Sommerfuglecichlide

I samarbejde med Tetra

Sommerfuglecichlider lever i klart, kystnært vand i varme søer i Venezuela og Colombia. De farverige fyre med de typiske sorte striber skinner i alle regnbuens farver og er en velkommen gæst i et ferskvandsakvarium. Med lidt erfaring og omhyggelig pleje er de selskabelige fisk en vidunderlig tilføjelse til din undervandsverden. En sværm af Sommerfuglecichlider hører til klassikerne blandt ferskvandsfisk.

Sommerfuglcichlider - udseende

Mikrogeophagus ramirezi - under dette latinske navn kender fagfolk den Sydamerikanske Sommerfuglecichlide. Af og til optræder den også under navnet "papiliochromis ramirezi". Det latinske navn for disse cichlider er blevet ændret flere gange gennem årene.

Beslægtet med, men ikke identisk med, denne colombianske og venezuelanske fisk er den Bolivianske Sommerfuglecichlide. Den har lignende krav til hold og pleje, men er ikke lige så farverig som den colombianske fætter. Afhængigt af belysning og indfaldsvinkel lyser Sommerfuglecichliden op i alle regnbuens farver. Typisk er der en mørk plet under rygfinnen, som ofte omkranses af blå eller blågrønne prikker. En bred sort stribe løber ned fra nakken til struben. Bugfinnen er normalt rød, på rygfinnen er der tre sorte striber. Hunnerne er ikke helt så farverige som hannerne. "Vilde" han-cichlider når en samlet længde på ca. 6 cm, hunnerne er sjældent længere end 4-5 cm. Derudover genkender man hunner i mange underarter, fordi de har en rødlig bug.

Sommerfuglecichlide

Hvilke typer Sommerfuglecichlider findes der?

Avlede Sommerfuglecichlider fås i blå, gul og rød i stedet for den lyse lilla farve, som den vilde form forekommer i. Striberne og prikkerne er også til stede hos avlsfisk. Men der findes efterhånden gyldne varianter, helt uden striber og prikker.

En avlet form, der stammer fra Asien, skinner særligt intensivt: jumbo ramirezi. Den "Blå Punker" er dog rødlig fra pande til rygfinne og er ellers blå. Også blandt de nyere varianter er slørformen.

I stålblå lyser microgeophagus ramirezi "Electric blue", en særlig stor asiatisk avlsvariant, hvis finner er forlænget og dermed virker som et slør i vandet. Disse fisk er mellem 5 og 7 cm lange. Alle avlsformer har til fælles, at de, hvad angår ungfisk, stiller højere krav til, hvordan de holdes korrekt. Kryds mellem de forskellige former frembringer hele tiden nye farvenuancer.

Sommerfuglecichlide med hvid baggrund

Hvor stammer Sommerfuglecichliden oprindeligt fra?

I hjemlandene Venezuela og Colombia lever Sommerfuglecichliden godt skjult i lavvandede flodbreder. Den farverige fisks hjemstavn er den brede flod Rio Orinoco og dens mange bifloder. I de græsfyldte savanner i regionen "Los Llanos", der strækker sig langs førnævnte flods bredder, findes de også i små damme og vandhuller. Fisken føler sig godt tilpas i stærk beplantning, i kanten af grumsede, varme søer eller mudrede flodbredder. Her finder de nok skjulesteder og huler på flugt fra fjender.

Hvilken ernæring har en Sommerfuglecichlide brug for?

I deres naturlige miljø spiser Sommerfuglecichlider gerne myggelarver og vandlopper, de er kødædende. I akvariet er levende foder en del af en afbalanceret ernæring. Hvis der serveres frostfoder er røde og hvide myggelarver velkommen, men også artemia og små krebsdyr beriger kosten. Efter en vis justeringstid kan fisken også leve af tørfoder i stedet for levende foder, men af variationshensyn anbefales det at skifte mellem de forskellige former.

Hvordan holder man Sommerfuglecichlider?

Så smuk og farverig de end kan være - Sommerfuglecichliden er ikke en fisk for begyndere. Det kræver en vis erfaring at holde dem, da fiskene kun føler sig godt tilpas under bestemte forhold. I lighed med de varme vande i deres tropiske hjemstavn i Sydamerika foretrækker Sommerfuglecichliden temperaturer på ca. 26 til højst 32 grader, nogle arter klarer sig også ved lavere temperaturer. PH-værdien bør ligge mellem 5,8 og 6,0. Vandets totale hårdhed bør være 2-7 dH.

For at holde Sommerfuglecichlider skal du op på en størrelse på mindst 55 liter akvarium, det rækker til et lille par. De foretrækker dog at leve i større flokke, og skal have ca. 100-200 liter til rådighed. Fiskene har brug for mange skjulesteder og huler. Her er kokosnødder, rødder, sten eller lignende materialer egnede. Idet cichlider danner territorier, er der altså brug for rigeligt med plads. Derfor bør der også være områder som er fri for planter, sten og huler.

