste) skal det kun være én. Den sorte, den sort-hvide eller måske den med den sjove aftegning på brystet? Rådvildheden breder sig. Læs mere om, hvilken hvalp du skal købe og lade flytte ind i dit hjem.
4 min

Socialisering af hvalpe

Hunden er fra naturen af et flokdyr. Med andre ord er et familiehierarki et absolut must. Der skal opstilles klare regler, der må og skal følges. Når du giver en kommando er det mindre lydstyrken der er afgørende, men derimod stemmens klang. Korte præcise lydsignaler bør kobles med klare håndsignaler. Brug altid samme kombination af ord og håndtegn. Alt dette betyder for dig som en ny hundeejer at udøve autoritet, selv hvis det er dig imod.

Hvordan finder jeg den rigtige hundehvalp til mig?

Især hvis du arbejder fuld tid, og din hund kommer til at skulle tilbringe hele dagen alene, ville det være alt andet end passende for din hundekammerat. Et alternativ er en hundesitter, der tager sig af hunden mens du er på arbejde.

Hunden er trods alt et meget socialt, intelligent og følelsesmæssigt væsen. Derfor skal den luftes tre gange om dagen og i denne forbindelse kunne få afløb for sin energi.

Det er på ingen måde nok bare at lukke hunden ud i haven. Hunden kan lejlighedsvis sagtens være med ude, hvis du som ejer er i gang med noget havearbejde. Grundlæggende har hunden dog brug for den mængde beskæftigelse, der opfylder dens behov. Bliv inspireret af det store udvalg af hundelegetøj!

Vær også opmærksom på, at hundetræning kræver tid, tålmodighed, indfølingsevne, ansvar og frem for alt humor. Din lille ledsager vil til gengæld som tak bringe mere lethed og sjov ind i dit liv.

Hvordan finder jeg en seriøs opdrætter?

Du finder en troværdig opdrætter gennem en paraplyorganisation som DKK (Dansk Kennel Klub). Foreningen er den førende sammenslutning af opdrættere og hundeejere i Danmark.

På foreningens hjemmeside er det nemt at lede efter en ny hund: vælg din ønskede race og du vil i bunden kunne se, om der for nuværende findes en opdrætter, der har et kuld under opsejling, hvor du måske kan være heldig at få lov til at købe en hundehvalp.

Der findes tegn på, at du har fundet en god opdrætter: opdrætterens husstand ser velplejet og ren ud, men det er ikke nødvendigvis klinisk rent lige dér, hvor der er mange hunde, der opholder sig. Der bør være klart og tydeligt, at hundene føler sig hjemme. Lugten giver også en vink med en vognstang: hvis der er en tydelig duft af hund, så er alt fint. Hvis det derimod lugter meget ubehageligt, bør det stå lysende klart, at der ikke bliver lagt nogen vægt på renlighed.

Hvis det er tilfældet kan man nemlig frygte for hundenes helbred og trivsel, og dermed på opdrætterens seriøsitet. En ansvarlig opdrætter er også kendetegnet ved, at vedkommende på den ene side spørger ind til dig og samtidig besvarer dine mange spørgsmål let og kompetent.

En god opdrætter vil danne sig et indgående indtryk af, om du vil kunne klare opgaven, og om dine levevilkår giver dig mulighed for at holde hund.

Forresten vil du få lov til at besøge hvalpene indtil flere gange hos en troværdig opdrætter. Så kan du få et godt indtryk af hundens karakter - og dens opdrætter. Husk dog, at hvalpe først bliver hunde med fuldt udviklet karakter når de når sjette uge eller deromkring.

Et andet vigtigt kriterium er, at opdrætteren giver tæven i mindst et års pause efter hvert kuld. Det er tegn på, at tævens sundhed er vigtig for vedkommende, og at han eller hun ikke kun går efter profit.

Når alt kommer til alt er opdræt meget mere end blot at "producere" små, søde væsener for at kunne sælge dem med så stor gevinst som muligt. Det er en meget betydningsfuld opgave, der har dyrevelfærd i centrum.

En opdrætter bør i mange tilfælde også tage en hund tilbage, hvis det skulle ske, at du ikke ser dig i stand til at holde hund alligevel. Ideelt står betingelserne i købskontrakten - også hvad det angår. En god opdrætter kærer sig om hundene efter de er blevet solgt og spørger efter, hvordan de har det i deres nye hjem.

Med tanke på dyrevelfærd er det grundlæggende fornuftigt at tage en hund fra et dyreinternat. De formidler ofte også hunde, der er blevet reddet i udlandet, for eksempel fra gaden eller hvis de ellers skulle have været aflivet.

Her vil de ikke at lægge pres på dig ved for eksempel at sige, at hunden vil blive dræbt inden for 24 timer, medmindre du udviser barmhjertighed. Det kan i og for sig være sandt, men det er vigtigt, hvordan denne omstændighed formidles.

En hvalp fra en opdrætter er kastreret, vaccineret, chippet og har fået ormekur, når du får den udleveret. Hvis det er en hund fra udlandet, har den også et EU-kæledyrspas.

Som mulig hundeejer bør du virkelig være villig til at tage ansvar for hunden, og opbygge en tæt og varig forbindelse - selv når hunden ikke længere er hvalp, eller når I gennemlever en svær periode.

Dybe forbindelser klarer selv de største forhindringer - hvor både menneske og hund får lov til at vokse. Vi ønsker dig et dejligt liv sammen!