Hvorfor spinder katte og hvordan gør de det?

kat spinder

Er der en bedre lyd end en kat, der spinder? Katteelskere vil nok mene, at det ikke findes. Katte spinder, når de har det godt - og denne gode følelse overføres til deres ejer. Men vidste du, at katte også spinder når de er skadede eller stressede? Hvorfor katte gør det, og hvordan de producerer denne vedvarende dybe brummen kan du læse om her. 

En kats spinden er som et smil

Et smil står for tilfredshed og velvære. Det fremmer samværet ved at skabe en åben og tillidsfuld atmosfære og skaber en følelse af velvære og godt humør - både hos modparten og den smilende. Det er nogenlunde det samme med en kat, der spinder. Vores elskede katte spinder, når de bliver aet, når de døser i din seng, når de dier, når de får foder, hvis de møder en artsfælle, eller hvis de soignerer hinanden. Kort sagt, katte spinder, når de har det godt. Ikke desto mindre er deres spinden meget mere end blot et udtryk for, at de har det godt - også det har denne lyd til fælles med smilet. Også stemninger som frygt, overbelastning, smerte og sult kan kattens spinden nogle gange være udtryk for. Men hvad er formålet med den dybe lyd i disse situationer?

Katte har gode grunde til at spinde

Det har en beroligende virkning - ikke kun på os mennesker, men også på katten selv. Som næsten intet andet dyr formår katten at berolige sig selv. Kattemødre spinder under fødslen for at dæmpe smerterne, de stadigt blinde og døve kattekillinger spinder, mens de er ved at finde vej til brystvorternes sikkerhed, dominerende katte spinder for at vise andre katte, der er lavere på rangstigen, at de kan slappe af, og nogle forskrækkede vildkatte spinder for at berolige sig selv. Ud over den behagelige spinden af ren velvære findes der også spinden til smertelindring, for at berolige, og til selvkontrol. Katte bruger også spinden som et kommunikationsmiddel. Unge katte udfordrer hinanden til leg ved at spinde, og huskatte, der spinder, kræver mere kælen, mere opmærksomhed eller mere foder. Hvorfor en kat spinder i en bestemt situation, kan altså have forskellige årsager:

  • at udtrykke velvære
  • til stressregulering
  • for at berolige sig selv eller sin modpart
  • til smertelindring
  • som et kommunikationsmiddel med hinanden eller med mennesker
brun kat spinder

Det at spinde virker afslappende og fremmer godt helbred

Så forskellige som "spinde-situationerne" end kan være, så er det fælles formål med alle at finde og fremme afslapning og velvære. At det faktisk forholder sig sådan, kan også påvises. Fordi den dybe, vedvarende brummen frigiver serotonin i kattekroppen. Serotonin, populært også kaldet lykkehormon, er en vigtig budbringer (neurotransmitter), der virker positivt på mange forskellige processer i nervesystemet, såsom følelser, det centrale belønningssystem, humør, bevidsthedstilstand og smerteevaluering. Dyrlæger, videnskabsmænd og adfærdsforskere har opdaget, at det imidlertid ikke er den eneste positive effekt på sundhedstilstanden. Den seneste forskning viser, at spinden giver en anden medicinsk fordel i tilfælde af skader, sygdomme og smerter.

Vibrationstræning som heling

Spinden får hele kattens krop til at vibrere. Disse vibrationer stimulerer musklerne og understøtter derfor knoglevækst, som Professor Doktor Leo Brunnberg fra Klinik und Poliklinik für kleine Haustiere an der Freien Universität Berlin fandt ud af i sin undersøgelse af kattes morfologi. Dette forbavsende resultat af spindens selvhelende mekanisme forklarer også det faktum, at katte sjældent har knoglebrud, og hvis det sker, heler de meget hurtigt.

I princippet fungerer kattespinden på samme måde som den såkaldte vibrationstræning, som læger og fysioterapeuter har behandlet atleter eller andre patienter med muskel- eller knogleproblemer med i nogle år efterhånden. For at styrke knoglestrukturen og musklerne, der ligger omkring den, bliver den menneskelige krop udsat for svingninger i et frekvensområde fra 15 til 60 hertz. Mange læger betragter en sådan vibrationstræning også som en mulighed for patienter med osteoporose eller knogletab, da forsøgene med spindende katte har påvist, at det forbedrer knoglernes stabilitet og densitet gennem de varige mekaniske stimuli, der opstår.

Positive effekter for katteejere

Vi mennesker kan lære meget af kattespindens selvhelende virkning og endda drage fordel af den - og det gælder ikke kun mennesker med muskelspænding eller knoglesygdomme og ledsygdomme. Den beroligende snurrende lyd frigiver lykkehormoner i vores krop og virker lige så beroligende og afslappende på os som på katte. En spindende kat på skødet eller i sengen forårsager ikke kun lykke, men sænker også blodtrykket, reducerer stresssymptomer og afhjælper eventuelle søvnproblemer, katteejeren måtte have.

