Hundefoder ved ledproblemer

Das richtige Hundefutter bei Gelenkproblemen

Bestimmte Zusätze im Hundefutter unterstützen bei Gelenkproblemen.

Hunde elsker bevægelse – lige meget om det er gåtur med ejeren eller hundesport. Men hvad gør man hvis bevægelsen lige pludseligt forårsager smerter? Ledproblemer er i dag en af de hyppigste sygdomme hos hunde. Hvordan man kan forebygge ledproblemer og hvilken rolle kosten kan spille i helbredelsen, kan du læse her.

Smertende led: Hoftedysplasi, gigt & co.

En af de mest kendte ledsygdomme hos hunde er den såkaldte hofteledsdysplasi (HD).

Den optræder hyppigst hos store og tunge hunderacer, men også mindre hunde kan udvikle en sådan fejludvikling af hofteledet. Ligesom albuedysplasi er hofteledsdysplasi arveligt. Ved hjælp af gentest og et strengt udvalg af avlsdyr prøver hundeavlere at modvirke udviklingen af denne sygdom hos de enkelte racer. Men også forkert eller mangel på bevægelse, overvægt eller en forkert ernæring kan føre til ledproblemer.

Årsagerne til ledproblemer

En hvalp, der får for meget energi tilført over kosten, kan vokse for hurtigt i længden. Brusk og ledbånd kan ikke følge med længdevæksten og er ikke i stand til at understøtte den unge hunds høje vægt ordentligt. Ledsygdomme hos hunde kan altså have mange forskellige årsager. Artrose, som opstår som følge af andre ledsygdomme og som kan føre til en meget smertefuld nedbrydning af ledbrusken.

Fremskreden alder, overvægt, overbelastning, kronisk artritis, eller skader og ortopædiske syndromer kan udløse en ledartrose.

Hvordan kan man forhindre ledsygdomme

Med undtagelse af arveanlæg eller ortopædiske skader, kan man selv modvirke årsagerne til ledsygdomme, som overvægt, en for energirig kost i hvalpealderen eller en forkert belastning. Det kan altså godt betale sig at se nærmere på hundens ernæring og hvis nødvendigt, gribe ind med de nødvendige midler for at modvirke ledproblemer. Den rigtige kost spiller altså en afgørende rolle i bekæmpelse af ledsygdomme.

Rigtig ernæring fra starten af

Ledproblemer opstår ofte først i en fremskreden alder, men årsagerne til sygdommen kan føres tilbage til hvalpealderen. Risikoen for at udvikle hofteledsdysplasi eller anden fælles sygdom stiger, hvis hunden vokser for hurtigt i de første par måneder. Det er ikke et for højt proteinindhold, men nærmere et øget energiindtag, hvilket fører til en for hurtigt vækst. Ud over for mange kalorier, kan en mangel på visse næringsstoffer også føre til problemer med leddene. På grund af knoglevæksten har unge hunde brug for mere calcium og fosfor end voksne hunde. Hvis de ikke får nok tilført over kosten, er resultatet ustabile knogler. På den anden side er et for stort indtag af disse mineraler. For meget fosfor kan føre til knogleskørhed og resultere i at knoglen splintrer. Derudover kan en overforsyning af næringsstoffer i alle faser af hundens liv føre til fedme, hvilket igen udsætter leddene for en ekstrem belastning.

Tilpas altid fodringen til hundens udvikling

For at undgå både over- og underforsyning, bør foderets energi- og næringsstofsindhold altid tilpasses hundens individuelle behov. Alt efter hunderace, størrelse og alder kan disse behov variere. Derudover bør man også tage hensyn til hundens bevægelsesniveau og sundhedstilstand. Så spørgsmålet om hvilket foder er det rigtige til din hund, afhænger altså af en række faktorer.

En samtale med dyrlægen om din hunds specifikke behov kan hjælpe til at sammensætte en optimal ernæringsplan.

