Er Covid-19 farlig for min hund?
26.06.2020 (opdatering): I mellemtiden har der verden over vist sig tilfælde, hvor hunde har fået påvist Coronavirus. Den 20. juni 2020 udsendte Miljø- og Fødevareministeriet en pressemeddelelse, der beskrev, at Fødevarestyrelsen havde testet en dansk hund positiv for Coronavirus. Det drejer sig om hunden til en familie, der ejer en minkfarm i Nordjylland. Flere mink er også testet positive.
Skal man som hundeejer være bekymret?
De smittede hunde man kender til har hidtil været isolerede tilfælde. Første undersøgelser antyder, at hunde vel kan blive inficeret med SARS-CoV-2-virus, men de er ikke særlig modtagelige overfor den. De fleste smittes af deres ejere, som de naturligvis er i tæt kontakt med.
Desværre er der stadig ingen pålidelige oplysninger om, hvorvidt de inficerede hunde rent faktisk har udviklet Covid-19, eller om de kun bærer virussen. Man kan heller ikke med sikkerhed sige, om de får andre sygdomstegn af en sådan infektion. Indtil videre er der altså ingen videnskabelige beviser for, om hunde også kan overføre virussen til mennesker & andre hunde, eller ej.
For hundeejere gælder derfor stadig følgende: sørg for at følge alle grundlæggende hygiejneråd, også når det gælder kæledyr. Vask dine hænder regelmæssigt, host eller nys i dit ærme og rengør overfladerne i din lejlighed med jævne mellemrum. Prøv også at undgå særlig tæt kontakt med din hund, og lad ikke dit dyr slikke dig. På denne måde mindsker du risikoen for dig selv og dit dyr mest muligt.
Anbefalinger om korrekt håndtering af kæledyr i forbindelse med Corona-pandemien finder du i teksten nedenfor, og fremgår i øvrigt overordnet af Sundhedsstyrelsens anbefalinger.
31.03.2020: Sygdommen Covid-19 skyldes hos mennesker SARS-CoV-2, og har sin oprindelse i Kina. Der holdes fra myndigheder i hele Europa nøje øje med den aktuelle situation, og de offentliggør alt om den nyeste viden, også hvad angår dyrenes sundhed. Det antages på nuværende tidspunkt i videnskabskredse, at Coronavirus blev overført til mennesker af flagermus, skældyr eller slanger.
I Hong Kong er der allerede blevet påvist Coronavirus på næse og mund hos to hunde, som ellers var symptomfri. Eksperterne antager imidlertid, at Coronavirus kunne påvises fordi at hundene havde tæt fysisk kontakt med deres hundeejere, som var syge. Hos begge hunde blev der heller ikke målt nogen forøget mængde af antistoffer, hvilket er det endelige bevis for, at man er smittet. Forskerne udelukker derfor, at hunde kan udvikle Covid-19.
Hvis din hund har influenzalignende symptomer, kan man benytte de testmetoder, som benyttes til mennesker, for at finde ud af, om din hund er smittet med Coronavirus. For nyligt blev det bekræftet, at en belgisk kat testede positiv for Coronavirus. Det er dog et isoleret tilfælde, og derfor holder eksperter fortsat fast i, at overførsel af den nye Coronavirus fra mennesker til kæledyr er en ekstrem undtagelse.
Bør jeg være bange for at lukke min hund ud?
Hunde og andre ikke-eksotiske dyr spiller ingen rolle i spredningen af den nye Coronavirus, og derfor kan de fortsat uden betænkeligheder lukkes ud i den friske luft. På trods af den aktuelle Corona-krise er dette endda meget vigtigt for vores hundes helbred, da meget motion og frisk luft styrker immunforsvaret og reducerer stress.
Hvilke forholdsregler skal jeg tage, når jeg går tur med hunden?
Når man er ude at gå tur er det en god idé at være opmærksom på hundens adfærd, uanset om der er en Corona-pandemi eller ej. Inden man får set sig om, kan din hund få fat i noget giftigt eller noget med skarpe kanter. Andre hundes afføring kan også overføre patogener såsom parasitter, vira og bakterier, og derfor bør man altid samle sin egen hunds afføring op.
De nuværende anbefalinger med at holde afstand gør, at det er fornuftigt, at man maksimalt er to personer, når man er ude at gå tur med hunden. Hvis du møder andre hundeejere skal du holde afstand på mindst 2 meter. Det er ikke nødvendigt at desinficere hundens poter efter at have gået en tur. Det kan udtørre huden helt, og dermed føre til hudproblemer hos din hund.
Hvad sker der med min hund, hvis jeg skal sættes i karantæne?
Da overførsel af Coronavirus til andre mennesker gennem tæt fysisk kontakt med hunde ikke helt kan udelukkes, anbefales det at bede nære bekendte, uden for risikogrupperne (ældre og syge) om hjælp, når hundene skal luftes. Hvis du har en have, kan du naturligvis bruge den til at lade din tisse og komme af med sin afføring der. Hvis du ikke finder nogen blandt dine bekendte som kan hjælpe, kan du prøve at finde en hundepension eller en hundepasser.
Kort sagt: vi kan fortsætte med at tage vores hunde ud i den friske luft, så længe vi ikke er i karantæne. Da vi næsten udelukkende smittes med den nye type Coronavirus gennem kontakt med smittede mennesker, er det hverken nødvendigt eller godt at desinficere hundens poter eller undlade at gå tur med hunden. Ifølge eksperterne er det meget usandsynligt, at hunde bliver syge af Covid-19. Andre Coronavira spiller imidlertid en vigtig rolle i hundens sundhed: