Kaniner

Kanin sidder på en græsplæne

Kaniner er blandt de mest populære kæledyr i verden. Med deres lange ører, bløde pels og blide øjne ser de altså også rigtig søde ud. Samtidig betragtes de som sociale, nemme at pleje og billige. Men er kaniner virkelig de perfekte kæledyr? Hvad du bør være opmærksom på før du anskaffer dig en kanin og hvordan du kan holde kaniner på en artskorrekt måde, kan du læse mere om her.

Hold

En kanin har også behov

På listen over de mest populære kæledyr over hele verden ligger de søde dyr med de lange ører på tredjepladsen – lige efter katte og hunde. De er hverken for store eller for små, de er tillidsfulde, billige i køb og billige at holde, og synes at have få krav til deres ejer. Desværre passer det billede ikke altid ind i virkelighedens verden. Konsekvensen af denne fejlbedømmelse er, at mange kaniner ikke holdes korrekt. De bor i for små bure, har ingen kontakt med artsfæller og får stort set ingen muligheder for at komme ud og få afløb for deres energi. Kaniner – selvom de ikke viser det direkte – har vigtige behov, som ikke bør ignoreres.

To kaniner er bedre end en

Et af de mest basale behov hos kaninen er ønsket om at spejle sig i og “snakke” med artsfæller. Hverken mennesker eller andre kæledyr, som f.eks marsvin, kan tilfredsstille det behov. Selv et barn, der beskæftiger sig med sin kanin i flere timer om dagen, vil aldrig kunne erstatte en artsfælle. En kanin bør derfor aldrig holdes for sig selv. Enhver, der er interesseret i at købe disse dyr, bør anskaffe sig mindst to kaniner. Hvis det ikke skal være mere end to, er det bedst med en hun og en han. Hanner bør være kastreret, fordi kaninhunner kan få fem til ti afkom pr. år. Til gengæld forhindrer kastration ikke kun uønsket formering, men kan også mindske rangordens- og territoriekampe i grupper, hvor der er flere hanner.

Grave, gemme sig og løbe zigzag – en kanin har brug for bevægelse

Et andet, ofte undervurderet, grundlæggende behov hos kaniner er trangen til at bevæge sig. Uanset om det drejer sig om kæmpekaniner eller dværgkaniner: alle kaniner har brug for plads og få udløb for deres energi. Et normalt kaninbur er ikke tilstrækkeligt i det lange løb. Vildkaniner løber, zigzagger og graver underjordiske gange og huler hvor de lever sammen i flok. For tamkaniner er det naturligvis ikke tilnærmelsesvis mulig, men du kan som ejer kan gøre rigtig meget for at tilfredsstille denne naturlige trang, i det mindste delvist. Det størst mulige udendørs bur eller et rummeligt indendørs bur indrettet med fantasi, hvor der både muligheder for, at din kanin kan skjule sig, og holde sig beskæftiget – kombineret med mulighed for, regelmæssigt at komme udenfor.

En stor løbegård i egen have er ideel

Kaniner kan leve udendørs hele året rundt – forudsat, at deres løbegård har et sted hvor de kan trække sig tilbage, i dårligt vejr, og når det er for koldt eller for varmt. Det kan være et træhus, en hul træstamme eller en anden form for hule. En stor, sikker og vejrbeskyttet løbegård i din egen have kommer tættest på kaniners behov. Hvis du har mulighed for det, er det altså bedst at bygge et kaninbur i din egen have. Forslag og materiale til, hvordan man bygger det, finder du på nettet. Ideelt er et indhegnet område på ca. seks kvadratmeter, hvor kaninerne kan få afløb for deres energi. Det er vigtigt, ud over en stor nok størrelse, at buret er sikret både foroven og forneden. Hegnet skal forankres så dybt som muligt i jorden, fordi kaniner har rigtig travlt med at grave, og det er jo ikke helt meningen, at de skal grave sig fri. Foroven skal et tag eller et gitter beskytte kaninerne fra katte eller andre fjender.

