Hundeernæring uden korn

Glad labrador skal til at have mad

Meget kød, en portion grøntsager og kun lidt eller intet korn - med denne enkle formel ville mange hundeejere beskrive sund hundeernæring. Men hvorfor anses for meget korn i hundefoder som værende under standard eller endda skadelig? Kan hunde klare sig uden korn? Læs her, hvornår det lønner sig at skifte til kornfri ernæring og hvad man skal kigge efter, når man køber hundefoder uden korn.

Baseret på ulves naturlige måde at ernære sig på

Det er det nye sort at ernære sind hund så naturligt som muligt. Det kan man især se på, hvor populært BARF, "Biologisk Artskorrekt Råt Foder" er blevet. Med baggrund i ulves naturlige måde at ernære sig på, serverer man råt kød og indmad, beriget med lidt frugt og grønt. Efterhånden findes der mange mærker, der har opdaget naturlig hundeernæring og markedsfører sig med naturlige, økologiske og udsøgte ingredienser, der kommer så tæt på ulvens bytte som muligt. Spørgsmålet om korn spiller en stor rolle i denne sammenhæng. Sammenlignet med andelen af animalske proteiner indtager ulven kun en lille mængde kulhydrater. En overdreven mængde korn i hundefoder anses derfor for ikke at være artskorrekt og har endda ry for at være skadelig. Ikke kun mange "BARF"-produkter, men også mange, der fremstiller færdigfoder, afholder sig helt fra brugen af korn. Men er kornfrit hundefoder virkelig sundere?

Hvilke næringsstoffer har hunde brug for?

For at besvare spørgsmålet, om hunde kan klare sig helt uden korn, er det umagen værd først at tage et kig på hundes ernæringsmæssige behov. Det er velkendt, at ulvens efterkommere primært har brug for proteiner, der er cellefornyende. Fra proteiner får hunden også størstedelen af sin energi. Kød står for størsteparten af proteinindtaget, hvor kødsort og kødkvalitet spiller en afgørende rolle for fordøjeligheden, og på, hvordan det omsættes. For eksempel anses muskelkød, hjerte og fisk som meget letfordøjelige og gode proteinbærere, mens animalske biprodukter, såsom knogler eller anden slagteaffald, kun indeholder protein i utilstrækkelig grad. Men selv det bedste kvalitetskød ville ikke være tilstrækkelig som eneste foderingrediens. Den kødædende hund har ud over animalske proteiner brug for andre næringsstoffer. Ligesom ulven, der fortærer sit bytte inklusive knogler, blod og mave-tarm-indhold, har hunden også brug for vand, kulhydrater, fedtstoffer, mineraler og vitaminer til et sundt og langt liv.

Har hunde brug for korn?

Den nødvendige mængde kulhydrater kan udvindes fra forskellige foderbestanddele, såsom kartofler, ris eller andre kornprodukter såsom hvede, havre, majs, byg, hirse eller spelt. Korrekt forarbejdet, kan korn sagtens være en værdifuld kulhydratkilde. Men for meget korn kan bogstaveligt talt ligge tungt i maven hos hunde. Særligt følsomme hundemaver reagerer på for meget korn, og der kan opstå fordøjelsesproblemer, såsom diarré. Derudover kan korn i nogle tilfælde udløse allergier. Andelen korn i hundefoder er derfor ideelt kun omkring 10 procent og bør aldrig udgøre mere end 20 procent.

Er kornfrit foder sundere?

For at undgå risikoen for fordøjelsesbesvær eller allergier, afholder nogle hundeejere sig helt fra at servere korn til deres hunde. Faktisk kan de nødvendige næringsstoffer og fibre også afbalanceres med grøntsager, såsom kartofler, søde kartofler, græskar eller andre specielle grøntsager. En kornfri ernæring kan - hvis det tager hensyn til hundens individuelle behov - absolut sikre hunden alle vitale næringsstoffer, uden at den mangler noget. Samtidigt kan hunden for det meste tåle kornfri ernæring. Det skyldes, at tarmkanalen i forhold til mennesker hos hunde er ret kort. Ubehandlede kulhydrater i form af korn kan derfor være vanskelige at omsætte til energi. I modsætning til ulven har tamme hunde nutildags amylaser i deres arvemateriale, det vil sige enzymer, der tillader fordøjelse og forarbejdning af uforarbejdede korn, men de kan ikke klare for meget korn.

Hvornår skal min hund afstå fra korn?

En kost uden korn er især anbefalet til hunde med følsomme maver, som ofte har fordøjelsesproblemer, og som har tendens til diarré eller forstoppelse. Også hunde med forhøjet allergipotentiale er helt sikkert godt hjulpet med kornfri hundeernæring. For eksempel kan visse korntyper, såsom hvede eller majs, hos sensible hunde fremkalde hudreaktioner med stærk kløe, især på poter, ører og i armhuler. Det sker tit, at ramte hunde kradser eller slikker sig så meget, at pelsen falder af, og huden svier eller måske endda bliver betændt. Hvis din hund udviser symptomer såsom diarré eller kløe, kan et skift til kornfri hundemad være en løsning på problemerne.

I tilfælde af diarré eller allergier, gå først til dyrlægen

Tal altid med din dyrlæge om din hunds helbredsproblemer før du starter en kostændring. Kun dyrlægen kan udelukke andre sygdomme som årsag til besværlighederne. I tilfælde af allergi er det også nødvendigt ved hjælp af en udelukkelsesdiæt at finde ud af hvilke stoffer, der udløser allergien - såkaldte allergener. Fordi ikke kun korn, men også forskellige kødsorter (især oksekød), samt æg eller komælk, kan udløse en allergi. I dette tilfælde er det vigtigt at anvende et kornfrit foder, der kun indeholder én slags animalsk protein - fx kun fjerkræ som kylling eller kalkun eller noget eksotisk strudsekød.

labrador hvalp spiser foder

Kornfri, glutenfri eller hypoallergen - hvilket foder anbefales hvornår?

Med hypoallergent hundefoder undgår man almindelige allergener helt og falder tilbage til ret sjældne kødtyper, såsom kænguru, hest, springbuk eller vandbøffel. Hvede anvendes ikke, men er nogle gange erstattet af ris, hirse eller majs. Hvis din hund har allergi overfor flere slags korn, er kornfri hundeernæring det bedre valg. En overfølsomhed overfor gluten, svarende til cøliaki hos mennesker, spiller i øvrigt sjældent en rolle hos hunde og er kun blevet fundet hos Irske Settere. Glutenfri hundeernæring er fri for hvede, rug og byg, men bruger korn såsom ris, majs og hirse.

Hvad er det der udmærker kornfrit foder?

Kornfri hundeernæring anses for at være af særlig høj kvalitet og er samtidigt veltålt. Det skyldes hovedsageligt, at denne slags foder for det meste har et højt kødindhold, som sikrer hunden rigeligt med animalske proteiner. Friske ingredienser, muskelkød og indmad, fremstilles skånsomt og suppleres med grøntsager, frugter, æteriske olier eller urter. Kulhydrater såsom hvede, havre, rug, byg, hirse, majs og ris, og som er svære at fordøje, finder man ikke i dette foder. Samtidig tager de fleste producenter hensyn til hundens individuelle energi- og ernæringsbehov, som kan variere meget afhængigt af hundens alder, og tilbyder derfor deres kornfri hundemad til både hvalpe, voksne hunde, såvel som ældre hunde.

Er kornfri hundemad mere værdifuld end hundefoder med korn?

Kornfri hundeernæring er ikke i sig selv af højere kvalitet end hundefoder med korn. Når alt kommer til alt er kvaliteten af et produkt ikke kun kendetegnet ved fraværet af "fyld", såsom korn. Kvaliteten for kødet og de øvrige indholdsstoffer skal stemme. En indikator for god hundeernæring er også, at der ikke benyttes sukker og andre tilsætningsstoffer. Hvis etikettens indehold tyder på smagsforstærkere, kunstige smagsstoffer, kemiske konserveringsmidler eller sødemidler, er det snarere et tegn på ringere kvalitet. Ingredienslisten afslører således mere om produktets kvalitet end prisen.

Kornfrit hundefoder af høj kvalitet i vores shop

Vi har valg følgende fem mærker fra vores shop ud fra ovenstående kvalitetskriterier.

