Giardia hos hunden

La giardiose chez le chien

Giardia er encellede parasitter, der kan kolonisere tyndtarmen hunde og dette fører til diarré og opkast. Især hvalpe og hunde med svagt immunforsvar kan opleve gener. Giardia af forskellige genotyper forekommer over hele verden i pattedyr, mennesket, fugle, amfibier og krybdyr.

Beskrivelse og udvikling

Giardia hos kæledyr og mennesker er forårsaget af Giardia duodenalis (eller også kaldet G. intestinalis eller G. lamblia) og forekommer over hele verden. I denne art er nogle genotyper kendt, nogle forekommer kun i visse værter, nogle i flere arter og mennesket. Giardia er protozoer, dvs. unicellulære parasitter, med en homoxenisk livscyklus, dvs. udviklingen af disse parasitter finder sted i en vært. I løbet af deres udviklingscyklus forekommer giardia som cyster og trophozoitter. Hunden indtager cyster fra miljøet, inficeret afføring, vand eller mad, samt ved kontakt med syge hunde. Afføring af inficerede hvalpe er særligt smitsom, da dette normalt indeholder et stort antal cyster. På grund af indflydelsen af gastrisk pH og galden frigives i tyndtarmen en trophozoit fra cysten, som celledeler sig med det samme. Trofozoitterne sætter sig indvendigt og på tyndtarmens slimhinde, ikke så tit på tyktarmen. De formerer sig ved langsgående celledeling og danner igen cyster. Disse cyster udskilles i fæces og udgør øjeblikkeligt en fare for at inficere andre dyr. Berørte hunde udskiller normalt en stor mængde cyster inden for få dage, udskillelsen kan vare i uger og måneder, men svinger meget, idet det endog kan være, at de udebliver helt i perioder. Afhængig af vejr- og miljøforholdene kan cysterne forblive infektiøse i en uge til ca. tre måneder. Cyster overlever især i fugtigt klima i meget lang tid. Giardia er særlig almindelig i internater, kenneler og hos hundeopdrættere, dvs. overalt hvor mange hunde lever sammen.

Symptomer på Giardia

Specielt hos hvalpe og unge hunde opstår symptomerne af en Giardia-infektion. Hos raske voksne dyr har sygdommen ofte ingen virkninger og er asymptomatisk. Giardia-infektionen manifesterer sig i skiftende diarré af varierende intensitet, ofte med slim eller blod. Opkast og appetitløshed kan også forekomme. I hvalpe kan Giardia optræde sammen med andre intestinale parasitter, såsom coccidier.

Diagnose

Har hvalpe diarré, er det altid en god idé at få foretaget en fækalprøve hos dyrlægen. Tilsvarende, hvis der gentagne gange opstår gastrointestinale i den voksne hund. Det er bedst at indsamle fæces til undersøgelse henover tre dage, så også andre parasitter kan udelukkes. Giardia kan med en hurtigtest (ELISA) sædvanligvis påvises direkte i klinikken eller i laboratoriet.

Behandling

Til behandling af Giardia har dyrlægen flere lægemidler til rådighed. Hvilke aktive ingredienser, der skal anvendes, er individuelt. Hvis din hund er kendt med andre sygdomme skal de også behandles samtidigt, hvis behandlingen skal have sin virkning. Hertil kommer, at hunden skal fodres med en meget letfordøjelig kost. Derudover er det vigtigt at undgå tilbagefald ved at foretage hygiejneforanstaltninger. Sove- og spise-/drikkesteder skal desinficeres, henholdsvis vaskes med varmt vand over 65 grader. Da det er en zoonotisk sygdom, kan den i sjældne tilfælde overføres til mennesker, hvilket betyder, at man skal være ekstra opmærksom med hygiejnen overfor børn og syge.

Hvis flere dyr lever sammen med den inficerede hund, skal de også behandles for giardia.

Forebyggelse

For at forhindre gentagelse af Giardia-infektioner bør der træffes hygiejneforanstaltninger. Saml hundens afføring op og bortskaf så den ikke er til fare for omgivelserne. Rens overalt hvor hunden plejer at ligge, endda i bilen, legetøjet, hyggedyr, mad- og drikkeskåle, og så videre. Til rengøring og desinficering af overflader er det godt at benytte dampstråleudstyr, passende midler fås hos din dyrlæge.

Vores mest hjælpsomme artikler
9 min

Når hundens løbetid kommer

Også selvom tævens løbetid er en helt naturlig proces – så giver hundens mærkværdige opførsel, pletter på tæpperne og angst for uønskede svangerskaber hundeejere mange bekymringer. Her er alt, hvad du har brug for at vide om din tæves løbetid og hvordan i sammen klarer den uden stress.
10 min

Coronavirus hos hunde

Mange hundeejere spekulerer i øjeblikket på, om hunde kan blive smittet med Coronavirus (SARS-CoV-2) og overføre virussen. Dette udelukker eksperterne dog, og dermed udelukker de også, på baggrund af den aktuelle viden, at luftvejssygdommen Covid-19 kan komme i udbrud hos hunde!
9 min

De vigtigste vaccinationer til din hund og hvalp

Vaccinationer beskytter din hunds liv mod dødelige smitsomme sygdomme, det er der ingen tvivl om. Men hvilke vaccinationer bør din hund absolut have? Hvad ligger der bag hvalpens grundlæggende immunisering, og hvor ofte skal vacciner genopfriskes for at beskytte hundens liv?