To unge dværgkaniner

Kan kaniner også holdes i lejlighed?

En udendørs indhegning i haven er selvfølgelig ideel, men selv folk, der bor i en bylejlighed uden egen have, behøver ikke straks vinke farvel til deres ønske om deres egen kanin. At holde en kanin i en lejlighed er under visse betingelser ikke umuligt, men de skal nøje overholdes, så kaninerne har det godt. En kanin, der skal sidde i et lille bur hele dagen lang, vil langsomt dø hen. Sørg derfor for, at dyrene har mulighed for at komme ud i flere timer om dagen. For at forhindre, at kaninerne ikke fortaber sig i tæpper, kabler, stikkontakter eller beplantning, skal du lave et kaninsikkert område i dit hjem, hvor de kan løbe rundt uden at du skal holde øje med dem hele tiden. Du bør dog også kunne tilbyde skjulesteder og beskæftigelsesmuligheder i indendørs løbegården: huler og passager lavet af blomsterpotter, hule træstammer, rør, rødder og et kaninhus – helst over flere niveauer forbundet med ramper.

Basisudstyr

Hvad hører der sig til i kaninbeboelse?

Ud over kaninhuse og interessante genstande til at lege og flytte med, samt gemmesteder bør en løbegård være udstyret med en høstativ og en vandflaske til gnavere. Hvis du også har et kaninbur, for eksempel kaninerne i dagtimerne løber rundt i haven og kommer i bur om aftenen, bør der selvsagt også være hø og frisk vand derinde. Bunden af buret bør dækkes med en avis, så du let kan skifte det når du skal rengøre buret. Spred et lag af strøelse og halm over avisen. Det anbefales også at give dine kaniner rødder, kviste eller barkstykker til at gnave i. Kaninernes tænder vokser konstant og skal slides gennem det naturlige gnavebehov.

Ernæring

Hvad spiser en kanin?

I modsætning til mennesker har kaniner meget svage mave-tarm-muskler. Foderet kan derfor ikke transporteres ved hjælp af muskelsammentrækning gennem mave-tarm-kanalen. Kaninen fordøjer ved at spise konstant. Som følge heraf presser det nye foder fra oven, og det foder, kaninen allerede har indtaget, bliver skubbet videre. Hø, for eksempel i et høstativ, bør hos kaniner altid være til rådighed. I sig selv rækker det dog ikke for at dække hele ernæringsbehovet. For at opfylde dem bør du desuden servere tørfoder, frisk frugt & grønt, samt grøntfoder. Selv færdigfoder er som regel ikke tilstrækkeligt, men kan serveres som tilskudsfoder supplerende. Sørg for, at din kanin får serveret varieret kost og indtager nok kostfibre. Hvis din kanin tager på, er det et tegn på, at foderet indeholder for meget energi. Tal med din dyrlæge om, hvilket foder du skal skifte til og hvordan dette skift skal gennemføres.

Lille kvinde kanin bliver fodret

Blindtarmsafføring

Et særligt træk ved kaniner er, at de spiser dele af deres afføring. Det er den såkaldte blindtarmsafføring, som indtages direkte fra anus og forsyner kaninerne med vitale næringsstoffer og vitamin B. De kan først få gavn af de vitaminerne ved at indtage dem igen, idet de så er forfordøjede. Selvom synet kan være forstyrrende, må du ikke stoppe din kanin, det er et naturlig adfærd. Indtagelsen af blindtarmsafføringen er afgørende for korrekt fordøjelse, og er med til at holde din kanin sund.

