Coronavirus hos katte This article is verified by a vet

coronavirus kat

coronavirus kat

Coronavirusser findes ikke kun hos dyreejere, men også hos katte. I modsætning til den nye menneskelige coronavirus har Felin Coronavirus (FCoV) været kendt i mange år. Hertil hører Felin Enteral Coronavirus (FECV) og den meget mere kendte virus Felin Infektiøs Peritonitis (FIP). De kan føre til bughindebetændelse med en række sideløbende symptomer hos de ramte katte, ofte med dødeligt udfald. Mennesker, især immunsvækkede mennesker som ældre og syge, lider derimod af influenzalignende symptomer.

Er Covid-19 farlig for min kat?

31.03.20: De første tilfælde af mennesker smittet med den nye Covid-19 virusinfektion blev offentligt kendt i Kina i slutningen af 2019. Titusinder af mennesker overalt i verden er i øjeblikket syge, og spørgsmålet om, hvordan SARS-CoV-2 Coronavirus er opstået, er endnu ikke afklaret fuldt ud. Forskerne mener at have fundet ud af, at luftvejssygdommen blev overført til mennesker via flagermus, skældyr eller slanger. Derfor mener forskerne, at det er usandsynligt, at Covid-19 kan overføres fra mennesker til katte og omvendt. Selvom det for få dage siden er kommet frem, at en belgisk kvinde med Covid-19, havde en kat der led af åndetræsbesvær, og efterfølgende blev konstateret smittet med Coronavirus, fastholder eksperterne, at det er en individuel sag. Katten er i øjeblikket under overvågning og har det efter omstændighederne godt.

Der blev også fundet vira på næse og mund hos to hunde fra Hong Kong. Da deres antistoffer mod virussen var for lav, antager lægerne imidlertid, at det drejer sig om kontaminering fra omgivelserne.

Bør jeg være bange for at lade min kat komme ud?

Der er i øjeblikket ingen videnskabelige beviser for, at katte kan overføre den nye Coronavirus til mennesker. Hvis din kat har det godt, kan den stadig forlade huset og gå på opdagelse i omgivelserne. Man råder dog til god hygiejne, når man håndterer kæledyr, såsom at vaske hænder efter kontakt med dyr, samt regelmæssig rengøring af madskåle og kattebakker.

Hvad sker der med min kat, hvis jeg skal sættes i karantæne?

Personer i karantæne må ikke forlade hjemmet i mindst to uger. Hvis din kat er en indekat, kan den bruge kattebakken som sædvanligt. Hvis din kat er en udekat, kan den også stadig gå ud i haven og rundt i nabolaget gennem kattelemmen eller ved at du åbner døren. Hvis du ikke har nok foder eller beskæftigelseslegetøj, kan du bestille det online eller bede venner og bekendte om at købe ind for dig. I øjeblikket tilbyder mange transportfirmaer kontaktløse leveringer, hvor pakkerne stilles foran døren.

Foruden Covid-19 spiller de længe kendte Felin Coronavira (FCoV) en vigtig rolle for katte, da de kan være meget farlige. Den følgende artikel forklarer, hvilke Coronavira der er tale om, hvilke symptomer der opstår, og hvordan katte kan beskyttes mod dem:

Coronavirus hos katte - udbredelse og egenskaber

Til Coronavirus hos katte tilhører Felin Enteral Coronavirus (FECV) og den deraf følgende Felin Infektiøs Peritonitis Virus (FIPV). Begge virusser er igen opdelt i to forskellige typer (serotype I og II), som hver især også har forskellige egenskaber.

Felin Enteral Coronavirus (FECV)

Denne virus er vidt udbredt blandt katte, hvor især hjem med flere katte (altså kattehjem og dyreinternater) er ramte. Katte kan blive smittet ved direkte og ved indirekte kontakt via luftvejsvæsker, samt kontamineret afføring og urin. For eksempel smitter katte hinanden gennem kontaminerede foderskåle, kattebakker eller under leg. Virusser passerer gennem munden ind i mavetarmskanalen, hvor de formerer sig og derefter angriber de immunforsvarets regionale lymfeknuder og fagocytter (makrofager).

Felin Infektiøs Peritonitis Virus (FIPV)

Mens Felin Enteral Coronavirus (FECV) er udbredt, er smitte med Felin Infektiøs Peritonitis virus meget sjældnere hos katte. Det skyldes, at virussen ikke overføres gennem direkte eller indirekte kontakt. Den opstår gennem tilfældige mutationer af Felin Enteral Coronavirus (FECV) i fagocytterne, så potentielt kan enhver kat smittet med FECV være smittebærende med Felin Infektiøs Peritonitis virus. Selvom en kat er smittet betyder det dog ikke altid, at den udviser sygdomstegn. Kun ca. 5 til 10% af de berørte katte bliver i løbet af deres liv syge af Felin Infektiøs Peritonitis (FIP), hvoraf en stor del af disse sygedomsramte katte, er killinger og har immunsvækkende faktorer, såsom andre infektioner (f.eks. FeLV, FIV).

Hvis de inficerede fagocytter kommer ind i blodbanerne, spreder virussen sig i kroppen og forårsager massiv skade. Skaderne afhænger af den form, sygdommen antager:

  • Den våde form (også effusiv eller serøs form) forårsager betændelse i de serøse skind, der blandt andet omkranser organer i bryst, mave og bækkenhule - formens navn skyldes den massive produktion af gulbrunt sekret, som den såkaldte polyserositis sætter gang i
  • Den såkaldt tørre, granulomatøse eller ineffektive form fører til knudeagtige betændelser (granulomer) i leveren, milten og bugspytkirtlen samt i lymfeknuderne

Felin Coronavirus symptomer: hvilke kliniske tegn udviser smittede katte?

