Mastcelletumor hos hunde

Mastcelletumor hos hunde

Forekomsten af flere knuder kan være tegn på hudkræft hos hunde.

Har du opdaget en knude, mens du krammer med din hund? Så skal du bestemt tage det alvorligt. For mastcelletumorer hos hunde kan være meget forskellige og kræver veterinærhjælp.

Symptomer: Hvordan ser en mastcelletumor ud hos hunde?

Mastcelletumoren hos hunde har ikke et bestemt udseende. Den betragtes således som lidt af en kamæleon blandt hudtumorer. Den kan således forekomme enkeltvis på huden eller flere gange (multipel forekomst).

Hvordan mærker man en mastcelletumor hos hunden?

Nogle tumorer er ophøjede, andre bare flade. Konsistensen varierer fra blød til hård. Pelsen omkring mastcelletumoren kan enten være intakt eller faldet af.

Hvor forekommer mastcelletumorer hyppigst?

For det meste er det huden på lemmerne og torsoen, der er berørt. Hudtumoren vokser dog også på hoved, hals og slimhinder. Sjældent forekommer den generaliserede form (kaldet mastocytose eller mastcelleleukose), hvor de primære tumorer vokser i de indre organer.

Yderligere symptomer på en sygdom

Ud over forekomsten af en eller flere knuder i huden kan din hund udvikle yderligere symptomer. Som paraneoplastisk syndrom (paraneoplasi) opdager dyrlæger symptomer i forbindelse med kræft (f.eks.opkast,kløe, vægttab,hormonforstyrrelser), men som ikke opstår i sig selv ved tumorvæksten.

Især ved mastcelletumor fører stoffer, der forekommer i indlejringerne (granula) (f.eks. histamin) til yderligere betændelsesreaktioner som f.eks. ulcera).

Mastcelletumorer forekommer hyppigt hos hunde. De betegnes ofte som en "kamæleon" blandt hudtumorer.

Diagnose: Hvordan påvises en mastcelletumor hos hunde?

Hvis du oplever en forstørrelse af omkredsen eller andre hudforandringer, skal du få dem afklaret hos din dyrlæge. Dyrlægen ser på stedet for knuden og mærker på det.

Ved mistanke om en tumor foretager dyrlægen som regel et finnålsaspirat. I den forbindelse suger vedkommende celler op med en fin kanyle og lægger dem på et objektglas. Din dyrlæge sender derefter prøven til en patolog, som farver cellerne og undersøger dem under mikroskop.

Hvis patologen har påvist en mastcelletumor, klassificeres den efter grad (grading, low-grade og high-grade) og stadie (staging). Til dette formål vurderer din dyrlæge de omgivende lymfeknuder og foretager en ultralydsundersøgelse af bughulen for at opdage mulige metastaser i f.eks. lever eller milt.

Dyrlægerne opdeler mastcelletumoren histologisk i tre grader:

  1. godt differentieret
  2. mellemlang form
  3. dårligt differentieret

Terapi: Hvordan behandles en mastcelletumor hos hunde?

Afhængigt af tumorstadiet, graden og placeringen kan følgende behandlinger anvendes. Disse gives enten som primærterapi eller som supplerende (understøttende) terapi:

  • omfattende kirurgisk fjernelse af tumoren (operation)
  • Stråleterapi
  • Kemoterapi (f.eks. med prednisolon, cyclophosphamid og vinblastin)
  • Administration af tyrosinkinasehæmmere (f.eks. masitinib, toceranib)

 

For at lindre din hunds symptomer og forbedre livskvaliteten giver dyrlæger også understøttende veterinærlægemidler. Dette omfatter maveblokkere (f.eks. omeprazol), som forebygger smertefulde mavesår.

Antihistaminer lindrer desuden de allergiske symptomer, der opstår ved frigivelse af histaminrige granulater fra mastcellerne.

En hund med kræft gives kemoterapi via veneadgang.

Hund ved dyrelæge
En hund med kræft gives kemoterapi via veneadgang.

Årsager: Hvad udløser en mastcelletumor hos hunde?

Den ondartede mastcelletumor opstår på grund af mutationer (mutation af C-kit-genet). Den har oprindelse i bloddannende (hæmatopotiske) stamceller.

Hvad præcist er mastceller hos hunde?

Mastceller hører til de bloddannende celler, der stammer fra knoglemarven. De overtager således immunsystemets vigtige opgaver.

Cellenavnet er tysk (fedning, rigelig fodring) og hentyder til dens udseende. Da massecellen er rig på histaminholdige vesikler, synes den under mikroskopet "opfedet".

Raceprædisponering: Hvilke hunde er særlig udsat for mastcelletumoren?

Mastcelletumor er den hyppigste hudtumor hos hunde. Den kan forekomme i alle aldre – men den forekommer ofte hos ældre hunde.

Generelt kan alle hunde udvikle en mastcelletumor. Alligevel har visse hunderacer en højere risiko for sygdom end andre. Der er især boxere, berner sennen, labrador retrievere, shar peis eller gravnhunde.

Også brachycefale racer (kortsnudede hunde) som mops har en øget tendens til mastcelletumorer.

Prognose: Hvad er chancerne for helbredelse?

Hvor farlig din hunds mastcelletumor er, afhænger af forskellige faktorer: stadie, omfang af kræften (f.eks. forekomst af metastaser og paraneoplastiske symptomer), stedet på hunden og hundens alder.

Hvor længe lever en hund med en mastcelletumor?

Prognosen ved en kirurgisk fjernet mastcelletumor af grad 1 og 2 er relativt gunstig på grund af den lave metastaseringshastighed. I dette tilfælde er overlevelsestiden for det meste mere end to år.

Derimod forkortes hundens levetid markant ved en mastcelletumor af tredje grad. I så fald forekommer ofte aggressive tilbagefald (tilbagevendende tumorer) eller metastaser allerede få måneder efter behandlingen. Disse kan føre til hundens snarlige død.

Forebyggelse: Kan en mastcelletumor forebygges?

Mastcelletumorer opstår – ligesom mange andre tumorer – for det meste meget spontant. Derfor kan du ikke forhindre dem. Generelt anbefales det dog at holde hunde i forhold til deres race og være opmærksom på en afbalanceret kost.

Kilder:

  • vetmed.uni-muenchen.de
  • tierklinik-hofheim.de(PDF)
  • doccheck.com
Vores mest hjælpsomme artikler
9 min

Når hundens løbetid kommer

Også selvom tævens løbetid er en helt naturlig proces – så giver hundens mærkværdige opførsel, pletter på tæpperne og angst for uønskede svangerskaber hundeejere mange bekymringer. Her er alt, hvad du har brug for at vide om din tæves løbetid og hvordan i sammen klarer den uden stress.
10 min

Coronavirus hos hunde

Mange hundeejere spekulerer i øjeblikket på, om hunde kan blive smittet med Coronavirus (SARS-CoV-2) og overføre virussen. Dette udelukker eksperterne dog, og dermed udelukker de også, på baggrund af den aktuelle viden, at luftvejssygdommen Covid-19 kan komme i udbrud hos hunde!
9 min

De vigtigste vaccinationer til din hund og hvalp

Vaccinationer beskytter din hunds liv mod dødelige smitsomme sygdomme, det er der ingen tvivl om. Men hvilke vaccinationer bør din hund absolut have? Hvad ligger der bag hvalpens grundlæggende immunisering, og hvor ofte skal vacciner genopfriskes for at beskytte hundens liv?