Sommerfuglecichlide i et akvarium

Andre fisk sammen med Sommerfuglecichlider

Sommerfuglecichliderne er normalt ret fredelige og egner sig til at blive holdt sammen med andre arter. I parringstiden er det dog tilrådeligt at sætte parrene i deres eget akvarium, fordi de er meget modtagelige for stress i denne tid. Specielt velegnede er sydamerikanske tetraer, såsom den Røde Neon. De opholder sig normalt i øverste vandlag, og det kommer cichliderne til gode. "Sommerfuglen" foretrækker den nederste tredjedel af akvariet. Med deres adfærd viser neonfisk overfor cichlider, når der er fare på færde. På den måde kan de leve harmonisk sammen.

Maller er også velegnede. Kun med sugemaller bør man passe på, fordi de går på rov efter rogn. Generelt kan Sommerfuglecichlider godt lide at blive holdt sammen med tetraer, men lad være med at indsætte for mange af dem, da de bliver stressede af det. Det kan hurtigt føre til, at fiskenes immunsystemer er mindre effektive, og de er i forvejen ret modtagelige overfor sygdomme. Overholdelse af den nødvendige vandkvalitet er derfor meget vigtig. Det betyder, at du skal skifte vand regelmæssigt, og du får brug for filtersystemer. Ca. en fjerdedel af vandet skal skiftes hver uge. Udover grus bør man også kunne finde sand på akvariets bund, da fisken har tendens til at tygge på det af hygiejnehensyn.

At avle Sommerfuglecichlider

Sommerfuglecichlider er ret krævende hvis man vil have dem til at formere sig. Men med en vis erfaring kan man også få dem til at yngle i et akvarium. Et ynglende par er lidt mindre arbejdskrævende end at avle ungdyr kunstigt. Der findes lidt mindre følsomme vilde former som er nemmere at avle på end avlede arter. For begge typer skal nogle særlige forhold opfyldes for at gøre det muligt at få de små fisk til at gro. Fiskene har brug for ekstra blødt vand. En total hårdhed på 10 dH bør aldrig overskrides. Ideel er en værdi på 3 dH. Hvis man normalt har hårdt vand er det nyttigt at tilføje noget tørv til bundlaget i akvariet. Man kan få også flydende tørv i butikkerne.

Sommerfuglecichlider er såkaldt fritlæggende fisk. Fra en alder af fire måneder er de frugtbare. Parrene er monogame og forsvarer deres yngleplads med al deres magt. De lægger deres æg på flade sten eller i flade fordybninger, hvor de har fjernet alger grundigt først. Der lægges cirka 500 æg pr. gang. Ungfiskene flyttes af forælderparret til sand- og grusbunden senere. I yngletiden er fiskene meget følsomme overfor påvirkninger udefra, og du risikerer, at de forsømmer æggene eller spiser dem. Afhængig af vandtemperaturen klækkes æggene efter et par dage, og ungfiskene forbliver samlet mens de gror. I yngletiden skal ca. 10% af vandet skiftes dagligt for at opretholde den nødvendige vandkvalitet. For at det skal lykkes, kræver det en masse fingerspidsfornemmelse, fordi hvis betingelserne ikke passer, indstiller de ynglende fisk yngelplejen og æggene er tabt.

Køb af Sommerfuglecichlider

Cichlider er blandt de mest populære akvariefisk og kan derfor også fås i mange butikker. Selv hjemme fra privaten kan man få ganske gode kuld, men egenavl anbefales kun, hvis man har stor erfaring. Uanset om det er købt hos dyrehandleren, direkte fra opdrætteren, skal der i hvert fald overholdes visse grundlæggende betingelser. Generelt viser en sund fisk stærke farver, har ingen fejl på finner og svømmer "normalt". Leverandørkvaliteten kan måles på faktorer såsom akvariets design og renlighed, og antallet af fisk i hvert akvarie kan give et fingerpeg. Hvis man opdager et enkelt dødt dyr i en plante er det ikke nødvendigt at råbe vagt i gevær, men langt den overvejende del af akvariets indhold bør se sund ud. Hvis vedkommende giver omfattende råd og tager fiskene ud nænsomt når du køber dine fisk, så er der gode muligheder for, at du har gjort et godt køb. Fordi under de rette forhold er Sommerfuglecichliden en omgængelig akvariefisk, der bringer farve og liv ind i dit undervandsparadis.

Du finder masser af fiskefoder, akvarier og akvarieplanter i vores zooplus shop.

 

Vores mest hjælpsomme artikler

Kampfisk

Skinnende, farverig og undertiden lidt aggressiv overfor andre fisk og andre arter. Kampfisken (Betta) er bestemt en speciel fisk, som kommer til at tilføje ethvert akvarium en ekstra fryd til øjet. Med få krav er fisken meget nem at holde og derfor populær hos nybegyndere indenfor akvariernes forunderlige verden.

Ancistrus

Ancistrus er en robust og fredeligt fisk, som passer godt sammen med andre fiskearter fra Amazonas. Ikke desto mindre bør man tage hensyn til forskellige ting, så fiskene føler sig godt tilpas.

Scalar fisk

Med deres stilkeagtige finner og glitrende skæl er Scalar fisk blandt de absolutte stjerner i et akvarium. Den tropiske fisk stammer fra Amazonas og hører til familien af cichlider. Hvis du har et akvarium med vandtemperaturer i den højere ende, er disse fisk perfekte.