Hvorfor katte er gode for vores helbred

Hvorfor katte er gode for vores helbred

Der er næppe en mere afslappende lyd end når katten spinder. Og katteejere vil bekræfte, at et samliv med en kat er for det gode. Faktisk kan det videnskabeligt bekræftes. Læs nedenfor, hvorfor katte er gode for vores helbred.

1. Katte reducerer stressniveauet

Amerikanske forskere har nemlig kunnet påvise, at katte sænker stressniveauet hos deres ejere. Ved at ae katten frigives der flere lykkehormoner end ellers, samtidig med at produktionen af stresshormoner reduceres. Kattens spinden gør det nemmere for dig at slappe af.

Forskergruppen søgte forsøgspersoner, der udsættes for høj daglig stress på deres arbejde, og valgte børsmæglere. Hvor de faktisk dokumenterede, at katte havde en positiv effekt på forsøgspersonerne. Målingerne blev foretaget med typiske stresssymptomer såsom stigende blodtryk, øget hjertefrekvens og svedproduktion. Testpersoner med katte reagerede meget mere afslappet i stressede situationer.

2. Katte er godt for hjertet

Når vi er stressede, stiger vores blodtryk. Dem, der lider af permanent højt blodtryk, har en øget risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme. Da katte har en positiv effekt på stressniveauet, mindskes sygdomsrisikoen tilsvarende. Faktisk har undersøgelser vist, at der i kattehusholdninger forekom 30 procent færre hjerteanfald.

3. Katte heler knogler

Kattespinden har en afslappende effekt. Men det kan gøre meget mere. Undersøgelser viser, at kattens jævne, summende lyd har en helende virkning på knogler. Knoglebrud hos katte heler betydeligt hurtigere end i andre pattedyr. Forskere fandt ud af, at frekvensen for kattens spinden på omkring 25 Hertz er årsagen. Og faktisk har det samme indvirkning på mennesker. Ved hjælp af vibrationsudstyr kunne forskerne efterligne frekvensen og påvise helbredende effekt på menneskeknogler.

4. Katte reducerer risikoen for allergi hos børn

Nybagte forældre er ofte bekymrede over, at deres kat kan være skadelig for babyens sundhed. Men det modsatte er faktisk tilfældet. Undersøgelser viser, at børn, der vokser op med en kat, har lavere risiko for at udvikle allergier. Dette gælder dog kun, hvis der ikke er nogen i familien, der i forvejen er allergiske.

Godt at vide

Børn der vokser op med en kat har endnu flere fordele. Dette har en række undersøgelser påvist. For eksempel har katte en positiv effekt på børns personlighedsudvikling. De lærer at tage ansvar hurtigt og udvikler bedre socialkompetencer.

Γάτα με αγόρι

5. Katte er følsomme

Katte synes at have meget fine antenner hvad angår vores helbred. De opdager åbenbart, når vi ikke har det godt, eller når vi er syge. Og der er historier, der lader ane, hvor følsomme katte faktisk er. For eksempel katten Oscar. Den bor i et amerikansk plejehjem. Der går han dagligt gennem korridorerne og besøger patienterne. Hans særlige egenskab: han ser ud til at mærke, når en patient er ved at dø. Hans forudsigelse er så præcis, at plejepersonalet informerer familiemedlemmerne, når katten Oscar ligger hos en patient i længere tid.

6. Katte kan være terapeuter

På grund af deres positive virkning på os mennesker, bliver katte nu også brugt i dyreassisteret terapi. For eksempel kan terapi katte hjælpe ældre mennesker med demens eller børn med ADHD. De giver patienten en god følelse og modvirker følelsen af ensomhed. Derudover kan de mindske afstanden mellem terapeut og patient. Terapi katte kan derfor anvendes på mange måder.

Godt at vide

Terapikatte kræver ingen særlig uddannelse. Det giver dog mening, hvis katte er menneskevenlige og åbne overfor fremmede. Men dybest set er enhver kat egnet. For eksempel har et dyrehjem i München lanceret projektet "Børn læser op for katte". På samme måde som såkaldte læsehunde kan børn med læsevanskeligheder her regelmæssigt læse op for katte. Katte er nemlig gode til at lytte og kritiserer ikke. Dette giver børn sikkerhed og hjælper dem med at lære at læse. Og kattene nyder samtidigt, at de bliver aet.

Gå på opdagelse i vores udvalg af kattefoder og kattetilbehør i zooplus-shoppen!

Vores mest hjælpsomme artikler
5 min

Elsker min kat mig? 10 tegn, der beviser det

Katten viser nogle gange mere, nogle gange mindre, hvordan den elsker sin ejer, og det bunder i dens tendens til at have en omskiftelig og hemmelighedsfuld natur. Nogle gange er det også bare fordi den har en lidt mere subtil måde at vise det på end f.eks. hunde. En kattekender vil nok alligevel være i stand til at genkende deres tegn på kærlighed. Jo mere du stoler på dine instinkter - ligesom din kat gør - vil du kunne se og føle, hvor meget din elskede kat elsker dig.
6 min

10 tegn på, at din kat er glad

Når man elsker nogen, ønsker man, at de er lykkelige - og man er nok villig til at gøre en del for at bidrage til den lykke. Det gælder selvfølgelig også for vores katte, som vi deler livet med. De gør jo også os ret glade.
7 min

10 ting du bør vide, før en kat flytter ind

Der er ingen vej udenom - små killinger er søde! Så søde, at mange uden at blinke med øjnene og uden at tænke over konsekvenserne lader en killing flytte ind. Men søde killinger bliver til katte med behov, der kommer til at ledsage dig i de næste 15 til 20 år. Om en killing eller en voksen kat skal flytte ind bør derfor overvejes nøje! Disse "10 ting du bør vide, før en kat flytter ind" hjælper dig med at træffe den rigtige beslutning.