De vigtigste vaccinationer til din hund og hvalp

Hund vaccination

Hvorfor skal min hund vaccineres?

Vacciner er i stigende grad kommet i modvind i de seneste år. Irritationen over dyre vacciner, medicinalvirksomhedernes evindelige jagt efter profit og unødvendigt mange boostervacciner, der medfører flere bivirkninger end fordele, er hos nogle hundeejere større end frygten for sygdom.

Man bør dog tænke på, at det kun er vaccinationer der formår at nedbringe faren for smitsomme sygdomme. Det er landsdækkende vaccinationer mod stærkt smitsomme bakterier og vira der mindsker risikoen for infektion og det antallet af dødsfald, en omfattende smitte kan medføre. Hver en vaccineret hund hjælper med at inddæmme og forebygge epidemier, så vacciner beskytter ikke kun din egen hunds liv, men også andre dyrs liv.

Hvad skal min hund vaccineres mod?

Vaccination giver den mest pålidelige beskyttelse, du kan tilbyde din hund. De beskytter menneskets bedste ven fra livstruende sygdomme, som f.eks. hundesyge, parvovirus, leptospirose, hepatitis contagiosa canis, rabies, kennelhoste, babesiose eller Lyme-sygdom. Vaccinationsanbefalingerne skelner mellem kernevacciner og tilvalgs vacciner.

Kerne- og tilvalgs vacciner

Såkaldte kernevacciner er dem, som enhver hund altid bør have. De er rettet mod patogener, der for det meste er dødelige og truer både dyrenes liv, men potentielt også deres ejers liv. Disse "obligatoriske vaccinationer" bør din hund i hvert fald få. Hvis du gerne vil have kæledyr med på ferien så er det bydende nødvendigt at have vaccinationerne på plads, og have dem dokumenteret i passet.

Tilvalgs vaccinerne skal man dog stadig være opmærksom på, især hvis du vil ud at rejse udenlands med din hund. De påvirker dog ikke alle hunde på alle tidspunkter. Behovet for vaccination afhænger af forskellige faktorer, som f.eks. hundens alder, forfatning og omgivelser. Hvorvidt en vaccination er fornuftig, skal derfor afklares individuelt. Sammen med din dyrlæge skal du omhyggeligt afveje fordele og risici ved disse tilvalgs vacciner.

Kernevacciner: disse sygdomme er obligatoriske

  • Hundesyge
    Distemper eller Carrés sygdom er en meget smitsom virussygdom, der kan føre til alvorlige mave-tarm-problemer, åndedrætsproblemer (alvorlig hoste, udflåd fra næse og øjne) eller fatale kramper og lammelse (nervesvigt).
  • Hepatitis contagiosa canis (Hcc)
    Adenovirus for hunde, som fører til den såkaldte hepatitis contagiosa canis, indtages normalt gennem urinholdigt vand eller foder, og forårsager i første omgang feber, samt øjen- og nyrebetændelser. Hvis virussen påvirker leveren, manifesterer den sig som træthed, opkast og diarré. Især hos unge eller svage hunde kan Hcc være dødelig.
  • Parvovirus
    Parvovirose skyldes det meget smitsomme og stærkt resistente DNA-virus CPV (hundeparvovirus). Især unge hunde dør som følge af dehydrering eller forgiftning på grund af meget opkast, høj feber (op til 41,5°C) og blodig diarré. Men selvom en hund tilsyneladende har overlevet sygdommen, dør det ofte et par år senere på grund af langtidseffekterne af parvovirus, fordi de har en svækkelse af immunsystemet eller hjerteproblemer.
  • Leptospirose
    Leptospirose overføres af bakterien Leptospira, som normalt lever i forurenet jord eller vand. Især hos unge og immunsvækkede hunde kan den stærkt smitsomme sygdom forårsage alvorlige organskader, som i mange tilfælde også har døden til følge. Leptospirose har spredt sig betydeligt i de seneste år. Da det også kan overføres til mennesker og kan være farlig, anbefales vaccination hurtigst muligt.
  • Rabies
    Ligesom leptospirose kan hundegalskab overføres til mennesker. Begge er såkaldte zoonoser, og skal indberettes. Hos hunde overføres rabies af lyssavirusen, hvilket fører til typiske symptomer såsom forhøjet savlmængde og øget aggressivitet. Sygdommen har altid dødelig udgang.