De første tegn på sygdom efter katten er smittet med Felin Infektiøs Peritonitis virus viser sig enten efter et par dage, eller måske først efter flere måneder.

Da flere organer, såsom nyren og leveren, samt det centrale nervesystem kan være beskadiget, kan et sygdomsbillede for FIP dog være meget forskelligt. Afhængigt af formen vil man kunne se følgende symptomer:

  • Generelle symptomer: tilbagevendende feber, svaghed og træthed
  • Ændringer i adfærd såsom pludselig aggressivitet eller angst
  • Bevægelsesforstyrrelser såsom ufuldstændig lammelse (parese) eller koordinationsproblemer (ataksier)
  • Gule misfarvede slimhinder (gulsot, f.eks. i munden) og grumsede øjne / øjensygdomme
  • Afmagring med samtidig udspilet mave (på grund af væskeansamling i bughulen) og den åndenød, der følger heraf

Mens FIP forårsager død hos katte inden for et par uger, forårsager Felin Enteral Coronavirus heldigvis kun mild tarmbetændelse med diarré og feber.

Hvordan kan man genkende coronavirus hos katte?

Hvis din kat i den seneste tid har sovet mere end sædvanligt eller har symptomer med centralnervesystemet eller andre alvorlige symptomer, skal det undersøges hos en dyrlæge.

Hvis dyrlægen, når ejeren udspørges (anamnese) synes, at der er tegn på, at det kunne være Felin Coronavirus, og den generelle kliniske undersøgelse tyder på det samme, har dyrlægen tre muligheder for at stille den endelige diagnose:

  • Ved indirekte påvisning af patogenet: blodserums- eller bugvæskesekretprøver ved punkteringstest (ELISA eller immunofluorescens) hvor niveauet af antistoffer produceret af immunforsvaret måles
  • Direkte påvisning af patogenet: gennem afførings-, blod- eller bugvæskesekretiprøve kan der udføres en molekylær-biologisk test (RT-PCR, real-time polymerasekædereaktion) i et dyrlægelaboratorium – hos katte, der er afgået ved døden, kan granulomer undersøges patologisk, hvilket er den sikreste metode til at påvise sygdommen
  • Ved laboratoriediagnostik: et fald i røde blodlegemer (erythrocytter), visse immunceller (f.eks. lymfocytter og thrombocytter) og albumin, samt øgede koncentrationer af plasmaprotein og fibrinogen, er tegn på FIP

Hvordan behandles en coronavirusinfektion hos katte?

Diarré og feber kan under smitte med FECV behandles med medicin. Felin Infektiøs Peritonitis kan dog desværre ikke behandles. Der er rent understøttende tiltag, som skal forbedre livskvaliteten og mindske kattenes lidelser resten af tiden. Hvis det ikke længere er muligt, bør man overveje at få katten aflivet.

Coronavirus hos katte - hvad er prognosen?

Prognosen for infektion med FECV er normalt god, men der er altid en risiko for, at den muterer til FIPV. Hvis man klinisk har diagnosticeret FIP må man regne med, at katten indenfor kort til vil afgå ved døden.

Hvordan kan jeg beskytte min kat mod coronavirus?

Følgende forebyggende tiltag beskytter din kat mod infektion af Feline Coronavira:

  • Regelmæssig rengøring af kattebakke, samt drikkevands- og foderskålen
  • Stressforebyggelse
  • Undersøg regelmæssigt drægtige katte og deres kuld og undgå altid kontakt med inficerede katte
  • Der kan vaccineres mod Felin Infektiøs Peritonitis Virus fra den 16. uge, hvilket dog er et kontroversielt tiltag

Opdag vores udvalg af rengøringsprodukter til katte!


Franziska G., Dyrlæge
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Jeg gennemførte en omfattende uddannelse som dyrlæge på Justus Liebig Universitet i Giessen, Tyskland, og kunne der samle erfaring indenfor en lang række områder i veterinærmedicin, såsom smådyr, store dyr, krybdyr og andre eksotiske dyr, samt farmakologi, patologi og fødevarehygiejne. Siden da har jeg ikke kun arbejdet som veterinærforfatter, men også på min videnskabeligt baserede afhandling. Mit mål er bedre at beskytte dyr mod sygeliggørende bakterielle patogener i fremtiden. Udover min veterinære viden deler jeg også mine egne erfaringer som lykkelig hundeejer og kan derfor forstå og afklare frygt og problemer, samt andre vigtige spørgsmål om dyresundhed.


Vores mest hjælpsomme artikler
3 min

Kattealder

En hunds alder kan som bekendt let udregnes: Et hundår svarer til syv menneskeår, hvor det dog også kommer an på hundens race og vægt. Så hvordan bestemmer du katte alder? Og hvor gammel bliver katte overhovedet? Fra hvilken alder anses katte som værende seniorkatte?

3 min

Skal katte i bad?

De fleste hunde får regelmæssigt en tur i badekaret eller bliver grundigt sæbet ind hos hundefrisøren. Men hvordan holder man en kat ren? Kan eller skal man vaske sin kat?
7 min

Coronavirus hos katte

Coronavirusser findes ikke kun hos dyreejere, men også hos katte. I modsætning til den nye menneskelige coronavirus har Felin Coronavirus (FCoV) været kendt i mange år. Hertil hører Felin Enteral Coronavirus (FECV) og den meget mere kendte virus Felin Infektiøs Peritonitis (FIP). De kan føre til bughindebetændelse med en række sideløbende symptomer hos de ramte katte, ofte med dødeligt udfald. Mennesker, især immunsvækkede mennesker som ældre og syge, lider derimod af influenzalignende symptomer.