Foder, der understøtter ledsundheden

En behovsorienteret ernæring kan have afgørende indflydelse på udviklingen eller sværhedsgraden af ledsygdomme – fuldstændig beskyttelse kan dog ikke garanteres. Men også selvom der allerede er opstået ledproblemer: Ved hjælp af en tilpasset kost kan du lindre de ramte led. Forskere har fundet ud af, at visse ingredienser i kosten kan understøtte leddenes sundhed.

Fedtsyrer, grønlæbet musling og glukosamin

Omega-3-fedtsyrer virker betændelseshæmmende og smertestillende på leddene. Disse umættede fedtsyrer findes koncentreret i f.eks. fiskeolie (lakseolie) eller hørfrøolie. Også antioxidanter, som C-og E-vitamin , glukosamin og chondrotin har en ledbeskyttende funktion og kan forbedre syge hundes bevægelighed. Glycosaminoglycaner og chondroitinsulfat findes hovedsageligt i grønlæbet musling (Perna canaliculus). Brændenælder skulle efter sigende også have en betændelseshæmmende effekt.

Læg mærke til, om disse ingredienser er indeholdte ved tilberedning eller køb af foder.

Hvis du giver din hund disse næringsstoffer, ud over det sædvanlige foder, bør du tilregne dem til den anbefalede dagsration, da yderligere fodring med visse næringsstoffer kan føre til en skadelig overforsyning med fedt og energi. Da ledproblemer ofte også fører til bevægelsesunderskud og overvægt som et resultat heraf, bør foderet være kalorielet. Overflødigt fedt og sødemidler, såsom sukker bør altså undgås.

Videre tiltag mod ledproblemer.

Med hjælp fra kosten kan ledproblemer altså ikke blot modvirkes, men også mildnes. Derudover bør du også være opmærksom på et artsrigtigt dyrehold. Bevægelse er ikke blot godt for din hunds psyke, men også for dens led. Det forøgede energiforbrug sørger samtidigt for at overvægt undgås eller reduceres. Ensartet bevægelse er ledvenligere end en masse spring eller bratte standsninger. Gå først en lille tur for at varme hundens muskler op, før i leger hurtige boldlege eller pindekast.

Hvordan skåner du din hunds led

I hvalpealderen, når knogler og led stadig vokser, bør du undgå alt for meget motion. Gang på trapper, høje spring, lange gåture og hurtige apportlege belaster leddene for meget og kan føre til sygdomme senere i livet. På dine gåture bør du foretrække græsplæner, skov- og markveje - de er skånsommere mod leddene end hård asfalt. Du bør derudover også sørge for et blødt soveunderlag til din hund.

Tilpasset motion og behovsorienteret kost er grundstenene for et sundt og langt hundeliv.  Selv hvis der allerede foreligger en sygdom, kan du bruge disse kriterier til at lindre din hunds smerter i knogler og led.

Vi ønsker din hund en "god appetit" og frem for alt bevægelsesglæde!

Vores mest hjælpsomme artikler
5 min

Fødevarer som ikke er tiltænkt hunde

Selvom hunde historisk set har været brugt som lidt af en skraldespand for mad der er blevet til overs, og selvom hunden til dels stadig bliver brugt sådan i dag, er det naturligvis kun visse fødevarer, som bør lande i hundeskålen. En velsmagende hapser i ny og næ er tilladt - forudsat at det ikke skader hundens helbred.

Nogle fødevarer til mennesker er dog vitterligt skadelige eller endda giftige for hunde. Vi mennesker bør derfor have godt styr på, hvad vi må og ikke må lægge ned i hundeskålen.

I tilfælde af, at hunden spiser noget, den ikke bør spise, bør du straks gå til din dyrlæge. For at kunne behandle hunden ordentligt kommer vedkommende til at spørge dig om, hvor længe det er siden, og hvor meget din hund har spist.

Nogle gange vil man desværre ikke kunne redde hunden. Derfor skal det undgås for enhver pris, at hunden indtager uegnet mad - du kan nemlig risikere at skulle handle meget hurtigt for at nå at redde din hund.