Tilvalgs vacciner: mod disse sygdomme kan det i enkelte tilfælde være nyttigt at vaccinere

  • Kennelhoste
    Kennelhoste eller parainfluenza truer især dyr i kennel. Den meget smitsomme virussygdom fører til alvorlige åndedrætsproblemer (sædvanligvis ubehagelig, tør hoste). Som følge heraf kan det især hos hunde med svækket immunforsvar føre til alvorlig lungebetændelse, hvilket i nogle tilfælde også kan have til døden til følge.
  • Lyme sygdom
    Denne bakterielle sygdom overføres primært gennem flåtbid. Det forløber normalt harmløst, men kan også - afhængigt af, hvor mange varieteter af Borrelia-bakterier, der er forekommende - føre til alvorlig neurologisk krampe og lammelse og vil dermed have døden til følge. Hunde, der lider af Lyme-sygdommen, forekommer apatiske og nægter at spise.
  • Babesiose
    Babesiose er ligeledes flåtbåren. Den aggressive infektionssygdom, der ledsages af høj feber, fører uden behandling inden for få dage til, at de røde blodlegemer ødelægges, og dermed til hundens død. I sydligere lande, hvor flåter, der er inficerede babesiose er mere udbredte, bliver der ud over de naturlige beskyttelsesforanstaltninger, som f.eks. at undersøge hunden for flåtbid (efter en tur i naturen), tilbudt en vaccine som ekstra beskyttelse. Sygdommen er dog på grund af klimakrisen begyndt at sprede sig mod nord, og derfor er det en situation, dyrlægerne holder øje med også for Danmarks vedkommende.
  • Svampeinfektioner
    Her drejer det sig primært om svampesygdomme i huden, der er udbredt hos hunde. Det mest almindelige patogen hos hunde er Dermatophyt Microsporum canis, der forårsager skæl og skorpe på pelsen og ofte fører til hårtab på de berørte steder. Svampen kan overføres fra andre inficerede dyr såvel som fra inficerede omgivelser (kurve, tæpper eller kamme). I sårbare omgivelser, altså hos opdrættere, hundepensioner eller lignende, kan vaccination være nyttig, da det bidrager til en signifikant symptomreduktion.
  • Leishmaniasis
    Leishmaniasis er en af de mest almindelige tropesygdomme hos hunde. Det overføres primært gennem sommerfuglemyg og sandfluer, der lever syd for den 45. breddegrad. Blodparasitterne angriber hundens celler og organer og fører til dens død (normalt gennem nyresvigt) på mindre end tolv måneder, hvis det ikke behandles. Selvom den nyudviklede vaccine ikke kan forhindre infektion, øger det hundens immunrespons på de farlige patogener.

Hvornår og hvor ofte skal jeg vaccinere?

Selv om der som nævnt er helt forskellige synspunkter og meninger om, hvor ofte og mod hvilken sygdom hunde skal vaccineres, er dyrlægerne og hundeejere i det mindste enige om, at hvalpe har brug for en grundlæggende immunisering. Hvis beskyttelsen, der leveres af moderens antistoffer (oprindeligt gennem modermælken) langsomt aftager efter diefasen, skal den grundlæggende immunisering påbegyndes i en alder af otte uger - nogle vacciner er blevet så gode, at de allerede kan begynde efter 6 uger.

Gennem vaccinen får hunden levende eller svækkede bakterier / virus eller dele deraf. Kroppen reagerer på disse stoffer ved at producere antistoffer, der kan bekæmpe de farlige bakterier og patogener i senere infektioner. Dog modtager hunden kun fuld immunitet mod en af de vaccinerede sygdomme efter at have fået boostervacciner. Den første vaccination i den ottende eller tolvte uge aktiverer kun immunforsvaret. Det ville være meningsløst at starte i det hele taget, hvis man ville afstå fra boostervacciner.