  • Wolf of Wilderness: Wolf of Wilderness kornfrit hundefoder kan prale af et højt indhold af friskt kød, og naturlige ingredienser inspireret af ulvens ernæring - de forskellige varianter til voksne og unge hunde er forfinet med vilde bær, rødder og vilde urter, og garanterer en afbalanceret og artskorrekt ernæring
  • Purizon: også hos Purizon er produkterne baseret på en urgammel måde at ernære sig på, og består af mindst 70 procent animalske ingredienser - friskt kød eller friske fisk suppleres med 30 procent frugt, grøntsager og urter af høj kvalitet, og sikrer hunden alle vigtige næringsstoffer, kostfibre og vitaminer
  • zooplus Classic: vores klassiske hundemad er kornfrit kødmåltid, der hovedsageligt består af rent muskelkød og værdifuld indmad, som ikke kun sikrer din hund masser af animalsk protein, men som er veltålt og let fordøjeligt
  • Rocco: friske råvarer og en særlig høj andel af rent kød - med den skånsomme tilberedning opnås et velsmagende hundefoder, der indeholder alle de værdifulde næringsstoffer din hund har behov for, og som bibeholder en kraftig kødsmag med naturlige bidder
  • Lukullus Naturkost: Lukullus Naturkost har specialiseret sig i at fremstille hundefoder med friske og naturlige ingredienser - kombinationen af udsøgt kød, masser af grøntsager og frugter, som beriges med kvalitetsolier rige på omega-3 og omega-6 fedtsyrer, sikrer, at din hund får alt, hvad den har brug for.

Hvad bør du overveje, når du skifter til kornfri hundeernæring

Et skift til kornfri hundeernæring kan være fordelagtigt, især hos følsomme hunde, der er tilbøjelige til fordøjelsesbesvær og allergier. Også hundeejere, der er på udkig efter en ernæring, der er let at omsætte til energi, og som består af meget kød og naturlige ingredienser, kan med fordel servere foder uden korn. Det er dog vigtigt at vælge hundeernæring - hvad enten det er med korn eller uden - at det helt og holdent dækker din hunds næringsstofbehov. Afhængig af alder, race, vægt, aktivitetsniveau og sundhedstilstand vil din hund have meget individuelle krav til ernæring. For eksempel har en hvalp eller en meget aktiv voksen hund, der tilbringer flere timer om dagen i fuldt firspring, brug for mere energi end en ældre hund, der foretrækker at ligge på sofaen ved siden af dig. Kornfrit hundefoder findes derfor til forskellige aldre og aktivitetsniveauer i vores shop.

Vil min hund kunne lide kornfri hundeernæring?

Selvfølgelig hjælper det sundeste hundefoder ikke, hvis din hund ikke vil røre det med en ildtang. Det er derfor tilrådeligt langsomt at vænne din hund til et nyt foder. Hvis du indtil videre har serveret hundefoder med korn, bør du ikke fra den ene dag til den anden erstatte foderet med en ny slags uden korn. Visse hunde kan reagere med spisevægring eller kommer til at døje med diarré eller forstoppelse. Når man skifter foder bør man derfor altid skifte gradvist og starte med kun at blande en lille del af det nye foder i det vante foder. Lidt efter lidt kan du øge andelen af det nye foder, indtil du har skiftet helt til det kornfri foder efter en til to uger. Hvis din hund nægter at spise det nye foder, bør du prøve andre fodersorter, og prøv om nødvendigt at skifte mellem våd- og tørfoder. Hundemad skal ikke kun være af god kvalitet og sikre din hund optimale næringsstoffer, men det skal også falde i god jord!

Tak for mad, siger vi bare!

Vores mest hjælpsomme artikler
5 min

Fødevarer som ikke er tiltænkt hunde

Selvom hunde historisk set har været brugt som lidt af en skraldespand for mad der er blevet til overs, og selvom hunden til dels stadig bliver brugt sådan i dag, er det naturligvis kun visse fødevarer, som bør lande i hundeskålen. En velsmagende hapser i ny og næ er tilladt - forudsat at det ikke skader hundens helbred.

Nogle fødevarer til mennesker er dog vitterligt skadelige eller endda giftige for hunde. Vi mennesker bør derfor have godt styr på, hvad vi må og ikke må lægge ned i hundeskålen.

I tilfælde af, at hunden spiser noget, den ikke bør spise, bør du straks gå til din dyrlæge. For at kunne behandle hunden ordentligt kommer vedkommende til at spørge dig om, hvor længe det er siden, og hvor meget din hund har spist.

Nogle gange vil man desværre ikke kunne redde hunden. Derfor skal det undgås for enhver pris, at hunden indtager uegnet mad - du kan nemlig risikere at skulle handle meget hurtigt for at nå at redde din hund.