Scalar fisk

I samarbejde med Tetra
Scalar fisk

Scalar fisk

Med deres stilkeagtige finner og glitrende skæl er Scalar fisk blandt de absolutte stjerner i et akvarium. Den tropiske fisk stammer fra Amazonas og hører til familien af cichlider. Hvis du har et akvarium med vandtemperaturer i den højere ende, er disse fisk perfekte.

Scalar fiskens udseende

Skalar er faktisk et begreb, der stammer fra matematik og fysik. Det står for en bestemt retning af en pil og siger i overført forstand noget om denne akvariefisks udseende. De lange stilkeagtige finner er rettet bagud, og danner sammen med den spidse snude på den måde en slags pil eller trekant. En kortere finne befinder sig ved fiskens hale og en Scalar kan bevæge den vandret. En Scalar fisks skæl glimter i mange forskellige farver. Påfaldende er de fire vandrette striber typiske for denne fisk, som normalt er sorte. Der er dog også arter og enkelte eksemplarer, hvor disse striber mangler helt. En af striberne er i øjenområdet, den anden rager ud i halefinnen. Scalarer er normalt 15 centimeter lange og kan nå op til 25 centimeter i højden.

Scalar fisk

De forskellige Scalar arter

Scalarer tilhører familien af cichlider og er opdelt i tre underarter, der først og fremmest har forskellig højde. Derudover er der en bred vifte af avlsarter, hvor der bliver eksperimenteret med farverne. Avlede Scalarer fås i halvsorte toner, slørede, gyldne og med marmormønster. Sidst men ikke mindst er der blå og lilla varianter, fisk med "diamanteffekt", eller fisk, hvor striberne er blevet transformeret til mørke pletter og kroppen er meget rundere.

Glinsende fisk fra Amazonas: Scalar fisken og dens hjemstavn

Scalar blev første gang beskrevet i 1823 af forskere i Amazonas. Her lever de ikke kun i selve den mægtige flod, men også i mange af bifloderne, bl.a. Rio Tocantins, Rio Ucayali, Rio Negro og Rio Madeira. Foruden i Brasilien finder man dem i floder i Guyana, Fransk Guiana og Peru, i sidstnævnte land hovedsageligt i floden Solimoes. Scalar foretrækker varmt, tropisk ferskvand, især de mere rolige regnskovsfloder, og opholder sig normalt i flodaflejringer og langs flodbrederne. De lidt mørkere bevoksede flodlejer er et glimrende habitat for fiskene, hvilket man også bør have in mente man også indretter sit akvarium.

Foder til din Scalar

I naturen ernærer en Scalar sig hovedsageligt ved bløddyr, larver, insekter og mindre fisk. Sidstnævnte jager de aktivt, og det anbefales derfor også, at man i sit akvarium serverer levende foder. Levende foder foretrækker de generelt, fremfor frossen foder såsom myggelarver, artemia og krebs. Fisk, der oprindeligt er ynglet vildt, kan man have svært ved at få til at spise flagefoder. Et alternativ er andemad og alger, som en Scalar ligeledes fortærer. Bedst får man råd i en dyrehandel. Her bør du købe produkter af høj kvalitet, fordi billigt tørfoder ofte indeholder stoffer, som en Scalar med sin lille fordøjelseskanal kun vanskeligt kan fordøje. Det kan føre til underernæring, stress og sygdomme. Det er særlig vigtigt, at dyrene får nok protein og fedt. Hvis disse udskilles uden at blive fordøjet, kan bakteriebalancen i akvariet ændre sig, og omgivelserne kan udvikle sig til at være skadelige for den følsomme fisk.

Hvad der kræves for at holde Scalar

I betragtning af den imponerende højde, som en voksen Scalar når, skal man vælge et tilsvarende stort akvarium. Det skal mindst have målene 150 x 60 x 60 så det er dobbelt så højt som fisken. Akvariet bør have en volumen på 200 liter eller mere. Jo flere Scalarer der holdes, jo mere plads er der selvfølgelig brug for. Allerede hvis man har tre Scalar skal du mindst op på 300 liter.

Når det så er købt, skal man til at indrette akvariet. Finkornet, løs jord eller sand anbefales. Det er vigtigt, at fisken ikke kan komme til at sluge grovere korn, da det kan føre til tarmslyng. Det giver frem for alt mening at bruge beplantning, fordi en Scalar i sit naturlige habitat foretrækker at opholde sig i Amazonasflodens tætte bevoksning og gå på jagt. Vallisneria-planter og forskellige trægenstande kan indsættes lodret. Her kan fisken trække sig tilbage og kommer til at føle sig godt tilpas. Et lige så godt skjulested er snoede huler og store sten. Dette kommer ikke mindst parringsadfærden tilgode. Hvis du ønsker at avle Scalar, har netop disse brug for skjulesteder, hvor rognen gemmes. Når de er klækket, kan Scalarer være meget aggressive og territoriale overfor andre Scalarer og fremmede fisk.

Da det er en tropisk fisk, bør du tilstræbe tilsvarende vandtemperaturer så meget som muligt. Disse ligger på mindst 22°C og højst 32°C. Permanente værdier på ca. 26°C er ideelle. Så snart termometeret falder til 20°C, bliver en Scalar nervøs, og der kan opstå sygdomme. En pH-værdi på omkring seks til syv går man ikke fejl i byen med. Alt over syv er farligt for Scalarer. På grund af de høje ammoniakniveauer opstår der gradvis forgiftning, og de følsomme fisk får svært ved at komme sig. Det er bedst at teste vandet regelmæssigt med passende måleinstrumenter. Den samlede hårdhed bør være omkring seks, karbonathårdheden omkring fire. Man filtrerer bedst med filtertørv, som holder vandet rent og bakteriebestanden stabil. Derudover kan man installere et pumpesystem.

Scalar i selskab med andre fisk

Udenfor parringstiden er disse prydfisk relativt fredelige og kommer godt ud af det med artsfæller. Især når der er tale om unge fisk er det fornuftigt at holde dem i grupper på op til otte styk. Selv om disse fisk så kender hinanden godt allerede, kan der ind i mellem forekomme territorial adfærd, og derfor kan det ikke understreges nok med, at det er nødvendigt at skabe skjulesteder. En radius på ca. 50 centimeter er en typisk størrelse for et parringsområde. Hvis et par allerede har formet sig, kan det forsøge at bide og drive andre Scalarer væk, og i mindre akvarier ender det som regel dødeligt. De andre fisk i akvariet bør under ingen omstændigheder være for små. Disse betragter de jagende Scalarer simpelthen som føde. Anbefalelsesværdige er større fisk i karpelaksfamilien, såsom tetraer. Mellemstore sugemaller kan også leve sammen med Scalar fisk. De bør dog under ingen omstændigheder være for store, da de sommetider suger sig fast på Scalarerne, når de flyder ved overfladen om natten. Andre alternativer er fx. Rygsvømmermaller, Blå Neon og Sommerfuglecichlider.

Scalar fisk i akvarium

Scalar sygdomme

Scalare er forholdsvis robuste fisk, som dog kan være meget følsomme over for kemiske og biologiske ændringer i vandet. Hvis man holder dem godt under optimale forhold kan fiskene i fangenskab blive mellem ti og tolv år gamle. Den største fare er flagellater, en form for eukaryote celler. De virker i tarmkanalen og forårsager i første omgang underernæring, senere beskadiger de tarmvæggen. Høj parasitforekomst opstår især, hvis immunforsvaret er svækket af for meget stress. I bund og grund er flagellaterne allerede til stede i små mængder i fiskene, men formerer sig uhindret hvis forsvarskræfterne ikke er tilstrækkelige. Sygdommen kan ses ved, at fisken udskiller et hvidt slim, nemlig resterne af tarmvæggen. Her bør der handles straks: ramte fisk bør flyttes til et karantæneakvarie, hvor vandtemperaturen skal op omkring 35°C. På den måde dør patogenet af. Særlige lægemidler, såsom metronidazol, er også nødvendige. På en liter vand skal der strøs et gram i to dage.

