Degu

degu med hvid baggrund

At holde Degu’er

Deguer er gnavere, der oprindeligt kommer fra Chile. Der bor de i åbne områder og bygger små gangsystemer i underjordiske huler. Deres udseende ligner en blanding af rotte og chinchilla. De bruger også på behændig vis deres forpoter, ligesom chinchilla’er (eller mus), som en slags hænder. Deres klør på bagbenene giver dem mulighed for at klatre på klipper og grene.

Den dagaktive Degu bliver omkring fire til seks år gammel. De elsker at være med hvor det sner og elsker kontakten med mennesker, derfor må deres bur gerne stå et centralt sted i hjemmet. Men der er en hage ved at holde Deguer: de er gnavere i ordets egentlige forstand. Det skal man være meget opmærksom på, når man holder Deguer. Deguer bør generelt holdes mindst som par, da de er flokdyr i naturen og lever sammen i store grupper.

Degu

Degu bur

Et bur med et bundkar af plast vil ikke i længden kunne overleve deres trang til at gnave i alt. Gnavetrangen er så udtalt, at de endda gnaver sig gennem plexiglas og tyndt metal. Derfor skal der tages særlig omhu med bundkarret, så det og beslagene om muligt er lavet af metal.

Men det bedste er et terrarium. Et terrarium til to Deguer bør mindst være 80x40x40 cm. Det holder uden problemer til både at blive bidt og kradset i, og har et ventilationssystem, der ikke levner bakterier eller dårlig luft en chance. Derudover er mange delvist udstyret med skydedøre, hvilket gør det nemmere at håndtere foder og rengøring osv. Et akvarium er ikke så egnet. Det skal i så fald forsynes med en glasplade på toppen, og så samler der sig fugt og udåndingsluft i bækkenet. Det resulterer i iltmangel og bakteriedannelse.

Indretning af buret

Du burde have købt burtilbehør og være færdig med at indrette det før du køber dine Deguer, så du ikke udsætter gnaverne for unødig belastning efter transporten. Du bør bruge din fantasi, så dyrene har nok steder hvor de kan gemme sig og har nok klatremuligheder. Så spar ikke på “legetøj” i form af sten og grene. Bare sørg for at tingene står så sikkert i buret, at de ikke vælter når Degu’erne tumler rundt, og risikerer at skade en af dine Deguer.

 • Sovehuse som udkigsposter: træhuse er i Degu-sammenhæng ubrugelige på grund af deres stærke gnavetrang. Mursten, der er dækket af en stor stenplade (f.eks. af skifer), er bedre. Men sørg for det står sikkert, fordi det kan skade din Degu hvis det kollapser.
 • Foderskål: helst en tung porcelænskål, som ikke kan skubbes og væltes. Men den burde ikke være for lille, så flere Deguer kan bruge den på samme tid. Foderskålen bør ikke stilles på bunden, fordi Deguer elsker at skrabe og grave. Sæt den på sovehuset, så kommer der ikke så hurtigt snavs ned i den.
 • Sandbad: ligesom en chinchilla har en Degu brug for jævnlige sandbad så de kan rengøre deres pels. De har brug for ca. 15 minutters sandbad om dagen. Efterlad derfor lidt plads i terrariet, hvor du kan sætte badet ned. “Badekarret” bør ikke stå der hele tiden, ellers bliver den snavset på ingen tid. Hvis du bruger et gitterbur, kan du anskaffe dig et chinchillabad, da de er forsynet med et låg.
 • Vandskål: drikkeflasker er ikke særlig egnede, fordi de er lavet af plastik og i nærheden af en Degu går der hurtigt hul på flasken. Selv meget stabile drikkeflasker af hård plast er ikke særlig egnede. Desuden kan det være svært at fiksere dem i et terrarium. Så det er bedst at have en vandskål af sten. Skift vandet regelmæssigt og vask skålen i varmt vand (uden sæbe), fordi også dér samler der sig hurtigt snavs.
 • Høstativ: samme problem som med en drikkeflaske – hvor skal man fiksere det i et terrarium? En ide ville være at “indhegne” et lille hjørne med solide trægrene, hvor du kan placere høet. På den måde holder du det nogenlunde rent i et stykke tid
 • Strøelse: det er bedst at bruge almindeligt gnaverstrøelse. Deguer bruger materialet samtidigt til at bygge små hyggelige reder.

Placering af buret

I modsætning til de fleste gnavere kan en Degu nogle gange godt lide direkte sol. De nyder endda at strække sig lidt i solskinnet. Træk derimod, høj musik og for meget trængsel og alarm er de til gengæld ikke glade for. Ikke desto mindre kan buret roligt stå på et sted, hvor der er liv, for eksempel i stuen.

