Dehydrering hos katte: drikker min kat nok væske? This article is verified by a vet

dehydrering hos katte

Det siges, at vi katteejere skal drikke cirka to til to og en halv liter vand om dagen. Men hvor meget væske har vores katte behov for at drikke så de ikke lider af væskemangel? Og hvordan ved jeg, om min kat har drukket nok eller om den er dehydreret? Vi giver dig alle de vigtige fakta og tips om dehydrering hos katte.

Hvor meget bør min kat drikke?

Du kan beregne den mængde vand, din kat har brug for, baseret på følgende faktorer:

  • Vægt (katte drikker i gennemsnit 45 ml / kg kropsvægt)
  • Væskeindhold i foderet
  • Omgivelsernes temperatur
  • Kattens aktivitetsniveau

Hvordan ved jeg, om min kat er dehydreret?

Mange katte er udendørs og indtager vand på deres daglige vandreture, for eksempel fra vandpytter, badebassiner og andre tilgængelige vandbeholdere. I det tilfælde rører de sjældent deres egen drikkeskål, og indtager kun væske derhjemme, hvis de får serveret vådfoder. Det er grunden til, at vi ofte ikke kan vide, hvor meget vand vores kat faktisk har indtaget. Hvordan kan du som katteejer bedømme din kats væskebalance? Der er et simpelt trick, der fungerer selv hvis man ikke er dyrlæge eller uddannet dyrepasser:

Væske absorberes af alle kropsceller, inklusive huden. Hvis der er meget væske i kroppen, og cellerne er mættede, strammes huden. Hvis katten er dehydreret, og cellerne er tomme, ser huden sløj og rynket ud.

Du kan bruge denne viden hvis du forsigtigt trækker op i din kats nakkefold og give slip på den. Hvis huden glattes ud hurtigt er din kat ikke dehydreret. Men hvis huden kun falder langsomt tilbage i sin vante position, er det et tegn på væskemangel. Du kan også foretage den samme observation på din kats øjne. Hos dehydrerede katte falder øjeæblerne tilbage i øjenhulen.

Hvad er dehydrering?

Ved udtrykket dehydrering forstår læger et fald i kroppens væskeindhold. Så der er altså tale om en mangel på vand. Da det kan have mange forskellige årsager, er det ikke en uafhængig sygdom, men et symptom (altså et sygdomstegn).

Væskebalancen spiller en central rolle for alle levende ting. Fordi vand giver kroppens celler den nødvendige form og også fungerer som kølevæske på varme dage. Derudover indeholder det også vigtige mineraler, såsom natrium.

Natrium er et elektrolyt, og er hovedkomponent i bordsalt og er nødvendig for overførsel af nervestimuli, og er dermed gavnlig for hjerte- og muskelaktivitet. Normalt tilbageholder nyrerne kroppens natrium, mens væske udskilles i form af urin. En forstyrrelse i nyrefunktionen kan føre til en forstyrret væske- og elektrolytbalance.

Afhængigt af hvordan det forekommer, kan dehydrering derfor ledsages af en ændring i elektrolytbalancen, og derfor inddeles væsketab i tre former:

Isotonisk dehydrering: ordet “iso” stammer fra græsk og betyder “lige”. “Tonus” betyder “pres”. Ved denne form for dehydrering er kattens væske- og natriumindhold altså i balance.

Hypertonisk dehydrering: hvis der kun er et fald i mængden af væske, er der relativt for meget natrium i kroppen.

Hypotonisk dehydrering: salttabet er større end væsketabet.

Årsagerne til væskemangel

De fleste katte er dehydreret fordi de mangler drikkevand. Jo mindre de drikker, jo mindre væske er der i kroppen. Det vil man især kunne bemærke i varme sommermåneder.
Derudover kan underliggende sygdomme være årsag til dehydrering hos katte.

Dehydrering hos katte

Hvad kan der ske, hvis min kat er dehydreret?

Væskemangel undervurderes ofte – ikke kun på varme sommerdage. Man kan have forstyrret væskebalance selvom det er koldt. Afhængig af årsagen kan der forekomme alvorlige symptomer. I tilfælde af et massivt væsketab er et besøg hos dyrlæge ikke til at komme udenom!

Dehydrerede katte kan lide af alvorlige bivirkninger som følgende eksempler:

  • Reduceret velbefindende, endda bevidstløshed
  • Nedsat eller manglende vandladning
  • Uræmi: symptomer på forgiftning på grund af manglende udskillelse af urinstoffer (f.eks. urinstof, urinsyre eller kreatinin.

En særlig alvorlig væskemangel kan også være livstruende for katten.

Hvordan behandler man dehydrering hos katte?

Hvis din kat viser tegn på en alvorlig væskemangel, kan dyrlægen på skånsom vis give væskebehandling. Væsken (infusion) kan placeres under huden eller i venerne.

Infusionens sammensætning afhænger af typen af udtørring:

  • Isotonisk dehydrering: isotoniske infusionsopløsninger
  • Hypertonisk dehydrering: isotonisk infusionsvæske, opløsning plus fem procent sukkeropløsning
  • Hypotonisk dehydrering: isotonisk infusionsvæske, opløsning plus natrium

Forebyg væskemangel hos katte

Katte, der får serveret tørfoder, lider i højere grad af væskemangel. For en afbalanceret vand- og elektrolytbalance anbefales det derfor også at servere vådfoder. Nogle fodertyper har endda et forhøjet væskeindhold. Det anbefales også, at vandskåle rengøres dagligt, og det anbefales derudover at stille flere skåle eller drikkefontæner med friskt vand rundt omkring i hjemmet.


Franziska G., Dyrlæge
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Jeg gennemførte en omfattende uddannelse som dyrlæge på Justus Liebig Universitet i Giessen, Tyskland, og kunne der samle erfaring indenfor en lang række områder i veterinærmedicin, såsom smådyr, store dyr, krybdyr og andre eksotiske dyr, samt farmakologi, patologi og fødevarehygiejne. Siden da har jeg ikke kun arbejdet som veterinærforfatter, men også på min videnskabeligt baserede afhandling. Mit mål er bedre at beskytte dyr mod sygeliggørende bakterielle patogener i fremtiden. Udover min veterinære viden deler jeg også mine egne erfaringer som lykkelig hundeejer og kan derfor forstå og afklare frygt og problemer, samt andre vigtige spørgsmål om dyresundhed.


Vores mest hjælpsomme artikler
3 min

Kattealder

En hunds alder kan som bekendt let udregnes: Et hundår svarer til syv menneskeår, hvor det dog også kommer an på hundens race og vægt. Så hvordan bestemmer du katte alder? Og hvor gammel bliver katte overhovedet? Fra hvilken alder anses katte som værende seniorkatte?

3 min

Skal katte i bad?

De fleste hunde får regelmæssigt en tur i badekaret eller bliver grundigt sæbet ind hos hundefrisøren. Men hvordan holder man en kat ren? Kan eller skal man vaske sin kat?