Ligesom os mennesker kan katte også få influenza. Som oftest er det de typiske symptomer såsom hosten, forkølelse og træthed resultatet af en ufarlig virusinfektion, men det er de patogener, der er skyld i katteinfluenza. Det ses ofte i dyrehjem eller hjem med flere unge katte. Nogle af patogenerne kan få ganske alvorlige konsekvenser for kattens helbred, og det er derfor vigtigt at lave en grundig diagnose, så katten kan behandles på en effektiv måde.
Katteinfluenza

© Tatyana Gladskih / stock.adobe.com
influenza kat
Hvordan får min kat influenza?
Når det gælder influenza, går man normalt ud fra, at det er en virusinfektion. Da mange forskellige virusser forårsager hoste, snottet næse og lignende, kan du her se de mest almindelige virale patogener hos katte:
- Feline Herpesvirus (FeHV-1) eller Feline Virale Rhinotracheitis:
Patogenet hører til katteinfluenza og forekommer over hele verden. Unge katte er især ramt. Det overføres også gennem store kattes virus via direkte udveksling af udflåd fra næse eller øjne. Når en kat er smittet, bærer den virussen hele livet. Hvorvidt katten får influenza afhænger af kattens immunforsvar. Svækkede dyr, såsom unge eller syge katte, er mere tilbøjelige til at udvikle Feline Viral Rhinotracheitis, end raske katte. - Feline Calicivirus (FCV): denne virus hører også til katteinfluenza
I modsætning til katteherpes, overføres den gennem direkte kontakt med luftvejssekreter og gennem indirekte kontakt. Smitsomme genstande og beklædning spiller en vigtig rolle for spredningen af dette virus. Dyrehjem eller andre hjem med mange katte er derfor ofte ramt. - Chlamydophila felis: denne bakterie hægter sig gerne på de virale patogener i katteinfluenza - typisk fører det til purulent øjenbetændelse samt bronkitis
- Mykoplasma felis: denne bakterie er også tilpasset kattens åndedrætsorganer og kan derfor være årsag til katteinfluenza
Hvordan kan jeg se, om min kat har influenza?
Symptomerne hos katte ligner meget vores. Patogenerne nævnt ovenfor fører til følgende symptomer:
- almentilstanden kan synes upåvirket, men ses også værende kraftigt påvirket
- feber, nedsat appetit, vægttab, dehydrering
- hoste, nys og løbende næse, til åndenød
- udflåd fra næse og øjne (i forbindelse med øjenbetændelse)
- Feline calicivirus manifesterer sig ofte gennem små inflammatoriske sår i mundområdet, hvilket kan være meget smertefuldt
- svækkelsen af immunforsvar fører ofte til en stigning af bakterielle følgeinfektioner, hvoraf nogle forværrer tilstanden og medfører betændelse.
- afhængig af sygdommens omfang og kattens immunforsvar kan der opstå alvorlig betændelse i luftvejene - de fører til en akut forværring af almentilstanden og de ledsagende symptomer, hvorved kattenes helbred er kritisk forringet

© natashamam35 / stock.adobe.com
Min kat har influenza - hvordan konstaterer dyrlægen det?
Katteinfluenza er normalt en mild sygdom og kræver derfor ikke intensiv dyrlægebehandling. Men hvis symptomerne ikke forsvinder efter et par dage eller blusser op igen og igen, anbefales et besøg hos dyrlægen.
Vedkommende kan allerede når han/hun spørger ind til symptomerne få et hint om, hvordan influenzaen er opstået. Med oplysninger om vaccinationsstatus, hvor katten stammer fra, men også kattens nuværende omgivelser, så kan dyrlægen allerede stille differentielle diagnoser, dvs. udelukke visse årsager.
Mens dyrlægen spørger dig undersøges katten for de såkaldte vitalparametre for at afgøre dens aktuelle sundhedstilstand. Blandt de vigtigste kan nævnes:
- vejrtræknings- og hjertefrekvens
- slimhindernes tilstand (ved at trykke på slimhinden i munden)
- væskebalancen (halsfolden trækkes op)
- den indre kropstemperatur
Dernæst kan man overgå til en nærmere undersøgelse af luftvejene. På grund af de typiske influenzasymptomer går man for det meste ud fra at der er tale om en virusinfektion, men det kan sagtens også være bakteriel infektion. Derfor benytter dyrlægen næse- eller øjenpinde for at få lavet en slimhindeprøve, hvor man finder frem til patogenet ved hjælp af følgende:
- direkte påvisning: dyrkning af virale patogener i en cellekultur eller bakterielle bakterier i næringsmedier samt ved hjælp af en polymerasekædereaktion (PCR)
- indirekte påvisning: antistofforsøg (bevis på en immunologisk reaktion)
Katteinfluenza: hvilke behandlingsmuligheder er der?
Hvis din kat har influenza og har behov for behandling, vil man altid prøve at bekæmpe den bagvedliggende årsag, og støtte det med symptombehandling. Afhængig af patogenet kan behandlingen sammensættes af forskellige tiltag:
- antiviral behandling: antiviral medicin såsom Aciclovir eller Interferon
- sekundære bakterielle infektioner: antibiotika efter resistensforsøg (som øjensalve eller tablet)
- tilstrækkeligt væskeindtag: infusioner, vådfoder
- medicin mod hoste (antitussiva) eller inhalering
- betændelseshæmmende medicin
Hvad er prognosen?
Katteinfluenza er normalt ret harmløs og forsvinder så hurtigt som de kommer. Ikke desto mindre bør en kronisk eller tilbagevendende forkølelse tages alvorligt, da nogle virusinfektioner kan føre til et kraftigt fald i livskvaliteten og i værste fald være fatale, hvis de ikke behandles.
Hvordan kan jeg forhindre, at min kat får influenza?
Generelt kan virale og bakterielle infektioner forhindres ved følgende forholdsregler:
- regelmæssig rengøring af katteskåle & foderautomater og kattebakker (f.eks. med kogende vand eller specielle rengøringsmidler)
- undgå kontakt med syge katte
- der findes vacciner mod visse patogener (f.eks. FeHV-1, FCV, Chlamydophila felis), som i nogle tilfælde ikke forhindrer infektion, men forhindrer sygdommens indtræden: første indsprøjtning fra den 8. uge, anden indsprøjtning i den 12. uge, tredje indsprøjtning i den 16. uge, årlig genvaccination