Sport for katte: Sådan opnås den ideelle vægt

Skrevet af Sabrina Quente
Kat leger med legetøj

Find ud af hvad der vækker jagtinstinktet i din kat, og sørg dermed for mere aktivitet i hverdagen.

Et par velmenende godbidder for meget og for lidt leg som kompensation giver hurtigt lidt ekstra fedt på hofterne. Spørgsmålet er: Findes der ikke også sport for katte? Med vores fem øvelser for et højere fitnessniveau sætter du din kat i gang og får fedtet til at rasle af.

Hvorfor er sport vigtigt for katte?

Overvægt er et udbredt problem hos katte. Særligt indekatte har tendens til overvægt. En hyppig årsag til dette er manglen på motion.

Se ikke igennem fingre med, at din kat vejer for meget. De negative indvirkninger på kattens sundhed kan være alvorlige. Hvis du er bekymret for, om din kat vejer for meget, skal du under alle omstændigheder tale med en dyrlæge. Sammen kan I planlægge en diæt, der passer til din kat.

I zooplus magasinet kan du læse, hvordan du identificerer overvægt hos din kat.

Brug bevægelse til at opnå idealvægten

Ved et vægttab er det ikke kun et foderskift, der står på programmet. Hvis din kat skal tabe sig, har den brug for ekstra motion. På den måde er det lettere for den at vende tilbage til idealvægten på en skånsom måde.

Egentlig er bevægelse en naturlig del af kattens adfærd. Når alt kommer til alt, var deres forfædre talentfulde jægere, som var nødt til at gøre en stor indsats for at få noget at spise. Den moderne kat tilbringer dog en stor del af sin tid i drømmeland og bliver – så tit som muligt – forkælet med masser af kærlighed og godbidder.

Men med lidt tålmodighed kan selv de mest behagelige og forkælede indekatte motiveres til at bevæge sig mere. Når først du er begyndt med kattefitness, vil du og din kat nyde det mere og mere.

Sport for katte: 5 ideer til aktiviteter

Naturligvis kan sport for katte ikke sammenlignes med menneskesport. Effekten er dog den samme, for mere bevægelse betyder en bedre form og færre fedtreserver. Nedenfor viser vi dig fem måder, hvorpå du kan integrere mere motion i din kats hverdag. Derudover er der selvfølgelig mange andre ideer til beskæftigelse af din kat.

Øvelse nr. 1: Til dovne katte

Som katteejer ved du, at kattelegetøj fremmer bevægelse. Men interaktionen er også altid vigtig. Du skal ikke blot lægge legetøjet foran katten men derimod motivere den til at lege.

Husk på, hvordan katte opfører sig i naturen: Ligesom en ægte mus skal legetøjsmus flygte fra din kat i stedet for at ligge ubevægelig foran den eller endda konfrontere den. Katteleg skal også altid føre til en succesoplevelse. Lad derfor regelmæssigt din kat fange “musen”.

Har du brug for at motivere en doven kat til at lege? Eller er din kat et af de særligt behagelige eksemplarer, som ikke bliver motiveret af diverse kattelegetøj? Så prøv at vække din kats nysgerrighed med andre genstande: Bordtennisbolde, en knitrende plastikpose, sammenkrøllet papir i en papkasse – katte er usædvanligt gode til at finde glæde ved ukendte ting.

Øvelse nr. 2: Til gourmetkatte

Hvis din kat skal tabe sig, skal du som led i kattediæten tilpasse fodermængden. Især gourmetkatte har ofte svært ved at tage det roligt i forhold til foderet. En ideel øvelse til katte med stor appetit er at beskæftige dem med foderlegetøj.

Foderbolde eller papirposer, der indeholder figurvenlige godbidder, kan kun overvindes ved hjælp af masser af bevægelse frem og tilbage, og på den måde får de din kat til at bevæge sig. For at stille sin sult skal katten altså være aktiv og samtidig udvise intelligens.

For at få din kat til at bevæge sig endnu mere kan du gemme foderet på et forhøjet sted i boligen. Hvis du skifter gemmestedet regelmæssigt, kommer katten ikke til at kede sig.

Kat finder godbidder i aktivitetslegetøj © zeralein / stock.adobe.com
Altivitetslegetøj, hvor katten selv skal arbejde for at få fat i godbidder eller foder, kan understøtte et vægttab.

Øvelse nr. 3: Til jægere

Hvis din kats jagtinstinkt er særligt udpræget, kan du motivere den til lege med lys. Lys på væggen, under sofaen, på sengen og igen på gulvet, og lad din kat fange lyset.

Til dette formål kan du bruge en lommelygte eller købe en laserpointer i vores onlineshop.

Øvelse nr. 4: Til klatrekunstnere

Hvis din kats led stadig er i god form, kan du måske motivere den med klatreøvelser. Disse øvelser sætter ikke kun gang i hverdagen men fremmer også din kats dygtighed. Prøv for eksempel at placere kattesengen på en sådan måde, at katten først skal klatre lidt op for at tage sig en lur.

