Blærebetændelse (cystitis) hos katte This article is verified by a vet

cystitis hos katte

cystitis hos katte

Dyrlæger kalder blærebetændelse for cystitis. Katte lider ganske ofte af den til tider smertefulde sygdom, hvor voksne, kastrerede, men også overvægtige katte påvirkes oftere end unge katte. Ud over bakterielle urinvejsinfektioner skyldes blærebetændelse tit urinkrystaller og -sten, men der findes også såkaldte sterile betændelser, såsom Feline Idiopatisk Cystitis (FIC).

Hvordan opstår blærebetændelse hos katte?

Katte lider ofte af blærebetændelse, selvom årsagerne kan variere. Indekatte og hankatte er særligt berørte. For en bedre oversigt inddeles årsagerne til cystitis i smitsomme og ikke-smitsomme:

Smitsomme årsager

Bakterielle urinvejsinfektioner forekommer ofte hos ældre katte, selvom dyr med en underliggende sygdom (f.eks. Diabetes mellitus, en overaktiv skjoldbruskkirtel, eller kronisk nyresvigt) også har forhøjet risiko. De følgende to smitteveje fører normalt til smitsom cystitis hos katte:

 • Via urinvejene: bakterielle infektioner starter ofte i urinrøret og overgår til blæren, eller skyldes irritationer i selve blæren. Den mest almindelige årsag hertil er dannelsen af urinkrystaller, som gradvist kan samle sig til urinsten. Hos katte er struvit- og kalciumoxalatsten de mest almindelige, som er forårsaget af ændringer i urin-pH fra sur til basisk. Her er kattefoderet en vigtig faktor.
 • Over blodet: som en del af en blodforgiftning (sepsis) kan bakterier vandre hen til blæren. Ud over et nærliggende sår i forbindelse med en operation kan den oprindelige indgangsportal også være et mindre sår i en mere fjern del af kroppen.

Ikke-smitsomme årsager

Ofte er det ikke muligt at finde årsagen til en blæreinfektion hos katten - selv hvis man går grundigt til værks mens man undersøger og diagnosticerer. I sådanne tilfælde taler man om den såkaldte Feline Idiopatisk Cystitis (engelsk: FIC). Denne sygdom er en steril betændelse i blæren, som forekommer af ukendte årsager (som navnet antyder). Dyrlæger mistænker, at der er mange forskellige faktorer der spiller ind, fx stress eller andre neurologiske og hormonelle ændringer. Resultatet er, at immunforsvaret svækkes, og det gør betændelsesreaktioner mere sandsynlige.

Cystitis hos katte: hvilke symptomer viser sig?

Kattens blære er et af organerne i de nedre urinveje. Betændelse i dette område fører ofte til følgende symptomer:

 • Problemer og smerter under vandladning (dysuri eller stranguri)
 • Smertefuld vandladning (stranguria)
 • Blodig urin (hæmaturi)
 • Hyppig vandladning (pollakiuria)
 • Kønsdelene slikkes oftere
 • Urinering på usædvanlige steder (periuria, f.eks. steder hvor der soves eller spises)
 • I akutte tilfælde: hvis katten forsøger vandladning tilsyneladende uden held, kan urinrøret være blokeret. I dette tilfælde kan kattenes generelle tilstand pludselig forværres, og dyrlægen bør omgående opsøges.
Rød kat med blærebetændelse

Hvordan diagnosticeres cystitis?

Dyrlægen begynder med at udspørge dig grundigt for at få dannet sig et billede af sygdomshistorikken. Det har til formål at udelukke andre diagnoser, også kaldet differentielle diagnoser. Spørgsmål kunne være mulige ledsagende symptomer under vandladning (fx hyppig urinering af små mængder urin), mulige kvæstelser, samt hvilken kropsholdning katten har mens den urinerer, og hvilket foder katten får.

Selvom en blæreinfektion normalt ikke er en akut nødsituation er det en god idé at lave en generel klinisk undersøgelse inden man går over til at undersøge urinvejene. Inden for få minutter kan dyrlægen bestemme kattens aktuelle sundhedsstatus baseret på vigtige vitalparametre. Hertil hører blandt andet kattens generelle tilstand, vejrtræknings- og hjertefrekvensen, mundslimhindernes tilstand og den indre rektaltemperatur.