Pleje og burrengøring

For at modvirke, at der gror bakterier, for eksempel på grund af foderrester, gemt nede under noget strøelse, bør du skifte al strøelse en gang om ugen. Vask buret regelmæssigt med varmt vand og slå om nødvendigt de bakteriekulturer ned, der allerede måtte være opstået, med lidt eddike. Rengøringsmidler eller desinfektionsmidler bør ikke anvendes. Benyt også lejligheden til at lægge nye grene og fjerne gammelt hø.

Degu foder

Ved køb af foder gælder det som udgangspunkt, at der højst må købes til op til 3 måneders forbrug, fordi vitaminindholdet aftager over tid. Prøv at indrette faste fodertider. Deguer vænner sig ret hurtigt til det, og står efter et stykke tid forventningsfulde og venter på dig på de faste tidspunkter.

Gnavernes ernæring bør svare til deres naturlige levevilkår: i deres hjemstavn æder Deguer magert men med masser af råfiber. De spiser hø, græs, blomster, urter, frø, samt kviste og grene. Deguer bør også til enhver tid have foder og vand til rådighed. Her anbefales det at du lægger noget frisk hø ned til dem hver dag, og desuden serverer flere små måltider.

Deguer har tendens til overvægt og helbredsproblemer, hvis de fodres forkert. Derfor er det vigtigt ikke at servere noget sukkerholdigt, såsom frugt og sukkerfyldte grøntsager.

degu © stockfoto / stock.adobe.com

Grovfoder

Hø udgør størstedelen af en Degus ernæring. Sørg for, at dine dyr altid har nok af det i buret. I naturen æder de hovedsageligt magert foder, såsom græs eller bark. Derfor kommer hø faktisk tæt på deres naturlige kost. Deguer æder derfor store mængder af det. Derudover bruges det også som materiale til reder.

Grener og smågrene

Deguer er gnavere og skal bestandigt slide på deres hjørnetænder. Dertil bruger de forskellige grene og smågrene. De kan tilbydes frisk eller tørret.

Grøntfoder

Som regel skal grøntfoder altid vaskes og tørres grundigt. Husk også at fjerne eventuelle foderrester fra buret i tide.

 • Grøntsager: grøntsagerne må ikke indeholde for meget sukker – egnet: agurk, kinakål eller cikorie
 • Urter
 • Frisk græs
 • Blomster
 • Blade
 • Rødder

Frø

Degu ernæring bør kun i mindre grad bestå af frø og korn. Da frø har et forøget fedtindhold, skal du være opmærksom på dine Deguers vægt og om nødvendigt reducere mængden. Unge Deguer kan godt tåle lidt flere, da de har brug for tilstrækkelig med energi til at vokse.

zooplus shop har specielt Degu foder skræddersyet til deres behov.

Godbidder

Som godbidder kan Deguer få nødder og frø, såsom valnødder, hasselnødder eller pinjekerner. Her gælder det også, at de ikke får for meget. Nødder og kerner er fede og kan føre til sygdomme hvis de får for meget af det. En til to nødder eller frø per dag er rigeligt.

Undgå brug af gnavestænger, drops eller lignende, da de er for sukkerholdige!

Alle produkter til dine Deguer, såsom Degu foder, bure eller burtilbehør, kan findes i zooplus online shop.

Vores mest hjælpsomme artikler
10 min

Hamster

Guldhamstere, dværghamstere og lignende – hamstere fås i forskellige størrelser og farver. Det søde udseende og den praktiske størrelse gør dem til populære kæledyr, især blandt børnefamilier. Men hamstere er ikke kun nuttede. De små gnavere er temmelig følsomme og har krævende behov, som skal tages i betragtning.

13 min

Kaniner

Kaniner er blandt de mest populære kæledyr i verden. Med deres lange ører, bløde pels og blide øjne ser de altså også rigtig søde ud. Samtidig betragtes de som sociale, nemme at pleje og billige. Men er kaniner virkelig de perfekte kæledyr? Hvad du bør være opmærksom på før du anskaffer dig en kanin og hvordan du kan holde kaniner på en artskorrekt måde, kan du læse mere om her.

7 min

Degu

Deguer er gnavere, der oprindeligt kommer fra Chile. Der bor de i åbne områder og bygger små gangsystemer i underjordiske huler. Deres udseende ligner en blanding af rotte og chinchilla. De bruger også på behændig vis deres forpoter, ligesom chinchilla'er (eller mus), som en slags hænder. Deres klør på bagbenene giver dem mulighed for at klatre på klipper og grene.