Må man kysse sin hund?

Hund kys

Kan det være en synd at elske?

Mange kæledyrsejere kysser deres hunde og katte, og du kan kun håbe på, at der er blevet børstet tænder! Men spøg til side - kram og hyggestunder med dyr kan ikke kun være usundt i visse tilfælde, men også farligt. Om du må kysse din hund kan du få mere at vide om her.

Med velplejede og sunde hunde er det naturligvis tilladt at kæle

Mennesket selv bærer utallige bakterier og svampe, og vi spreder dagligt millioner af usynlige, døde hudceller til vores omgivelser, som husstøvmider bruger som næringsgrundlag - men vores kæledyr gør ligeledes.

Pas på parasitter og sygdomme

Man bør tænke sig godt om før vi giver hund eller kat lov til at overnatte i vores seng. Når vores firbenede venner går gennem buske hver dag, hvor de kan risikere at slæbe flåter eller lopper med ind i hytten, kan det både være ubehageligt og have helbredsmæssige konsekvenser. Lopper kan overføre bændelorm, og flåter borreliose og meningitis. Derfor bør du beskytte din hund eller din kat tilsvarende.

En kvinde & hund der bonder

Særligt ubehageligt, og muligvis farligt, er flåter, der i huset falder ned fra pelsen fyldt med dyrets blod, fordøjer deres måltid i en revne, for derefter sultent at lede efter et nyt offer, hvilket også kan være et menneske. Selvfølgelig opstår dette problem næppe hvis der er tale om en indekat. Men hvis dyrene er syge, og for eksempel har en mave-tarm-sygdom eller en luftvejsinfektion, bør man genoverveje, om menneske og dyr bør dele seng.

Må jeg kysse min hund?

Alene ved tanken om, at din hund lige har haft næsen nede i en bunke efterladenskaber fra en artsfælle da du var ude for at lufte den - ja alene dén tanke bør afskrække dig. Hertil kommer, at hvis du kysser din hund, kan der overføres bakterier. Det er blevet påvist, at der kan overføres helicobacter pylori, et patogen, der kan udløse mavesår, når man kysser hunden. Og selvfølgelig kan en kæledyrs ejer, der er smittet med denne bakterie, også inficere sin hund eller kat.

Kontakt med dyr træner immunsystemet

Det er velkendt, at immunsystemet fungerer godt hvis man udsætter sig selv for en smule snavs hver dag. For eksempel lever hverken landmænd eller dyrlægebørn i helt kimfri og rene omgivelser. Nogle leger i stalden, deler deres brød med gårdhunden og kyllingerne, andre render rundt i praksislokalerne og hjælper gerne med at sørge for syge dyr. Selvfølgelig vaskes disse børn også regelmæssigt og lever ikke i snavs, men de har simpelthen mere kontakt med forskellige bakterier.

Kvinde & hund på en bro

Offentliggørelse af British Pet Health Council

En udgivelse af det britiske Pet Health Council påviser endda, at dyr hjælper med at reducere risikoen for allergi. Kram og kærlige stunder med vores pelsede venner træner barnets immunforsvar og forhindrer allergi overfor pollen, støvmider og dyrehår i voksenalderen. Det samme konkluderede et tysk universitet, at børn, der har regelmæssig kontakt med dyr, har langt færre allergiske luftvejssygdomme end de børn, der er vokset op i helt bakteriefrie omgivelser.

Vores mest hjælpsomme artikler
10 min

Berolige gøende hunde

„Hunde som gøer, bider ikke!“ Denne talemåde lyder måske som en trøst, men konstant gøende hunde giver ikke bare dårlige nerver, de irriterer også naboerne. Men hvorfor gøer hunde egentlig? Og kan man vænne dem af med det?

17 min

Grundprincipperne i hvalpeopdragelse

Jo før, jo bedre? Når det gælder hvalpeopdragelse, er dette sandt. Små hunde er ekstremt nysgerrige og helt åbne overfor den store verden. Dette kan udnyttes for at vise hvalpen på en sjov – men også konsekvent måde, hvad du forventer af den og hvilken adfærd er uønsket.
20 min

De 10 mest populære hundetricks

Giv pote, stå på bagbenene eller fange godbidder i luften? Med disse 10 tricks bliver dig og din hund stjerner for en aften. Og det bedste: hundetricks begejstrer ikke kun et publikum, men udfordrer din hund mentalt og fysisk. Samtidig styrker den slags hundetræning båndet mellem dig og din hund.