Sundhed og Pleje

Fordøjelsesbesvær og tilhørende følgesygdomme udgør en alvorlig sundhedsrisiko for kaniner. Faktisk bunder mange sygdomme hos kaniner i det følsomme fordøjelsessystem. Udover genetiske årsager er det tit forkert ernæring og tandproblemer, som er udgangspunktet i fordøjelsesbesvær. Manglende slid på de hurtigt voksende tænder eller skæve tænder bør derfor drøftes så tidligt som muligt med dyrlægen. Desværre har kaniner tendens til at gå stille med dørene hvis de har ondt, så symptomerne ofte opdages for sent. For at opdage ændringer så tidligt som muligt bør du derfor regelmæssigt kontrollere dine kaniners tænder, spiseadfærd og fordøjelse. Også jævnlige dyrlægekontroller samt anbefalede vaccinationer, for eksempel mod kaninepidemierne kaningulsot og kaninpest, bør du som ansvarlig ejer gå meget op i.

Sundhed og Pleje

Fordøjelsesbesvær og tilhørende følgesygdomme udgør en alvorlig sundhedsrisiko for kaniner. Faktisk bunder mange sygdomme hos kaniner i det følsomme fordøjelsessystem. Udover genetiske årsager er det tit forkert ernæring og tandproblemer, som er udgangspunktet i fordøjelsesbesvær. Manglende slid på de hurtigt voksende tænder eller skæve tænder bør derfor drøftes så tidligt som muligt med dyrlægen. Desværre har kaniner tendens til at gå stille med dørene hvis de har ondt, så symptomerne ofte opdages for sent. For at opdage ændringer så tidligt som muligt bør du derfor regelmæssigt kontrollere dine kaniners tænder, spiseadfærd og fordøjelse. Også jævnlige dyrlægekontroller samt anbefalede vaccinationer, for eksempel mod kaninepidemierne kaningulsot og kaninpest, bør du som ansvarlig ejer gå meget op i.

Er en kanin det rigtige kæledyr til dig?

Så søde og elskelige kaniner end er, så er – som alle andre kæledyr – kaniner ikke kun til glæde, men er også hårdt arbejde. Buret rengør ikke sig selv, og selvom du er væk, har dine kaniner brug for friskt foder, vand og et rent bur. Før du køber en kanin, bør du derfor overveje grundigt, om du er i stand til at tilbyde din kanin et hjem, hvor den kommer til sin ret. Kaniner kan blive over 10 år gamle og vil være hos dig i lang tid – kaniner bør ikke bruges som “prøvekaniner” om vi så må sige. Før du køber, tænk på hvor og hvordan du vil holde dine kaniner.

  • Har du plads nok i din have eller i lejligheden?
  • Hvem i familien tager sig af rengøring og pleje?
  • Hvem kommer til at tage sig af kaninerne, når du er væk?

Jo bedre du forbereder dig, og jo mere du tager ansvar for rengøring og pleje, jo mere glæder får du af de sociale dyr.

Sort dværgkanin

Kaniner og børn

Mange børn vil have et kæledyr, men de forstår tit ikke, hvor meget det kræver. Som forælder bør du være opmærksom på, at meget af arbejdet vil falde tilbage på dig. Små børn bliver ofte overvældet af, hvor meget det kræver at rengøre et bur, og større børn, som allerede kan tage ansvar, vil ikke nødvendigvis være i stand til det i alle ti år, med tanke på heldagsskole og fritidsaktiviteter. På et eller andet tidspunkt flytter de jo også hjemmefra. Ikke desto mindre er kaniner i de fleste tilfælde en berigelse: børnene lærer at tage ansvar og tage hensyn til andre levende væseners behov. Samspillet med de selskabelige dyr gør dem glade og kan være en trøst i triste øjeblikke. Forældre, der ønsker at opfylde deres børns ønske om deres egen kanin, men er bange for, at alt arbejde falder tilbage på dem på et tidspunkt, kan kigge i et dyrehjem efter en ældre kanin. På denne måde giver du dyrene chancen for et andet, smukt hjem og kan samtidig teste, om det at holde kanin også er muligt på sigt.

