Ørebetændelse hos katte (otitis externa)

Ørebetændelse hos katte

Sort smulder i øremuslingen er et typisk tegn på øremider!

Du åbner hoveddøren for at lukke din kat ind efter nattens gåtur. Men hvad er nu det? Den har kradsemærker på halsen og holder hovedet på skrå. Din første tanke: en slåskamp! Men det kan også være, at der er tale om en ørebetændelse hos katten, læs mere om denne mulighed her.

Symptomer: Hvad er tegn på en ørebetændelse hos katte?

Afhængigt af omfanget og årsagen til betændelsen er en ørebetændelse hos katte ledsaget af følgende symptomer:

  • Din kat ryster ofte på hovedet eller holder hovedet på skrå.
  • Du opdager usædvanligt øresekret (f.eks. pus, sort smulder, dårlig lugt).
  • Katten kradser sig på halsen eller øret (i den ene eller begge sider).

Hvis din kats ørebetændelse breder sig til strukturer i nærheden, som mellemøret eller det indre øre, er der fare for yderligere lidelser. Sker dette, bliver din kat tiltagende mere sløv og spiser kun lidt. Der kan også forekomme feber og kraftige smerter.
Ørebetændelser hos katte kan også lede til det såkaldte vestibulære syndrom. Det vil sige, at betændelsen beskadiger balanceorganet i det indre øre, som normalt sørger for at sende signaler til hjernen om hovedets aktuelle stilling.

Ramte dyr har derfor problemer med koordinationen (balanceproblemer) og holder hovedet skævt. Derudover ryster deres øjne ukontrolleret, hvilket af dyrlæger kaldes for nystagmus. Kløe i eller omkring øret er ofte det første tegn på, at din kats øre er betændt.

Kat, der kradser hovedet
Kløe i øret er ofte det første tegn på, at kattens øre er betændt.

Diagnose: Hvordan bestemmes en ørebetændelse hos katte?

Hvis din kat kradser sig meget på øret eller holder hovedet på skrå, så bør du tage det med til undersøgelse hos dyrlægen. Din dyrlæge kan se nærmere på din kats øre og udelukke hyppige sygdomme.

Dyrlægen ser først nærmere på din kats almene velbefindende og undersøger så det udvendige øre. Til undersøgelse af det indre øre (og derunder også trommehinden) tages en lampe udstyret med et otoskop (ørespejl) i brug.

Hvis der er mistanke om, at årsagen kan være en infektion, så vil der blive udtaget en prøve fra øret med en vatpind. Når dyrlægen undersøger prøven under mikroskopet, kan han konstatere om den indeholder bakterier eller mider. Til udelukkelse af allergi er det nødvendigt at foretage en allergitest.

Terapi: Hvordan behandles en ørebetændelse hos katte?

En ørebetændelse kan være meget belastende og også smertefuld for din kat, så derfor er det vigtigt med en hurtig behandling. For at befri din kat for sine kvaler, renser dyrlægen først dens øre.
Da husdyrs hud er meget følsom, anvender han en speciel ørerens til katte (øredråber). Dyrlægen renser først øret overfladisk og masserer derefter ørerensemidlet ind i øret. Herved løsnes ørevoksen, som dyrlægen efterfølgende fjerner med en serviet fra øret.

Ved behov giver dyrlægen også dit kæledyr betændelseshæmmende eller smertestillende medicin. Hvis dyrlægen har fundet en bakteriel infektion, ordinerer han også antibiotika (efter en resistenstest). I tilfælde af svamp har din kat dog brug for antimykotika og ved parasitter har den brug for antiparasitika.

Til understøttelse af behandlingen skal du også pleje din kats ører derhjemme. Få dyrlægen til at vise dig, hvordan du bedst gør dette. Men husk en vigtig regel: Brug aldrig vatpinde til rensningen, da det kan skade kattens følsomme ører!

Der findes specielle dråber, som hjælper dig med at fjerne infektiøst snavs fra øret.

Killingen får øredråber hos dyrlægen
Specielle øredråber kan hjælpe med at fjerne skidt i ørene.

Årsager: Hvad skyldes en ørebetændelse hos katte?

Mange katte vil i løbet af livet opleve at lide af en ørebetændelse (otitis). Det skyldes blandt andet, at der er mange årsager til ørebetændelse:

1. Allergier

Ørebetændelser, som blusser op igen og igen, kan ved katte være tegn på allergi. Der kan være tale om en atopi (miljøallergi) eller en foderallergi.

2. Fremmedlegemer

Udendørs katte er hver dag (og nat) på eventyr i nabolaget. De render sikkert også gennem højt græs og krat. Genstridige grannåle eller splinter kan finde vej ind i kattens øre og dermed forårsage en væmmelig ørebetændelse.

3. Parasitter

Især unge katte har tendens til at udvikle ørebetændelse efter et angreb med øremider (otodectes cynotis).

4. Svampe

Generelt lider katte sammenlignet med hunde sjældent af malassezia – en gærsvamp, som udvikler sig i øregangen. Men når temperaturen stiger om sommeren, så spredes svampen ekstra hurtigt og kan forårsage betændelsesreaktioner i øret.

5. Tumorer

Kroniske ørebetændelser og ørebetændelser med pus er hos katte ofte forårsaget af polypper. Der er for det meste tale om udvækster i den ene side af slimhinden – ofte efter en katteinfluenza.

Prognose: Hvad er chancerne for helbredelse?

Heldigvis opdager de fleste katteejere det hurtigt, hvis deres kæledyr har problemer med ørerne. Og når de opdages og dermed behandles tidligt, er lidelserne som regel hurtigt i bedring.

De udvikler sig derfor sjældent til alvorlige og smertefulde betændelser i det indre øre (otitis interna) eller mellemørebetændelse. Skulle dette alligevel ske, så kan kattens prognose desværre være betydeligt forværret.

Forebyggelse: Kan jeg undgå en ørebetændelse hos katte?

Hvis din kat har tendens til ørebetændelser, så skal du kontrollere ørerne regelmæssigt og om nødvendigt rense dem. Brug specielle ørerensere til dyr, og undgå at bruge lokalirriterende desinfektionsmiddel og sæbe. For at undgå at din kat angribes af parasitter, bør du desuden anvende en effektiv midebeskyttelse. Husråd som tea tree oil eller kamillete bør du altid være meget forsigtig med. For katte, hunde og andre dyrs slimhinder reagerer ikke altid så godt på sådanne stoffer.

Vores mest hjælpsomme artikler
3 min

Kattealder

En hunds alder kan som bekendt let udregnes: Et hundår svarer til syv menneskeår, hvor det dog også kommer an på hundens race og vægt. Så hvordan bestemmer du katte alder? Og hvor gammel bliver katte overhovedet? Fra hvilken alder anses katte som værende seniorkatte?

3 min

Skal katte i bad?

De fleste hunde får regelmæssigt en tur i badekaret eller bliver grundigt sæbet ind hos hundefrisøren. Men hvordan holder man en kat ren? Kan eller skal man vaske sin kat?
7 min

Coronavirus hos katte

Coronavirusser findes ikke kun hos dyreejere, men også hos katte. I modsætning til den nye menneskelige coronavirus har Felin Coronavirus (FCoV) været kendt i mange år. Hertil hører Felin Enteral Coronavirus (FECV) og den meget mere kendte virus Felin Infektiøs Peritonitis (FIP). De kan føre til bughindebetændelse med en række sideløbende symptomer hos de ramte katte, ofte med dødeligt udfald. Mennesker, især immunsvækkede mennesker som ældre og syge, lider derimod af influenzalignende symptomer.