{"url":"https://www.zooplus.dk/magasin/kat/kattepleje-sundhed/ormekur-killinger","title":"Ormekur til killinger","mag_id":26872,"is_single":true,"cat_name":"Kat","sub_cat_id":1332,"sub_cat_name":"Kattepleje & Sundhed","cat_id":215}
Ormeangreb er relativt almindelige hos killinger. Hvis man ikke behandler, kan den føre til alvorlige sygdomme. Heldigvis er det ret nemt at bekæmpe parasitter, lige så snart problemet er opdaget. Lad din kat, få sin ormekur første gang tre uger efter fødslen, og derefter igen hver tredje til fjerde uge. Men det er bare en generel retningslinje. Kun en dyrlæge kan i sidste ende afgøre, hvilken cyklus, dine killinger bør følge. Specielt i dyreinternater er ormekuren meget hyppigt anvendt, fordi killingerne desværre til dels kan være i meget dårlig forfatning, når de bliver indleveret.
Ormekur til killinger: rådfør dig med en dyrlæge
Forskellige typer af orme kræver forskellig slags medicinering. En sikker diagnose af, hvilken slags orm din killing er smittet med, kan kun en dyrlæge udføre. Vedkommende vil ordinere præcis den rette medicin. Selv hvis du beslutter dig for at behandle din killing derhjemme, bør du tage din lille killing til dyrlægen fra de er seks måneder gamle. Vedkommende vil tage en fæcesprøve for at se, om din lille bofælle er blevet angrebet af orme, og vil samtidig kunne bestemme, hvilken slags orm, der i så fald er tale om.
Symptomer på parasitter i killinger
Katte kan være ganske gode til at skjule symptomer på en sygdom. Der er dog visse tegn du kan være opmærksom på, hvor det er tydeligt, når din lille kat ikke har det godt.
Ormeangreb viser generelt ved, at katten kaster ormer op eller udskiller dem med afføringen. Derudover vil man ofte se pelsproblemer, og især hos killinger kan der forekomme vækstforstyrrelser.
Ormekur til killinger: den rigtige cyklus for ormekure
Nogle midler er det tilladt at bruge fra fjerde eller sjette uge. Læs indlægssedlen grundigt. Før du giver killingen ormekur, skal du veje den, så du kan finde den rigtige dosering baseret på vægt.
Ved alvorlige ormeanfald anbefales det at gentage behandlingen efter to uger. Det siges, at larver og æg også dræbes i denne type behandling. Medicinen bør også kunne bekæmpe larvestadiet af den pågældende orm, uden at der dog stilles 100% garantier i udsigt.
Kontakt venligst din dyrlæge, om du har brug for en receptpligtig ormekur. Afhængig af ormeangrebets type er der forskellige slags medikamenter, der virker. Nogle af dem bekæmper hageorm, spoleorm og bændelorm. Andre derimod er målrettet mod bændelorm og er det rigtige valg, hvis din killings afføring kun tyder på bændelorm.
Dette bør du gøre, hvis du har mistanke om ormeangreb
Hvis du har mistanke om, at din killing er blevet angrebet af orme, skal du først samle killingens afføring op i en pose. Det er ideelt, hvis du kan tage afføringsprøver henover en periode på tre dage. Dyrlægen vil så kunne afgøre, om orme eller andre årsager er ansvarlige for eventuelle opkast. Det kan nemlig være symptomatisk for en række sygdomme, hvoraf nogle af dem er relativt harmløse. Ikke desto mindre bør du ubetinget gå til en dyrlæge for at finde den nøjagtige årsag.
Killinger kan i princippet altid blive smittet med spolormelarver via modermælken. Ifølge parasitologer er netop disse larver særligt farlige. Derfor bør du også give kattemoderen ormekur.
Spolorme kan forårsage opkast hos killinger. Ormene vil være tydelige at se i både afføring og opkast. Afføring eller opkast har i så fald et spaghettilignende udseende.
Den skade, ormene forårsager i deres værter, afhænger af omfanget af angrebet og hvilket larvestadie, spolormen befinder sig i.
I sjældne tilfælde kan spolormelarver endda påvirke mennesker og forårsage alvorlige sygdomme, såsom toxocarose eller toxocariasis. For at beskytte kat og ejer bør du derfor give dine killinger ormekur.
Lungeorm (aelurostrongylus abstrusus)
Den vigtigste parasit hvad angår lunger er lungeorm. Over 15% af katte i Danmark er inficeret med lungeorm, ifølge Institut for Klinisk Veterinærmedicin ved Københavns Universitet.
Lungeormens larver lander i killingens luftveje. Derfra kan de under hosten transporteres op igen og sluges. På den måde kommer de ind i mave-tarmkanalen. Som følge heraf kan der opstå åndedrætsbesvær. Disse kan i sidste ende have døden til følge.
Hvis der behandles med medicin fra dyrlægen, vil hosten forsvinde efter et par dage. Desværre kan du ikke forvente nogen synlig succes den første dag. Killingen skal først have transporteret de døde orme ud af kroppen, henholdsvis nedbryde dem. Denne proces kan føre til yderligere betændelsesreaktioner. Først da kan de beskadigede luftveje komme i gang med helingsprocessen og symptomerne forsvinder herefter langsomt.
Lungeormen finder man nogle gange i byttedyr, der er attraktive for katte. For eksempel i fugle, firben eller mus. På denne måde kommer spoleormen ind i katten.