Hvordan producerer katte denne dybe snurrelyd?

Effekten er uden tvivl bemærkelsesværdig - men hvordan formår katte at skabe en sådan konstant brummen? Hvordan får de hele kroppen til at vibrere uden at anstrenge sig og uden vejrtrækningspauser? Adskillige forskere har allerede tænkt over dette spørgsmål - men indtil i dag er dette mysterium ikke entydigt løst. Mens nogle forskere mener, at lydene er forårsaget af muskler ved strubehovedet, der udvider og forsnævrer stemmeridsen, så mener andre, at det hårde tungeben, der forbinder tungen med kraniet, er ansvarlig for den vedvarende, snurrende lyd. Endnu andre antyder, at hudflapper nær de rigtige stemmebånd ("pseudo-stemmebånd"), eller endda hovedarterien, spiller en rolle i fremstilling af lydene og vibrationerne. Sidstnævnte synes i det mindste modbevist i dag. Spinden er ifølge den aktuelle forskning en resonanseffekt, som menes at opstå, når stemmebåndene støder imod hinanden.

hvorfor spinder katte

Kun katte kan virkelig spinde

Faktum er, at katte kan spinde både når de ånder ind og når de ånder ud, og de adskiller sig således på en speciel måde fra de fleste pattedyr, som - ligesom os mennesker - kun kan producere lyde, når de ånder ud. Spinden er forbeholdt kattenes verden. Foruden huskatte kan også losser, ozelotter, pumaer og geparder spinde. Store katte såsom tigre, leoparder eller løver udsender på den anden side somme tider korte spindelyde, når de ånder ud, men kan ikke holde lyden særlig længe.

Imidlertid har nøjagtige målinger vist, at kattedyrenes spinden er stort set ens ved ind- og udånding. Ved indånding opstår en kortere og lidt højere lyd i frekvensområdet mellem 27-40 hertz, mens den ved udånding ligger omkring 16 til 28 hertz, og er lidt svagere og vedvarende. Disse subtile nuancer kan det menneskelige øre ikke opfange. Vi hører spindelydene fra vores katte som en langvarig og konstant summende lyd, som dyrene ubesværet kan holde i flere minutter.

Kattespinden skal læres

Det, der lyder så let, er i virkeligheden forbundet med stor anatomisk indsats. Og selvom kattekillinger, allerede når de er få timer gamle, søger spindende hen mod modermælken, tager det et stykke tid, før de små lyder som voksne katte. Kattekillingernes indsats er umagen værd, fordi spinden er yderst nyttig for psyken og for muskel- og knoglestrukturen. I modsætning til det miav, som katte kun bruger i kommunikation med os mennesker, benytter katte spinden også uafhængigt af mennesker. Derfor spinder en ensom los på samme måde som familiens huskat.

Har du allerede fået din portion velvære i dag?

Det er dejligt, at vi trods vores manglende evne til selv at skabe de vibrationer, der får os til at slappe af i sind og krop, kan drage fordel af kattens spinden. Fordi den beroligende spinden er ikke kun smitsom imellem katte, men overføres også til mennesker. En spindende kat ved siden af os på sofaen sænker vores blodtryk, vi bliver roligere og mere afslappede og glemmer hverdagens stress et kort øjeblik.

Så hvad venter du på? Tag din kat op på skødet og slap af i sofaen! Du vil føle, at dagens spænding falder, og smilet genopstår.

 

Vores mest hjælpsomme artikler
3 min

Kattealder

En hunds alder kan som bekendt let udregnes: Et hundår svarer til syv menneskeår, hvor det dog også kommer an på hundens race og vægt. Så hvordan bestemmer du katte alder? Og hvor gammel bliver katte overhovedet? Fra hvilken alder anses katte som værende seniorkatte?

3 min

Skal katte i bad?

De fleste hunde får regelmæssigt en tur i badekaret eller bliver grundigt sæbet ind hos hundefrisøren. Men hvordan holder man en kat ren? Kan eller skal man vaske sin kat?
7 min

Coronavirus hos katte

Coronavirusser findes ikke kun hos dyreejere, men også hos katte. I modsætning til den nye menneskelige coronavirus har Felin Coronavirus (FCoV) været kendt i mange år. Hertil hører Felin Enteral Coronavirus (FECV) og den meget mere kendte virus Felin Infektiøs Peritonitis (FIP). De kan føre til bughindebetændelse med en række sideløbende symptomer hos de ramte katte, ofte med dødeligt udfald. Mennesker, især immunsvækkede mennesker som ældre og syge, lider derimod af influenzalignende symptomer.