Når den tredje vaccination har fundet sted (i en alder af 16 uger eller 15 måneder afhængigt af vaccinen), er den primære vaccination færdig. Over tid aftager kroppens immunrespons dog igen. For at opretholde et højt beskyttelsesniveau mod de farlige smitsomme sygdomme i hele deres levetid, skal vaccinerne opdateres med mellemrum. Imidlertid afholder de fleste dyrlæger nu fra at revaccinere hvert år, som man generelt gjorde for nogle få år siden. Desuden anser World Small Animal Veterinary Association (WSAVA) det for tilstrækkeligt for de fleste vacciners vedkommende (f.eks. rabies), at man genopfrisker hvert tredje år. I nogle vacciner varer virkstoffet endnu længere og giver pålidelig beskyttelse i op til seks eller syv år. Mod kennelhoste og leptospirose er en årlig boostervaccine dog uundgåelig.

Anbefalede vaccinationer i overblik

For at have fuldstændig beskyttelse mod de nævnte sygdomme er det vigtigt, at hundeejere overholder den plan deres dyrlæge har foreskrevet. Den følgende vaccinationsplan er baseret på de generelt accepterede anbefalinger. Det bør dog ikke erstatte samtalen med din dyrlæge, som også kan give dig specifikke anbefalinger til din hund om mulige vaccinationer.

Påkrævede vaccinationer hos raske hunde

Vaccinationer mod Primært immuniseringsprogram Booster
Fra 8 uger Fra 12 uger Fra 16 uger Fra 15 Måneder Årligt Hvert 3. år
Hundesyge
Hepatitis (hcc)
Parvovirus
Leptospirose
Rabies

Hvad skal jeg passe på i syge eller særligt udsatte hunde?

Anbefalingerne ovenfor er gældende for raske hunde uden nogen særlig risiko for infektion. For mere sårbare hvalpe eller hunde med risiko for infektion, såsom kennelhoste, kan man overveje et mere fyldestgørende vaccinationsprogram. Tal med din dyrlæge om hvilke vacciner din hund bør have.

Syge hunde kan principielt ikke vaccineres. For at minimere risikoen for mulige bivirkninger skal din hund være sund, have fået ormekur og være fri for parasitter på vaccinationstidspunktet. Hvis din hund har feber, diarré eller andre symptomer på en sygdom, skal disse først behandles.

Hvilke bivirkninger kan vaccinerne have?

Som regel kan hunde godt tåle de godkendte vacciner. Det er vigtigt, at hvalpen er sund og har nået en vis alder (mindst otte uger) for at kunne reagere på de aktive stoffer. Sandsynligheden for alvorlige bivirkninger holdes på den måde på et minimum. Eventuelle bivirkninger, som normalt forsvinder efter to til tre dage, senest efter en uge, er:

  • feber
  • (smertefuld) hævelse af indstiksstedet
  • træthed
  • appetitløshed

Hvis du oplever, at din hund udviser ovenstående eller andre symptomer over længere tid, skal du altid kontakte din dyrlæge.

Hvor meget koster vaccinationerne?

Som regel giver dyrlæger paraplyvacciner, hvor en sprøjte tilstrækkelig til vaccination af flere hundesygdomme (fx mod hundesyge, parvovirus, Hcc, leptospirose, kennelhoste og rabies). Udgifterne er ikke under 600 kroner og dækker både konsultation og vaccine. Priserne varierer dog fra dyrlæge til dyrlæge og fra hund til hund. Det er derfor bedst på forhånd at spørge om de nøjagtige omkostninger, din dyrlæge anbefaler for netop din hund.

Generelt skal du huske på, at omkostningerne ved vaccination ligger langt under det, du ville komme ud for, hvis din hund bliver smittet med en sygdom.

Din hunds sundhed bør altid have højeste prioritet.

Vi ønsker dig og din hund det bedste!

Vores mest hjælpsomme artikler
17 min

Grundprincipperne i hvalpeopdragelse

Jo før, jo bedre? Når det gælder hvalpeopdragelse, er dette sandt. Små hunde er ekstremt nysgerrige og helt åbne overfor den store verden. Dette kan udnyttes for at vise hvalpen på en sjov – men også konsekvent måde, hvad du forventer af den og hvilken adfærd er uønsket.
9 min

De vigtigste vaccinationer til din hund og hvalp

Vaccinationer beskytter din hunds liv mod dødelige smitsomme sygdomme, det er der ingen tvivl om. Men hvilke vaccinationer bør din hund absolut have? Hvad ligger der bag hvalpens grundlæggende immunisering, og hvor ofte skal vacciner genopfriskes for at beskytte hundens liv?