Borreliose hos hunde

Borreliose hos hunde

Borreliose eller Lyme’s Disease er en flåtbåren overført sygdom, der findes verden over. Navnet “Lyme’s Disease” kan føres tilbage til den amerikanske by Lyme, hvor sygdommen for første gang blev beskrevet hos mennesker i 1975. Det er den flåtbårne sygdom, der oftest forekommer hos mennesker. Borrelioseinfektioner er også almindelige hos hunde, men de bliver sjældent syge af det.

Borrelia er spiralformede bakterier, der overføres af skovflåten (Ixodes ricinus). De kan ikke overleve for sig, men har brug for en vært og en flåt for at kunne blive overført. Bakterierne kan både smitte mennesker og dyr. Det er skovpattedyr, der bærer Borrelia uden at blive syge. Flåter smittes med Borrelia når de suger deres blod, og kan overføre det til hunde når de finder et nyt blodmåltid hos hunden. Bakterierne opholder sig i første omgang i flåtens tarm. Når flåten suger blod, når Borrelia ind i deres spytkirtel. Det tager cirka 24 til 48 timer for Borrelia at nå ind under hundens hud. De formerer sig omkring biddet og spredes ved at binde sig til forskellige proteiner i bindevævet. I visse hunde vandrer bakterierne fra huden til omkringliggende væv eller i leddene. Ofte forbliver de dog i huden, sædvanligvis hele livet og stimulerer hundens produktion af antistoffer. Ved at ændre overfladen kan Borrelia undslippe antistofferne og stadig sprede sig i organismen, for eksempel når immunsystemet svækkes. Borrelia spredes sjældent over blodet. Kun en lille procentdel af hunde, der er smittes med Borrelia af en flåt, udvikler en tilstand med symptomer. Borrelia forekommer oftere, når hunden i forvejen er smittet med andre smitsomme sygdomme, såsom Anaplasmose eller Ehrlichiose. I områder, hvor Borreliose er mere udbredt, er omkring 30 procent af flåter smittet, og 5 til 20 procent af hundene har antistoffer.

Borreliose symptomer

Tegn på en sygdom opstår sædvanligvis to til fem måneder, eller endda senere, efter hunden er blevet smittet. Hvis huden omkring biddet er rødt kan, ligesom hos mennesker nogle gange ses lige efter hunden er blevet bidt, men det er sjældent og forsvinder normalt efter en uge. Symptomerne på Borreliose er ret diffuse. Der kan være feber, manglende appetit, svaghed, hævede lymfeknuder og led, samt lammelse på grund af ledbetændelse. De kliniske symptomer viser sig på baggrund af en betændelsestilstand forårsaget af bakterierne. Ledbetændelse begynder ofte ved det led, der er tættest på flåtbiddet. Der er beskrevet nyrebetændelser på grund af Borrelia hos hunderacerne Golden Retriever, Labrador og Berner Sennenhund.

Diagnose

Diagnosen Borreliose er altså en udfordring. Selvom man kan påvise Borrelia-antistoffer i blodet omkring fire til fem uger efter en overførsel , men de kan også påvises efter vaccination eller tidligere kontakt med Borrelia. Man kan altså kun udelukke Borreliose når der ikke er antistoffer. På det seneste har man kunne skelne mellem antistoffer gennem vaccination og gennem naturlig smitte ved hjælp af en anden slags blodprøve (Westernblot). Tilstedeværelsen af antistoffer ved naturlig infektion siger dog ikke noget om hunden er blevet syg af Borreliose, men kun om, at den er blevet smittet med disse bakterier. Meget ofte forbliver Borrelia udelukkende i huden, og spredes ikke i organismen og forårsager ingen symptomer. Med hudprøver ved biddet eller i nærheden af det først berørte led, kan man udføre en såkaldt PCR. Hvis Borrelia findes i denne prøve, er dette positive resultat tegn på sygdom. Denne metode anvendes i øjeblikket kun i veterinærforskningsøjemed. Diagnostisk terapi med et antibiotikum er ikke bevis på sygdom, fordi stofferne også er effektive under andre forhold og kan behandle betændelse af led i almindelighed. Kun når følgende kriterier er opfyldt, kan diagnosen Borreliose antages: 1. Hunden skal være blevet bidt af en flåt. 2. Symptomerne skal være i overensstemmelse med Borreliose, og andre mulige sygdomme med disse symptomer skal udelukkes. 3. Hunden skal bære på antistoffer mod Borrelia. 4. Hunden skal reagere hurtigt på behandlingen.

Borrelia behandling

Til behandling af Borreliose anvendes forskellige antibiotika over ca. fire uger. Ofte ser du en markant forbedring af symptomerne kort tid efter behandlingen er startet. Jo tidligere du starter behandlingen efter sygdommens begyndelse, jo bedre bliver resultatet. Borrelia kan sandsynligvis ikke helt elimineres. Hvis Borreliose allerede er kronisk, kan behandlingen slå fejl, eller der kan forekomme tilbagefald. Desuden kan betændelseshæmmende medicin bruges til at lindre symptomer.

Forebyggelse

Der bør træffes adskillige forholdsregler for at forhindre Borreliose og andre flåtbårne sygdomme. Hver gang du har været ude i naturen skal hunden undersøges for flåter og de skal straks fjernes. De fleste smitsomme stoffer har brug for mindst 12 timer for at komme ind i hunden, så en stor del af risikoen kan minimeres på den måde. Man bør også overveje brugen af spot-on præparater (mod flåter og insekter) eller halsbånd mod utøj. En vaccine mod Borreliose findes, men kun mod nogle få former for Borrelia. Derudover kræves der et meget højt antistofniveau for at være tilstrækkeligt beskyttet. En eksisterende infektion kan ikke elimineres af vaccinen, og kun en yderligere smitte kan forebygges. Før vaccination er det tilrådeligt at teste om hunden allerede er smittet med Borrelia. Det er vigtigt at beskytte din hund godt mod flåter, da disse også kan overføre andre patogener.

Læs også vores artikler om andre sygdomme.

Vores mest hjælpsomme artikler
9 min

Når hundens løbetid kommer

Også selvom tævens løbetid er en helt naturlig proces – så giver hundens mærkværdige opførsel, pletter på tæpperne og angst for uønskede svangerskaber hundeejere mange bekymringer. Her er alt, hvad du har brug for at vide om din tæves løbetid og hvordan i sammen klarer den uden stress.
9 min

De vigtigste vaccinationer til din hund og hvalp

Vaccinationer beskytter din hunds liv mod dødelige smitsomme sygdomme, det er der ingen tvivl om. Men hvilke vaccinationer bør din hund absolut have? Hvad ligger der bag hvalpens grundlæggende immunisering, og hvor ofte skal vacciner genopfriskes for at beskytte hundens liv?

10 min

Coronavirus hos hunde

Mange hundeejere spekulerer i øjeblikket på, om hunde kan blive smittet med Coronavirus (SARS-CoV-2) og overføre virussen. Dette udelukker eksperterne dog, og dermed udelukker de også, på baggrund af den aktuelle viden, at luftvejssygdommen Covid-19 kan komme i udbrud hos hunde!