Forstå kaninens sprog

Kaniner er meget kommunikative dyr, der interagerer gennem lyd og kropssprog. Hvis du forstår kaninernes “sprog”, kan du tage hensyn til deres behov. Selv børn lærer hurtigt at fortolke deres adfærd. Her er et lille overblik over mulig adfærd:

  • Kaninen skubber sig fladt på gulvet og lægger ørerne fladt ned: i fri natur betyder denne adfærd, at kaninen underkaster sig. Selv tamkaniner viser undertiden denne adfærd overfor mennesker. Ofte skyldes det utilpashed og nervøsitet. Man bør give kaninen lidt ro i første omgang. Når man tager kontakt igen, bør man være forsigtig.
  • Kaninen sidder stille med øjnene spærret op: denne adfærd signalerer også, at kaninen ikke ønsker nogen kontakt eller berøring med mennesker i øjeblikket. Vilde kaniner viser denne reaktion, når de ikke længere kan undslippe fjenden – de forsøger at gøre sig “usynlige”.
  • Kaninen sidder opret og lægger ørerne fladt: pas på! Din kanin virker klar til angreb. Hvis den knurrer samtidigt, bør du holde afstand.
  • Kaninen trommer med bagbenene hårdt på jorden: på denne måde advarer kaniner hinanden. Det kan være, at din kanin føler fare og ønsker at advare sine kammerater om det.
  • Kaninen ligger fladt på jorden, vender sig om på siden eller ryggen og strækker lemmerne: tillykke! Din kanin har det rigtig godt lige nu. Det føles godt, sikkert og den nyder tilværelsen!
  • Kaninen hopper og løber i zigzag rundt i buret: perfekt, din kanin har øjensynligt plads nok i sit hjem. I modsætning til ude i naturen, hvor de ønsker at slippe bort fra en forfølger, udviser tamkaniner denne adfærd for det meste af ren glæde og kådhed.

En kanin skal det være?

Gennem deres kommunikative og omgængelige karakter kan kaniner være værdifulde bonkammerater. Dem der lærer at lægge mærke til dyrenes behov, tilbyder dem tilstrækkeligt med plads, og omhyggeligt sørger for det nødvendige foder, den nødvendige rengøring og pleje, vil have glæde af de fredelige og tilfredse kæledyr. I middelalderen, hvor kaniner blev opdrættet for at sørge for mad på bordet og varme på kroppen, har kaniner i dag stor popularitet som kæledyr. Der opdrættes derfor mange tamkaniner. De mest berømte arter er for eksempel dværgkaniner, der vejer mindre end to kg, langhårskaniner såsom angorakaniner, vædderkaniner, hvis ører hænger ned langs siden, eller kæmpekaniner, der vejer mere end 5 kg. Det eneste spørgsmål er så: hvilken slags kanin skal det være hos dig?

Vores mest hjælpsomme artikler
10 min

Hamster

Guldhamstere, dværghamstere og lignende – hamstere fås i forskellige størrelser og farver. Det søde udseende og den praktiske størrelse gør dem til populære kæledyr, især blandt børnefamilier. Men hamstere er ikke kun nuttede. De små gnavere er temmelig følsomme og har krævende behov, som skal tages i betragtning.
13 min

Kaniner

Kaniner er blandt de mest populære kæledyr i verden. Med deres lange ører, bløde pels og blide øjne ser de altså også rigtig søde ud. Samtidig betragtes de som sociale, nemme at pleje og billige. Men er kaniner virkelig de perfekte kæledyr? Hvad du bør være opmærksom på før du anskaffer dig en kanin og hvordan du kan holde kaniner på en artskorrekt måde, kan du læse mere om her.

7 min

Degu

Deguer er gnavere, der oprindeligt kommer fra Chile. Der bor de i åbne områder og bygger små gangsystemer i underjordiske huler. Deres udseende ligner en blanding af rotte og chinchilla. De bruger også på behændig vis deres forpoter, ligesom chinchilla'er (eller mus), som en slags hænder. Deres klør på bagbenene giver dem mulighed for at klatre på klipper og grene.