Når en ung kat flytter er det en spændende tid - for begge parter! Uanset om du har elsket katte i lang tid eller en ny katteejer, er det en forandringens tid. Den lille killing har brug for særlig opmærksomhed. Nyd hvert minut, fordi ungkatte vokser så hurtigt! Ligesom små børn må unge katte også til dyrlægen fra tid til anden. Regelmæssig sundhedsforebyggelse er et must. Dette bør foretages en gang om året for enhver kat. En killing bør dog tilses af en dyrlæge hyppigere, så immunforsvaret er sikret mod almindelige infektionssygdomme. Men nogle gange kommer du også med typiske "børnesygdomme" til dyrlægen. Et eksempel på et ofte undervurderet symptom: tynd mave. Hvis din killing har diarre, er det vigtigt at gå til dyrlægen.
Symptomer på diarre
Ud fra et biologisk synspunkt er diarre en renseproces i kattekroppen: organismen slipper af uønskede stoffer eller patogener. Diarre er derfor en meget meningsfuld proces, der som regel ikke bør undertrykkes.
I virkeligheden er diarre hos en killing alt andet end behageligt: afhængigt af, hvor alvorlige symptomerne er, vil katten måske nok nå frem til kattebakken, men senest når du renser denne vil du opleve en skarp lugt eller blød afføring, og på den måde blive opmærksom på problemet. Du vil måske også lægge mærke til uhumsk pels. Eller måske har din killing endda "ulykker" rundt om i hjemmet.
Især hos killinger kan diarre hurtigt blive problematisk. Den lille kattekrop tåler næsten ingen udsving i væskebalancen. På den måde kan især killinger hurtigt blive dehydrerede i forhold til voksne katte. Dette er under visse omstændigheder livtruende. Du bør derfor straks opsøge en dyrlæge hvis din killing har diarre.
Stress: det at flytte ind i et nyt hjem gør et stærkt indtryk på en ung kat! Når de tager afsked fra mor og søskende og skal vænne sig til det nye hjem er ofte forbundet med stress. Diarre kan være tegn på nervøsitet. Hvis din dyrlæge ikke kan finde en fysisk årsag til diarre, er det den sandsynlige årsag.
Ændret kost: din kat har fået serveret et bestemt foder hos dyreinternatet, hos opdrætteren eller den tidligere ejer. Men hvis du beslutter dig for et anden slags kattefoder, kan den efterfølgende kostændring forstyrre fordøjelsen. En foderskift bør derfor altid foretages gradvist: bland lidt efter lidt mere og mere af det nye foder ind i den vante kattemad. Efter et par uger kan du erstatte den med det nye mærke eller den nye variant.
Infektion: næsten alle katte bliver syge på et eller andet tidspunkt. Akut diarre er ofte resultatet af en virusinfektion. Som regel kan man let finde ud af det med en fæcesprøve. Med den rette medicin, anbefalet af dyrlægen, vil din kat være ved godt helbred igen snart!
Parasitter føler sig godt tilpas i små kattes tarme. En tidlig ormekur af berørte kattemødre og kattebørn er derfor et must. Ikke desto mindre lider unge katte ofte af orme eller encellede tarmparasitter. Fordi orm er ikke lig orm! Udover de velkendte spoleorm og bændelorm, er der også hjerte- og lungeorme, samt encellede parasitter, såsom giardia. En ormekur virker ofte kun på et helt bestemt patogen. Derfor er det vigtigt, at din dyrlæge gennem din killings fæces finder ud af, hvilken slags orm der er tale om, og herefter udskriver den passende ormekur. Læs indlægssedlen for korrekt dosering! Små kattekroppe kan ofte ikke tåle at få for meget.
Forgiftning: kattelivet er spændende! Men det er ikke alle planter, væsker og faststoffer, din killing kan tåle. Forgiftning er en alvorlig sag, om muligt med fatale følger. Typiske tegn: meget savl, skum ved munden og fortumlet adfærd. Her bør du tage direkte til dyrlægen, uanset tidspunkt!
Fremmedlegeme: killinger tager tit alt i munden, som ikke på en eller anden måde sidder fast på en overflade. Men fremmedlegemer kan tilstoppe spiserør og mave-tarmkanal - kroppen forsøger at få klar bane ved at kaste op. Fremmedlegemer i kattekroppen er ligesom forgiftning alvorligt og kan være dødbringende! Opsøg derfor straks en dyrlæge.
Vigtigt: Et specialfoder kan understøtte din kats naturlige kropsfunktioner. Vær dog opmærksom på, at et specialfoder hverken kan forhindre eller helbrede sygdom. Den rigtige ernæring til din kat bør altid aftales med din dyrlæge. Specialfoder finder du i zooplus onlineshoppen.
Hvis din killing har diarre, kan det altså have mange forskellige årsager. Afhængig af symptomerne, årsagen og sygdommens alvorlighed, er der forskellige behandlingsmetoder. Også, hvis du som katteejer hos voksne katte ofte har sværget på diverse husgeråd, så er det ikke tilrådeligt med en killing. Diarre hos en killing er en alvorlig affære, der kan føre til stærk dehydrering, samt have døden til følge. Kontakt dyrlægen så hurtigt som muligt, så din kat kan få den rette behandling.
Solen er tillokkende, man har lyst til at tage ud i det fri - vores katte har det på samme måde. Men når de først har fået en snert af frihed, vil de ud i tide og utide! Det er ikke altid tilrådeligt for dig og din kat at den til enhver tid har mulighed for at være ude. Hvis du beslutter dig for at gøre det, skal din kat vænnes til det. Du bør være opmærksom på et par ting.
De små killinger lærer af deres mor og deres søskende i de første uger. Men det er stadig vigtigt, at mennesker træner med dem også. Kattemor opdrager trods alt ikke sine killinger efter menneskelige standarder.
Der er ingen vej udenom - små killingerer søde! Så søde, at mange uden at blinke med øjnene og uden at tænke over konsekvenserne lader en killing flytte ind. Men søde killinger bliver til katte med behov, der kommer til at ledsage dig i de næste 15 til 20 år. Om en killing eller en voksen kat skal flytte ind bør derfor overvejes nøje! Disse "10 ting du bør vide, før en kat flytter ind" hjælper dig med at træffe den rigtige beslutning.