Øjenbetændelse, også kaldet konjunktivitis, er meget almindeligt hos katte og kan have forskellige årsager. Det er derfor ikke en enkeltstående sygdom, men et symptom. Selvom alle katteracer i enhver alder bliver ramt, er det især unge katte, der bliver syge af katteinfluenza, mens at ældre katte er mere tilbøjelige til at få allergisk øjenbetændelse. Øjenbetændelse hos katte kan derfor også ledsages af andre symptomer, hvilket påvirker behandlingen og tiden efterfølgende.
Øjenbetændelse hos katte

© Дмитрий Киричай / stock.adobe.com
Hvordan opstår øjenbetændelse hos katte?
Det er meget forskelligt hvordan øjenbetændelse hos katte opstår, og for at forstå det hele lidt bedre giver det mening at opdele årsagerne i smitsomme og ikke-smitsomme:
Smitsomme årsager
Øjenbetændelse hos unge katte er ofte et tegn på katteinfluenza. Det er en smitsom sygdom der forekommer i hele verden og forårsages af flere bakterielle og virale patogener. Feline herpesvirus 1 (FHV-1) og bakterien Chlamydophila felis spiller en vigtig rolle for, at øjenbetændelse opstår. Begge smittekilder overføres ved dråbeinfektion, for eksempel gennem kontakt med sygdomsramt næseudflåd. Ved hjem med flere katte, såsom kattehjem, men også katteudstillinger, er der en særlig stor risiko for spredning af patogener på grund af det tætte samvær af kattene. Ud over den typiske øjenbetændelse er denne åndedrætssygdom ofte ledsaget af andre symptomer, såsom nys, feber eller spisevægring.
Ikke-smitsomme årsager
Til denne kategori hører især allergiske reaktioner, samt betændelser der er fremkaldt af fremmedlegemer. Allergier opstår også ret tit hos katte, og fører ud over øjenbetændelse, ofte til overfølsomhedsreaktioner såsom kløe, åndedrætsbesvær eller yderligere hudbetændelser. Især parasitter (f.eks. lopper), husstøv eller bestemt medicin er hos katte ofte allergifremkaldende. Ud over de allergiske reaktioner fører fremmedlegemer også ofte til øjenirritation, som kan føre til øjenbetændelse. Eksempler på dette er partikler fra omgivelserne eller fra hår.
Hvad er symptomerne på øjenbetændelse hos katte?
Øjenbetændelser har ganske bestemte symptomer. Hertil hører:
- røde øjne (konjunktival injektion)
- bindehinden er hævet og øjenlåget knibes sammen
- tårudflåd (vandet eller med pus)
- følelse af tilstedeværelse af et fremmedlegeme
- afhængig af den underliggende sygdom kan der forekomme yderligere symptomer såsom nys og hoste eller yderligere hudinfektioner
Hvilke diagnostiske muligheder er der?
Øjenbetændelse hos katte behøver ikke altid at være forårsaget af en alvorlig sygdom. Senest når der opstår andre symptomer, eller hvis de ikke heler af sig selv inden for et par dage, bør man gå til dyrlæge.
Vedkommende har et helt bestemt skema for undersøgelsen:
Dyrlægen starter med at spørge ind til, hvilke symptomer ejeren har lagt mærke til (anamnese). Det er for at indsamle vigtig viden om symptomerne og det hidtidige sygdomsforløb. Derudover spørges der ind til kattens vaccinationsstatus, forekomst af yderligere tegn på sygdom eller om der har været kontakt med andre syge dyr, så det er muligt at sortere såkaldte differentielle diagnoser fra, altså udelukke mulige sygdomme.

© Maria Sbytova / stock.adobe.com
Hvis resultaterne af den generelle kliniske undersøgelse ikke viser en stærk afvigelse af de vitale parametre, kan man skifte til en mere dybdegående undersøgelse af det berørte område. Som det første prøver man at udelukke, at der er tale om et fremmedlegeme. Hvis katten ikke samarbejder, kan lokal- eller fuldbedøvelse dog være nødvendigt. På den anden side kan smitsomme underliggende sygdomme hurtigt identificeres ved hjælp af en vatpind. For at se de involverede bakterier og virusser kan vatpinden placeres i et mikroskop, men PCR-metoden (polymerasekædereaktion) kan også benyttes. Da meget få dyrlæger imidlertid har sidstnævnte diagnosemulighed, sendes prøver derfor ofte til speciallaboratorier. Den behandlende dyrlæge vil normalt få resultatet et par dage senere. For at finde ud af årsagen til en mulig allergi, kan der for eksempel være tale om at udføre en tidskrævende udelukkelsesdiæt, en hudtest (intradermal test) eller en blodprøve.
Hvordan behandles øjenbetændelse?
Behandlingen af øjenbetændelse hos katte er opdelt i specialterapi, der bekæmper den underliggende årsag, og en symptomatisk terapi, der har til formål at lindre symptomer og andre bivirkninger:
Specialbehandling:
- bakteriel infektion: antibiotika i form af øjensalve og administreres om nødvendigt systemisk
- virusinfektion: om nødvendigt antivirale lægemidler
- fremmedlegeme: det kan være nødvendigt at fjerne det manuelt (i nogle tilfælde under bedøvelse)
- antiallergiske forholdsregler: antihistaminer, kortison, desensibilisering
Symptombehandling:
- kortison (øjensalve eller systemisk): kortison har en antiinflammatorisk og anti-allergisk virkning, men kan føre til skade på øjet, hvis diagnosen ikke er korrekt (hvis der f.eks. i stedet for er tale om hornhindesår)
- ved cirkulationsforstyrrelser kan væsketerapi og elektrolytter forbedre kattens tilstand
- allergi: undgå kontakt med allergenerne
Hvad er prognosen?
Prognosen for øjenbetændelse afhænger af sygdommens årsag og fører normalt ikke til alvorlige øjenskader. Men hvis betændelsen spreder sig til det omgivende væv og fører til skade på øjnenes indre strukturer, øges risikoen for, at katten bliver blind.
Hvordan kan jeg undgå øjenbetændelse hos min kat?
Smitsomme sygdomme såsom de forskellige slags katteinfluenzaer kan undgås ved at benytte følgende forebyggende tiltag:
- undgå kontakt med syge dyr
- vaccinér mod Feline Herpesvirus 1 (FHV-1), Chlamydophila felis og andre årsager til katteinfluenza - den grundlæggende immunisering finder sted i den 8., 12. og 16. leveuge, hvorefter en dyrlæge skal genvaccinere hvert år eller hvert 3. år (afhængigt af, hvilken vaccine der er tale om)
Indtrængning af fremmedlegemer er svære at undgå helt. Visse forholdsregler kan dog mindske allergiske reaktioner. Følgende anbefales:
- fjern om muligt allergener fra kattens omgivelser
- effektivt loppemiddel: fx loppehalsbånd eller Spot On