Depression hos hunde This article is verified by a vet

Depression hos hunde

Hunde er kendt for at altid være glade og menneskets bedste ven. Men hvad, hvis glæden forsvinder, og din firbenede ven bliver depressiv? I denne artikel kan du læse de vigtigste oplysninger om emnet “Depression hos hunde”.

Symptomer: Hvad er tegnene på depression hos hunde?

En depression kan forekomme pludseligt eller snigende. Ofte lider de berørte hunde af mental sygdom i flere måneder, medmindre ejeren opdager og behandler årsagerne på et tidligt tidspunkt.

I de depressive faser ændres din ellers livsglade firbenede vens adfærd, så den synes at virke mere uinteresseret og trist. Følgende symptomer er også typiske tegn på, at din hund er depressiv:

  • Den spiser mindre.
  • Din hund sover mere end normalt.
  • Den reagerer ikke på opfordringer til leg.
  • Du skal motivere din hund kraftigt til at gå tur.
  • Under gåturen triller din hund bare kedeligt afsted ved siden af dig og har ingen interesse i andre dyr eller mennesker.
  • Din hund vil gerne aes mindre.
Depression hos hunde
Depression hos hunde kan også vise sig ved, at din hund ikke har appetit.

Diagnose: Hvordan opdages depression hos hunde?

Kun dyrlægen kan finde ud af, om dit kæledyr virkelig er depressiv, eller om adfærden har ændret sig på grund af en alvorlig sygdom.

Dyrlægen spørger dig først, om der for nylig er sket noget, der kan have påvirket din hunds psyke. Dette kunne for eksempel være, hvis du for nylig har taget en anden hund ind eller er flyttet.

Hvis du ikke kan finde ud af en hændelse, der kan have medført en depression hos din hund, vil dyrlægen undersøge dens rent fysiske sundhed. Dette er vigtigt, for smerter eller feber kan også føre til, at din hund ikke længere vil spise og sove så meget.

Terapi: Hvordan behandles depression hos hunde?

For at din hund skal være fuld af livsglæde igen skal du væbne dig med en masse tålmodighed. Der findes ikke et specifikt middel mod depression. Kun psykofarmaka kan hjælpe med at lindre symptomerne på den mentale sygdom. Disse lægemidler skal dog gives på recept og skal ordineres af en dyrlæge.

Før du behandler din hund med medicin, bør du prøve at kontrollere depressionen ved hjælp af en uddannet hundetræner eller hundepsykolog.

Denne ser meget nøje på, hvordan du behandler din hund, og hvad den måske mangler. Vedkommende analyserer, hvordan du håndterer din hund, og om du skal udfordre din hund mere fysisk eller mentalt.

Årsager: Hvad er de udløsende faktorer for depression hos hunde?

Depression hos hunde viser sig ved en generelt presset stemning som hos mennesker. Mulige udløser omfatter for eksempel følgende hændelser:

En flytning

Også din hund vænner sig permanent til sine omgivelser og ser dem som sit territorium. Hvis du flytter, kan det nye hjem forvirre dit kæledyr og føre til alvorlig stress.

Sorg

I din familie er der en fast rangfølge i din hunds øjne. Derudover er hvert familiemedlem en vant social partner for din firbenede ven.

Hvis et familiemedlem dør eller forsvinder i lang tid på grund af rejse eller flytning, kan hunden føle stor sorg. I alvorlige tilfælde fører det til, at din hund udviser depressiv adfærd.

Nye dyr eller mennesker i familien

Ud over at du kan miste et familiemedlem, kan en ny anden hund eller en nyfødt baby også have indflydelse på din hunds psyke. Før du køber et dyr bør du derfor overveje, om din hund er klar til denne forandring, og om den klarer sig med en anden hund i huset.

Forkerte forhold

Det er vigtigt, at du holder din hund i forhold til dens art. Ud over en afbalanceret ernæring er det også vigtigt, at du giver din hund den nødvendige fysiske og mentale aktivitet.

Det betyder, at du skal gå tur med den flere gange om dagen og integrere små tænkeopgaver i hverdagen. Skjul godbidder eller prøv en sjov hundesport med din hund. Hvis hunde får for lidt motion, kan de blive depressive.


Franziska G., Dyrlæge
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Jeg gennemførte en omfattende uddannelse som dyrlæge på Justus Liebig Universitet i Giessen, Tyskland, og kunne der samle erfaring indenfor en lang række områder i veterinærmedicin, såsom smådyr, store dyr, krybdyr og andre eksotiske dyr, samt farmakologi, patologi og fødevarehygiejne. Siden da har jeg ikke kun arbejdet som veterinærforfatter, men også på min videnskabeligt baserede afhandling. Mit mål er bedre at beskytte dyr mod sygeliggørende bakterielle patogener i fremtiden. Udover min veterinære viden deler jeg også mine egne erfaringer som lykkelig hundeejer og kan derfor forstå og afklare frygt og problemer, samt andre vigtige spørgsmål om dyresundhed.


Vores mest hjælpsomme artikler
9 min

Når hundens løbetid kommer

Også selvom tævens løbetid er en helt naturlig proces – så giver hundens mærkværdige opførsel, pletter på tæpperne og angst for uønskede svangerskaber hundeejere mange bekymringer. Her er alt, hvad du har brug for at vide om din tæves løbetid og hvordan i sammen klarer den uden stress.
9 min

De vigtigste vaccinationer til din hund og hvalp

Vaccinationer beskytter din hunds liv mod dødelige smitsomme sygdomme, det er der ingen tvivl om. Men hvilke vaccinationer bør din hund absolut have? Hvad ligger der bag hvalpens grundlæggende immunisering, og hvor ofte skal vacciner genopfriskes for at beskytte hundens liv?

10 min

Coronavirus hos hunde

Mange hundeejere spekulerer i øjeblikket på, om hunde kan blive smittet med Coronavirus (SARS-CoV-2) og overføre virussen. Dette udelukker eksperterne dog, og dermed udelukker de også, på baggrund af den aktuelle viden, at luftvejssygdommen Covid-19 kan komme i udbrud hos hunde!