Hvis du har trapper, kan du motivere din kat til at gå op ad trapperne. Et kradsetræ, der indgår i legen, er også en effektiv måde at reducere overvægt hos katte på.

Kat på vej op af trappe © Andriy Blokhin / stock.adobe.com
Har din kat sunde led, kan den gå op og ned af trapper for at tabe sig.

Øvelse nr. 5: Til vanedyr

Katte elsker rutiner i deres hverdag. Hvis din kat er et udpræget vanedyr, kan du bruge denne egenskab til at få katten til at bevæge sig mere: Sæt din kats foder et andet sted fra tid til anden.

En lille forhindringsbane på vej til den elskede madskål kræver ekstra energi fra din kat. Sørg dog for, at det ikke bliver stressende for din kat at finde foderet.

Skift også legetøjet oftere, så dit kæledyr ikke keder sig men derimod bliver motiveret til at dyrke lidt sport.

Du kan finde endnu flere ideer i vores rubrik kattesport og kattelege. Har du for eksempel nogensinde overvejet kliktræning eller katte-agility?

Yderligere tips til sport for katte:

  • Overbelast ikke din kat med et træningsmaraton. Planlæg i stedet korte bevægelsesenheder flere gange om dagen. I første omgang er 10-15 minutter tilstrækkelig, og senere kan du også forlænge træningen. Vigtigt: Planlæg altid tilstrækkelige hvilepauser.
  • Inden du træner med katten, skal du afklare med din dyrlæge, hvor meget du må træne kattens led, og hvilke øvelser du skal undgå.
  • Katten taber sig hurtigst, hvis den er motiveret og gerne deltager. For at dit projekt skal lykkes, skal du finde ud af, hvilken kattesportsgren dit kæledyr bedst kan lide. Men sørg også for, at katten har nok afveksling.

Efter kattesporten: Glem ikke belønningen

Når din kat har brugt en masse energi, vil den glæde sig over lidt wellnesstid efter træningen. Du kan for eksempel forkæle din kat med omfattende pelspleje eller en massage, for det får kattemusklerne til at slappe af. Med denne form for belønning sparer du samtidig godbidder og dermed kalorier for din overvægtige kat.

Meget vigtigt i forbindelse med kattesport: Vær tålmodig og vedholdende. Tving ikke din kat til at træne men motiver den trinvist.

Regelmæssige aktiviteter og lege er det ideelle supplement til en kattediæt, som giver katten ny energi og styrker båndet mellem dig og din kat. Men frem for alt skal træningen være sjov for katten.

Kilder:

https://www.kleintierpraxis-markdorf.de/informationen/-katzen/ist-ihre-katze-zu-dick/index.html

https://www.tieraerzteverband.de/smile/smile-tiergesundheit/katze/aktivprogramm-fuer-katzen.php


Sabrina Quente
Profilbild von zooplus Magazin Autorin Sabrina Quente

Dyr har ledsaget mig, så længe jeg kan huske - der findes næppe et børnefoto af mig uden en undulat på mit hoved eller en kat på mit skød. I mere end ti år har jeg skrevet som redaktør om forskellige emner, lige fra sundhedsforsikring til katteejerskab. Jeg har altid min kat Mimi med mig, som er den bedste inspirationskilde til mange tekster og som ved, hvornår det er tid til en pause fra skriveriet.


Vores mest hjælpsomme artikler
5 min

Baldrian til katte

Tørret baldrian har én ting til fælles med catnip: begge hører til blandt kattes foretrukne planter. De to urteagtige planter bliver ikke uden grund kaldt ”kattenarko”. Men hvorfor reagerer katte euforisk på duften af baldrian-legetøj og lignende?

6 min

Sport for katte: Sådan opnås den ideelle vægt

Et par velmenende godbidder for meget og for lidt leg som kompensation giver hurtigt lidt ekstra fedt på hofterne. Spørgsmålet er: Findes der ikke også sport for katte? Med vores fem øvelser for et højere fitnessniveau sætter du din kat i gang og får fedtet til at rasle af.

5 min

Leg med indekatte

Som ejer af en indekat, er du sikkert også interesseret i, at dit kæledyr lever så naturligt som muligt. Derfor må en katte-venlig lejlighed byde på en masse variation. Jo færre no-go‐zoner der er, desto bedre for din kat. Fleksible fodringstider, der svarer til deres naturlige levevilkår, snarere end faste. Din kat skal få sin sidste aftensnack, når du går i seng. Hvis du byder din kat på variation i hverdagen, gør du den mere stressbestandig. Derfor skal du lege med den så ofte som muligt. Giv den en ny kasse at gemme sig i mindst en gang om ugen, fordi det ændrer dens lugtspektrum. Du bør også integrere nye ideer i støjkulissen.