Prydfiskene er også modtagelige overfor fiskesygdomme som fisketuberkulose og fiskedræbersygdom. Sidstnævnte kan genkendes på de hvide pletter på huden. Der kan også være problemer med yngeldræbersygdom og ascites (væske i bughulen). Ichthyophonus udløses af en svampeinfektion og påvirker adskillige organer såsom lever og nyre. Fisken holder op med at spise og mister sin balance. Senere ses bylder på huden. Da denne sygdom er ekstremt smitsom, skal de berørte dyr straks sættes i karantæne.

I velholdte akvarier opstår bændelorm og nematoder sjældent. Disse parasitter lever hovedsageligt i maven, lever og muskelvæv. Som følge heraf ses anæmiske og afmagrede fisk. Særlige lægemidler, som kan fås hos dyrehandleren eller dyrlægen, hjælper mod ormene. Langt mere farligt er andre parasitter - sporerne. Hos Scalarer forårsager de byldesyge og forårsager store cyster på gællerne. Særligt ramte er yngre Scalarer under et år. Ramte Scalarer drejer sig uhæmmet og virker fuldstændig desorienterede. Desværre kan parasitterne ikke bekæmpes med medicin, og derfor er god profylakse og hygiejne ekstremt vigtigt i akvariet. Frem for alt må dyr, der er blevet inficeret, ikke tilføres en allerede eksisterende bestand.

Scalar avl

Først og fremmest skal der danne sig et par, som harmoniserer godt med hinanden, hvilket naturligt sker i en gruppe. Rognen placeres på større blade, og parret kan opføre sig aggressivt overfor andre fisk i denne tid. To dage efter gydningen klækkes æggene.

Det kan ske, at fiskene begynder at spise æggene. Hvis det er tilfældet, skal æggene fjernes, og de unge fisk holdes separat.

Scalar fisk i et akvarie

Hvor kan jeg købe Scalarer?

Man vil naturligvis prøve dyrehandlen eller en erfaren akvarist først. Der er sædvanligvis tale om avlede fisk, men i visse tilfælde tilbydes også vildtfangede Scalar. Du kan få råd og vejledning om dyrene, og til det rette akvarium. Alternativt finder du avlere online. Mens køb via eBay undertiden kan være utilfredsstillende, kan hjemmesider, der har specialiseret sig indenfor en eller flere slags prydfisk, være et sikkert sted at foretage køb hvis du finder én som ikke bor for langt væk.

Du finder masser af fiskefoder, akvarier og akvarieplanter i vores zooplus shop.

 

Vores mest hjælpsomme artikler

Kampfisk

Skinnende, farverig og undertiden lidt aggressiv overfor andre fisk og andre arter. Kampfisken (Betta) er bestemt en speciel fisk, som kommer til at tilføje ethvert akvarium en ekstra fryd til øjet. Med få krav er fisken meget nem at holde og derfor populær hos nybegyndere indenfor akvariernes forunderlige verden.

Ancistrus

Ancistrus er en robust og fredeligt fisk, som passer godt sammen med andre fiskearter fra Amazonas. Ikke desto mindre bør man tage hensyn til forskellige ting, så fiskene føler sig godt tilpas.

Scalar fisk

Med deres stilkeagtige finner og glitrende skæl er Scalar fisk blandt de absolutte stjerner i et akvarium. Den tropiske fisk stammer fra Amazonas og hører til familien af cichlider. Hvis du har et akvarium med vandtemperaturer i den højere ende, er disse fisk perfekte.