Rejse med hund – Bil eller fly?

Rejse med hund - Fly eller bil

Hundetransport Bil eller fly?

Hundevenner vil helst tage deres hund med overalt. Så længe det gælder gøremål i byen, kan dit firbenede familiemedlem selvfølgelig altid komme med. Men hvad med ferien? Hvilke muligheder har dyrevenner, når de skal rejse langt væk? Kan man tage en hund med i flyet? Eller skal hundeejere hellere tage bilen på de lange ture?

Den juridiske side af sagen

Bare ind i bilen og afsted – så let er det naturligvis ikke, hvis du skal med fly. En flytur med hund må forberedes godt. Reglerne afhænger af flyselskaberne og din flyvedestination. I første omgang skal alle dyr tilmeldes når billetten bookes og i de fleste tilfælde betaler du også et gebyr. Enkelte flyselskaber tillader slet ikke dyr i kabinen, andre tillader dem fra en vis vægt i lastrummet. Især for større hunderacer er turen i lastrummet naturligvis meget ubekvem og ofte belastende…

En rejse med bil er derfor mere ukompliceret. Alligevel gælder også her, at man skal informere sig om rejsemålets indrejsebestemmelser. Man kan læse om dette på de enkelte landes ambassade-hjemmesider. Alt efter indrejsebestemmelser, har din hund brug for en sundhedsattest eller særlige vaccinationer. Et EU-kæledyrspas er også et must. Husk altid at have alle dokumenter ved hånden!

Sikkerhed

Fly regnes som det mest sikre passagertransportmiddel. Transporterer man sin hund i lastrummet, men uden at holde øje med den, kan man ikke  altid reagere på problemer og handle øjeblikkeligt, hvis det bliver nødvendigt. Dette gør flyture en smule mere usikre for de firbenede medrejsende!

I øvrigt: Det frarådes at give din hund beroligende midler og medicin på flyveture. Mange flyselskaber har ligefrem forbudt det. Medicin virker stærkere i luften, og virkningerne er ikke til at forudse. Derfor nægter flere og flere flyselskaber at transportere bedøvede dyr – hverken i lastrummet eller kabinen.

Rejser man i egen bil, har man altid sit dyr indenfor rækkevide. Man kan reagere hvis hunden føler ubehag, bliver nervøs eller får det dårligt og hele tiden berolige sit dyr. Bare selve kontakten med mennesker gør mange hunde mere afslappede! Bilrejser er derfor meget mere sikre. Et godendt gitter til bagagerummet i personbiler, hundeseler eller en stabil transportkurv bør dog også anvendes på køreture. Biltilbehør af høj kvalitet til hunde gør rejsen mere behagelig og reder din hunds liv, hvis i er udsat for en ulykke!

Bekvemmelighed

Kører man bil, kan man holde når man vil og gå tur, når hunden skal tisse. Dette er meget mere behageligt for både hund og ejer. Begge parter kan få strakt benene og sidder ikke indespærret i et fly i mange timer. En hund bør heller ikke spise under en flytur og har sikkert ikke lyst til at drikke. Dette er ikke noget problem i egen bil. Derfor er bilture at foretrække fremfor flyture. Men undtagelsen bekræfter naturligvis reglen – der findes selvfølgelig hunde, som elsker at flyve! Men de er nok i mindretal.

Prisen

Der er endnu et godt argument for at tage bilen: Udgifterne. Den som rejser med bil har allerede medregnet benzin, olie, samt slid og slæb. Det gør ikke den store økonomiske forskel, om din hund er med i bilen eller ej. Men derimod kan en flytur med en hund blive dyr! Gebyrerne varierer efter størrelse og vægt på din hund og det enkelte flyselskab. Hvis du har mere end én hund, kan det hurtigt blive dyrt! Den som holder regnskab, vil  som regel foretrække at rejse i egen bil.

Tilvænningen

De fleste hunde vil komme til at prøve en biltur i bagagerummet. Derfor er det ret nemt, at forberede hunde på lange bilture. Sådan er det heller ikke med en længere flyvetur. Du kan naturligvis vænne din hund til en transportboks, men ikke  situationen i et fly. Flyet og check-in kontrollen er ofte et chok for en hund…

Afstanden

Selvom meget taler for bilture, er der én vigtig grund til at flyve med en hund: Afstanden. Med bil kan du måske tage til Italien eller Spanien, eller ligefrem krydse Europa. Hvis du skal til Amerika eller Afrika, er det nødvendigt at flyve.

Ikke desto mindre: Flyveture er relativt ubehagelige og stressende for hunde. Hvis det kun drejer sig om en ferietur, bør du foretrække en god hundepension i stedet for. Hvis du planlægger en rejse, der varer i flere måneder, eller hvis du skal flytte til udlandet, er der tit ikke andre løsninger: Din hund bliver nødt til at flyve med. Forbered under alle omstændigheder din hund, væn den til transportboksen og brug homøopatiske beroligelsesmidler, hvis du er usikker. Fodertilskud med aminosyren, tryptophan, udskiller efter sigende glædeshormonet serotin i hjernen og afslapper hunden.

Ligegyldigt hvad du beslutter dig for, så ønsker vi dig og din hund en god rejse!

Vores mest hjælpsomme artikler
14 min

Camping med hund

Uanset om du har en autocamper, en campingvogn eller tager af sted for at overnatte i telt, så er det blevet mere og mere populært at tage på campingferie. Men kan det også lade sig gøre, hvis du har hund? Hvordan finder jeg hundevenlige campingpladser? Hvordan transporterer jeg hunden, og hvor skal hunden sove?
5 min

Rejse med hund – Bil eller fly?

Hundevenner vil helst tage deres hund med overalt. Så længe det gælder gøremål i byen, kan dit firbenede familiemedlem selvfølgelig altid komme med. Men hvad med ferien? Hvilke muligheder har dyrevenner, når de skal rejse langt væk? Kan man tage en hund med i flyet? Eller skal hundeejere hellere tage bilen på de lange ture?
5 min

Togrejse med hund

Hverdag eller ferie: Togture er for mange en afslappet måde at rejse på. Forudsætningen for en behagelig tur i selskab med din hund, er ikke kun planmæssig afgang, men også at din hund er afslappet og rutineret. Vi giver dig her nogle tips til hvordan du får en god togtur med din hund.