Hvis de vitale parametre alle er indenfor normen, kan dyrlægen begynde med at undersøge urinvejene. Man kan benytte følgende diagnostiske tiltag:

 • En urintest: urinen kan enten tappes sterilt fra blæren (f.eks. ved hjælp af ultralydassisteret punktering gennem mavevæggen) eller ved hjælp af såkaldt spontan urin. Urinen kan derefter kontrolleres for vigtige værdier såsom pH, blodlegemer og tegn på betændelse ved hjælp af specielle teststrimler eller sendes til laboratoriet til bakteriologisk undersøgelse. Urinkrystaller eller bakterier vil være synlige i et mikroskop.
 • Visualisering: forekomsten af strukturelle ændringer i blæren eller urinkrystaller kan ses med ultralyd eller røntgen.
 • En blodprøve: på den ene side kan dyrlægen bruge blodværdierne til at se, om der er betændelse, men kan også aflæse, om nyrerne fungerer som de skal.

Blærebetændelse hos katte: hvilke behandlingsmuligheder er der?

Behandling mod cystitis består af en behandling af både årsager og symptomer:

 • Bakteriel urinvejsinfektion: antibiotika efter man har sikret sig, at katten ikke er resistent
 • Smertestillende medicin
 • Antispasmodisk medicin
 • Urinkrystaller eller -sten: specialfoder og muligvis medicin for at sænke urinens pH-værdi
 • Forbedring af væskeindtag (f.eks. gennem vådfoder)
 • Stressforebyggelse
 • Vægttab (f.eks. gennem mere bevægelse eller en diæt)
 • Hvis der foreligger en livstruende blokering i urinvejene, kan det være nødvendigt at operere

Prognoser ved blærebetændelse hos katte

Afhængig af årsagen er både behandling og prognose forskellig. Selvom blæreinfektioner normalt er lette at behandle hos katte, kan blokering af urinvejene være livstruende. I modsætning hertil går FIC ofte hurtigt i sig selv igen, uden nogen større behandlingstiltag.

Kan cystitis forhindres hos katte?

Man kan forebygge blærebetændelser hos katte ved at undgå eller nedsætte risikoen for de bagvedliggende faktorer. Vær særlig opmærksom på:

 • God kondition og tilstrækkelig bevægelse
 • Stressfrie omgivelser
 • Tilstrækkeligt indtag af drikkevand
 • Små mængder magnesium og fosfat i foder

Franziska G., Dyrlæge
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Jeg gennemførte en omfattende uddannelse som dyrlæge på Justus Liebig Universitet i Giessen, Tyskland, og kunne der samle erfaring indenfor en lang række områder i veterinærmedicin, såsom smådyr, store dyr, krybdyr og andre eksotiske dyr, samt farmakologi, patologi og fødevarehygiejne. Siden da har jeg ikke kun arbejdet som veterinærforfatter, men også på min videnskabeligt baserede afhandling. Mit mål er bedre at beskytte dyr mod sygeliggørende bakterielle patogener i fremtiden. Udover min veterinære viden deler jeg også mine egne erfaringer som lykkelig hundeejer og kan derfor forstå og afklare frygt og problemer, samt andre vigtige spørgsmål om dyresundhed.


Vores mest hjælpsomme artikler
3 min

Kattealder

En hunds alder kan som bekendt let udregnes: Et hundår svarer til syv menneskeår, hvor det dog også kommer an på hundens race og vægt. Så hvordan bestemmer du katte alder? Og hvor gammel bliver katte overhovedet? Fra hvilken alder anses katte som værende seniorkatte?

3 min

Skal katte i bad?

De fleste hunde får regelmæssigt en tur i badekaret eller bliver grundigt sæbet ind hos hundefrisøren. Men hvordan holder man en kat ren? Kan eller skal man vaske sin kat?
7 min

Coronavirus hos katte

Coronavirusser findes ikke kun hos dyreejere, men også hos katte. I modsætning til den nye menneskelige coronavirus har Felin Coronavirus (FCoV) været kendt i mange år. Hertil hører Felin Enteral Coronavirus (FECV) og den meget mere kendte virus Felin Infektiøs Peritonitis (FIP). De kan føre til bughindebetændelse med en række sideløbende symptomer hos de ramte katte, ofte med dødeligt udfald. Mennesker, især immunsvækkede mennesker som ældre og syge, lider derimod af influenzalignende symptomer.