Processionsspinder: Fare for hund og menneske

Processionsspinder: fare for hund og menneske

Hvad er processionsspindere?

En processionsspinder er en sommerfugl, der tilhører familien af tandspindere. Men det er ikke en af de farverige sommerfugle, men en natsværmer. Pinje-processionspindere er lidt større end deres beslægtede arter, fyrre- og egeprocessionsspindere. I Danmark er fyrreprocessionsspindere kendt på Bornholm og på Dueodde, men al kontakt med en processionsspinder er farlig og kan forårsage de samme symptomer.

Det plejede at være sådan, at processionsspinderne generelt hørte til i Mellem- og Sydeuropa, men klimakrisen har udvidet yngleområdet mere og mere mod nord, hvor for eksempel egeprocessionsspinderen har vundet indpas lige syd for grænsen.

Faren for mennesker og dyr er dog ikke natsværmerne, men larverne. Hvert eksemplar er dækket med op til 600.000 hvide brændende hår, som kan forårsage ubehagelige allergiske reaktioner. Disse hår har modhager og indeholder proteinet thaumetopoe, som ved kontakt forårsager kløe og irritation. Hvis de føler sig truet, er pinjeprocessionsspindere i stand til nærmest at beskyde "angriberen" med deres stikkende hår. Vinden kan bære hårene op til 200 meter. Derefter kan de have en stikkende virkning i op til et år. Derfor bør kontakt undgås, også selvom processionsspinderne allerede er klækket. Processionsspindere findes på henholdsvis fyrre-, ege- og pinjetræer. Deres spindelreder er hvide til brunlige. For det meste er al trægrenebarken blevet ædt.

Larverne kan blive op til fem centimeter lange. Derudover genkender man processionsspindernes larver på den måde som de bevæger sig: larverne bevæger sig i procession, hvor den ene larve "marcherer" efter den anden. Denne larvekolonne kan på afstand godt ligne en slange. Fra marts til omkring juni forlader larverne deres kokon og går på jagt efter foder. Sydpå sker det lidt tidligere, da temperaturen stiger tidligere dér. Derefter klækker larverne og falder til jorden.

Golden retriever i skoven

Processionsspinder symptomer

Hos mennesker fører kontakten med det brændende hår normalt til symptomer, der ligner insektbid. Reaktionsstyrken varierer med antallet af hår, der er landet på huden. Det kan også være meget alvorlige allergiske reaktioner, og endda anafylaktisk chok. Reaktionen på det brændende hår kaldes også larvedermatitis. Hunde har symptomer, der ligner dem hos mennesker. Hvis din hund er kommet i kontakt med processionsspinderens hår bør du straks kontakte en dyrlæge, fordi det kan være fatalt! Også hos hunde kan det føre til et allergisk chok. Derudover er det muligt, at de berørte områder dør af (nekrotiserer). Symptomerne og deres styrke kan være forskellige fra hund til hund. Mulige symptomer er følgende:

 • Reaktioner opstår normalt der, hvor huden ikke er beskyttet af pels, ofte påvirkes hovedområdet: munden kan hæve op, en hævelse som kan strække sig over hele hovedet
 • Hvis hunden har slugt nogle af de brændende hår kan der opstå maveproblemer, som f.eks opkast
 • Hvis hårene indåndes kan det føre til åndedrætsallergiske reaktioner
 • Øjenkontakt kan forårsage alvorlig kløe og øjenbetændelse
 • Andre symptomer: feber, træthed, skade på slimhinderne

Hvad skal jeg gøre, hvis min hund er kommet i kontakt med de brændende hår?

Ofte kommer hunde i kontakt med larverne, når de sniffer langs jorden, og støder på en larve eller en forladt rede. Under alle omstændigheder bør en dyrlæge kontaktes hurtigst muligt, da det kan føre til livstruende reaktioner (for eksempel kvælning forårsaget af hævelse i luftvejene).

 1. Forbliv rolig! Du hjælper hverken dig selv eller din hund, hvis du går i panik når du skal yde førstehjælp - det fører for det meste til fejl, der kun forværrer situationen! Derfor: prøv at holde dig mest muligt i ro!
 2. Det brændende hår bør fjernes - pas på dit eget helbred idet du benytter handsker og mundbeskyttelse - derefter vaskes de berørte områder med varmt vand - hvis de brændende hår hænger fast i pelsen, er det tilrådeligt at placere hunden i brusebadet eller badet og skure pelsen grundigt med varmt vand
 3. Sørg for, at din hund ikke slikker sig på poterne eller på pelsen, da flere hår ellers lander i mundområdet - hunden bør heller ikke kradse på sig selv, da kløen ellers forstærkes og føre til skader
 4. Kontakt straks dyrlægen for ikke at gøre ondt værre - det kan meget vel være, at hunden skal have medicin

Forebyggelse

Så du ikke engang kommer i kontakt med processionsspinderen, kan der træffes forholdsregler.

 • Undgå områder, der er kendte risikoområder
 • Hold din hund i snor, hvis du ikke kan undgå at færdes der
 • Sørg for, at din hund ikke snuser rundt i buskads og underskov, så undgår man kontakten med larver eller reder mest muligt
Vores mest hjælpsomme artikler
9 min

Når hundens løbetid kommer

Også selvom tævens løbetid er en helt naturlig proces – så giver hundens mærkværdige opførsel, pletter på tæpperne og angst for uønskede svangerskaber hundeejere mange bekymringer. Her er alt, hvad du har brug for at vide om din tæves løbetid og hvordan i sammen klarer den uden stress.
9 min

De vigtigste vaccinationer til din hund og hvalp

Vaccinationer beskytter din hunds liv mod dødelige smitsomme sygdomme, det er der ingen tvivl om. Men hvilke vaccinationer bør din hund absolut have? Hvad ligger der bag hvalpens grundlæggende immunisering, og hvor ofte skal vacciner genopfriskes for at beskytte hundens liv?

10 min

Coronavirus hos hunde

Mange hundeejere spekulerer i øjeblikket på, om hunde kan blive smittet med Coronavirus (SARS-CoV-2) og overføre virussen. Dette udelukker eksperterne dog, og dermed udelukker de også, på baggrund af den aktuelle viden, at luftvejssygdommen Covid-19 kan komme i udbrud hos hunde!