For indekatte uden adgang til udeområder er der ingen risiko for infektion. Imidlertid bliver katte undertiden smittet via såkaldte mellemværter. For eksempel spiser katte nogle gange snegle eller deres slim, eller napper i det mindste lidt i dem.
Hageorme (f.eks. anyclostoma)
Et mindre antal hageorme kan en kat godt tåle, uden at det kommer til sygdomssymptomer. Det er først ved massiv forekomst, at det kan komme til alvorlige sygdomme.
Hageorme bidder sig fast i værtens tarmslimhinde og ernærer sig dermed på kattens blod. De skal bekæmpes allerede i larvestadiet, så ormekuren har sin virkning.
Du kan opdage et hageorme-angreb på afføringens mørke farve eller hvis der skulle være blod i afføringen.
Imidlertid kan en ormekur nemt og effektivt afhjælpe problemet. For at ormekuren har den ønskede virkning bør du snakke med en dyrlæge, som kan give dig kompetente oplysninger.
Hageorme kan også overføres til mennesker.
Hjerteorm (dirofilaria immitis)
Hjerteorm er ret ubehagelige, idet de sætter sig til hjerte og lunger hos din killing. På den måde kan de endda forårsage blodprop i lungerne (lungeemboli).
Sygdommen hjerteorm kan manifestere sig i en killing ved opkast. Andre symptomer omfatter ugidelighed, vægttab og åndenød.
I moden tilstand kan hjerteormene vokse sig til at være tyve til tredive centimeter lange, og overføres af myg. Hjertetorm findes hovedsageligt i Nord- og Mellemamerika og ved Middelhavet.
I modsætning til de andre beskrevne ormessygdomme er hjerte-orm vanskelig at behandle og er ofte med dødelig udgang.
Bændelorm (hydatigera eller taenia taeniaeformis)
Hvis angrebet ikke er stort, og hvis det kun er få bændelorm der koloniserer kæledyrets tarm, forløber denne infektion normalt uden nogen mærkbare symptomer. Kun større angreb kan give sig udslag i lodden pels, mangel på appetit og diarré.
Ofte genkender du også en bændelorm, fordi ormens ene ende er synlig i killingens anus. Hvis angrebet er meget massivt, kan det endda komme til tarmslyng med forstoppelsessymptomer og manglende næringsstofforsyning.
En mulighed er kun at bruge ormekur, når det er strengt nødvendigt. Hvis du bestemmer dig for en ormekur, skal der foretages regelmæssige fækal-undersøgelser.
Ormekur mod bændelorm er i tablet-form eller med spot-on præparater.
Parasitrisikoen afhænger af en række faktorer. Det kan for eksempel være hvis din killing kommer i kontakt med ekskrementer fra andre dyr. Dyrlægen kan her fortælle dig nærmere. Om nødvendigt vil dyrlægen anbefale en månedlig ormekur for killinger. Det kan for eksempel være hvis der er små børn i hjemmet fordi de særligt udsatte.
Sådan forhindrer du ormeangreb
Selv ved ormesygdomme er forebyggelse det bedste middel. Når alt kommer til alt, ødelægger enhver ormekur tarmfloraen en smule, og kan således gøre organismen mere sårbar mod parasitter og sygdomme generelt. Ikke desto mindre er det naturligvis vigtigt at give din killing ormekur, idet det er vigtigt for kattens – og ejerens – helbred.
Sådan forhindrer du ormeangreb:
Du kan forhindre ormeangreb ved at holde din kat inde, men det er dog de færreste katte, der har godt af at være rene indekatte. Det er derfor ikke tilrådeligt for alle.
Under ingen omstændigheder bør du servere råt eller underkogt kød.
Det er også vigtigt, at du regelmæssigt tager afføringsprøver og får dem undersøgt af en dyrlæge.
Man imødegår en kats naturlige adfærd og behov, hvis de kommer i kontakt med døde dyr, såsom mus og fugle. Der er også mange katte med adgang til udeområder, der ikke får ormeangreb.
Killinger og katte med stærkt immunforsvar er fundamentalt bedre beskyttet mod sygdomme.
Vi hos zooplus ønsker dig, at dine killinger og/eller katte til enhver tid oplever det bedst mulige helbred!
Solen er tillokkende, man har lyst til at tage ud i det fri - vores katte har det på samme måde. Men når de først har fået en snert af frihed, vil de ud i tide og utide! Det er ikke altid tilrådeligt for dig og din kat at den til enhver tid har mulighed for at være ude. Hvis du beslutter dig for at gøre det, skal din kat vænnes til det. Du bør være opmærksom på et par ting.
De små killinger lærer af deres mor og deres søskende i de første uger. Men det er stadig vigtigt, at mennesker træner med dem også. Kattemor opdrager trods alt ikke sine killinger efter menneskelige standarder.
Der er ingen vej udenom - små killingerer søde! Så søde, at mange uden at blinke med øjnene og uden at tænke over konsekvenserne lader en killing flytte ind. Men søde killinger bliver til katte med behov, der kommer til at ledsage dig i de næste 15 til 20 år. Om en killing eller en voksen kat skal flytte ind bør derfor overvejes nøje! Disse "10 ting du bør vide, før en kat flytter ind" hjælper dig med at træffe den rigtige beslutning.