Kampfisk

I samarbejde med Tetra
rød kampfisk

Skinnende, farverig og undertiden lidt aggressiv overfor andre fisk og andre arter. Kampfisken (Betta) er bestemt en speciel fisk, som kommer til at tilføje ethvert akvarium en ekstra fryd til øjet. Med få krav er fisken meget nem at holde og derfor populær hos nybegyndere indenfor akvariernes forunderlige verden.

En Kampfisk er farverig, blændende, varieret

Kampfisken fik sit navn på grund af sin aggressive adfærd. I Thailand bliver den ind i mellem brugt til fiskekampe og væddemål. I Europa og Amerika er den dog et populær akvariefisk, som først og fremmest hænger sammen med, at den er utrolig flot at se på - den findes i en perlerække af farver. Kroppen og de lange flagrende finner kan avles i forskellige toner og danner dermed en meget flot kontrast. Slående er det labyrintiske åndedrætsorgan, som fisken kan bruge til at absorbere ilt i selv meget iltfattigt ferskvand. De mange underarter er kategoriseret efter former og mønstre. Mens hannerne er ekstremt farverige, ser hunnerne lidt mindre farverige ud. Begge er ca. 160 millimeter lange, men aldrig større.

Disse underarter findes der

Som regel deler man kampfisken i otte hovedformer. Det er Betta akarensis, antonii, aurigans, balunga, chini, ibanorum, pinguis og obsura. Frem for alt beskriver de mønster og farvning af skæl og finner. Der er mange andre arter, såsom Betta pugnax og Betta brownorum. Nogle af disse fisk er mundrugende, andre lægger æg i en fast rede af skum på vandoverfladen. Ud over mønsteret kategoriseres efter haleform. Der findes for eksempel de såkaldte Crown Tails med en farverig finne. De ser næsten ud som paradisfuglens fjer. Halfmoon har på den anden side en sammenhængende halvmåneformet finne, som også findes i forskellige farver. Til sammenligning har Long Tail Bettas en meget lang halefinne og en stor bugfinne. Desuden kan du købe Kampfisk med slørhale, rundhale, trekantede deltafinner og dobbelthale. I øvrigt har 80 procent af de eksemplarer, der tilbydes i dyrebutikker, den karakteristiske slørhale, og er rektangulære eller diamantformede.

Thailand: hjemstavn for en Betta

Generelt anses Thailand for at være hjemsted for Kampfisk. Dette skyldes hovedsagelig de fiskekampe, der finder sted i landet. Men betegnelsen Betta refererer allerede til et betydeligt større spredningsområde, og er javanesisk. På thailandsk kaldes fisken i højere grad enten Pla-kad eller Trey Krem. Kampfisken findes især i ferskvand i Sydøstasien, nærmere bestemt på indonesiske øer især ved Bali, samt i Malaysia, Laos, Vietnam, Myanmar og Cambodja. I resten af verden holdes de sædvanligvis i akvarier, nogle gange i damme.

Kampfisk

Foder til en Kampfisk

I fri natur lever en Kampfisk primært af mindre bløddyr og vandinsekter. De spiser disse direkte fra vandet eller får dem fra vandoverfladen. Ved hjemmeavl er det vigtigt at vide, at en Betta er kødædende. Plantebaseret foder er derfor aldrig en mulighed. Du kan købe specielt flagefoder og granulatfoder hos dyrehandleren. Det bør indeholde rigeligt med animalsk protein, som fisken har brug for til at opbygge muskler. Alternativt kan du bruge levende foder, især mindre insekter såsom fluer, bananfluer, larver eller myg. Mange benytter også frosne insekter, som også kan fås i dyrehandlen. Pellets og fint granulater er mulige. Mindre portioner grønne bønner vil de fleste kampfisk nok også mæske sig på.

Hvordan man holder en Kampfisk

Kampfisk i akvarium

Dybest set er Kampfisk ikke særligt besværlige at have med at gøre, og derfor er de populære hos begyndere. Samtidigt er de relativt små, så man har heller brug for at købe et stort akvarium. Man har brug for et akvarium på mindst 54 liter. Det skal være omkring 60 centimeter langt. De mindre Nano-Kampfisk kan også holdes i akvarier på ca. 30 liter. På grund af de store finner har kampfiskene ofte brug for masser af energi og plads til at bevæge sig i vandet. Der er dog også fordele ved et lille akvarium - din Betta skal i så fald forsvare et meget mindre område, og temperaturen på vandet skal være omkring 26°C. Især lavere temperaturer under 20°C kan fisken ikke så godt lide. De kommer i så fald til stort set ikke at bevæge sig overhovedet. Du kan opvarme vandet i et 30-liters akvarium med et varmelegeme på 25 watt.

Den optimale pH for en Kampfisk er 5 til 7, så vandet må gerne være ret surt, men bør aldrig komme uden for dette interval. Den optimale vandhårdhed ligger almindeligvis fra 5 til 15. En kunstig strømning bør man under ingen omstændigheder installere. I sin hjemstavn lever fisken i stille søer - akvariet bør have lignende forhold. Planter er også et must når man holder Kampfisk. Det skal være bundbeplantning. Asiatiske vandplanter er altid at foretrække fremfor europæiske. Kampfisk kan lide ret tætte planteskove og mindre flydende planter. På vandoverflade bør der stadig være plads til de skumreder, som Kampfiskene bygger. Svømmende planter gør et akvarium lidt mørkere, hvilket absolut er at anbefale til denne fisk. Rødgrønne og hvide grønne moskusplanter giver den bedste skygge. Som dekoration kommer ægte sten og ægte træ på tale. Beskaffenheden for akvariets bundlag er stort set underordnet. Kun lyse eller farvede sten er et tabu. Bortset fra det kan du bruge alt fra grus og runde sten til sand.

Et filter kan man teoretisk set undvære, men hvis man vælger det skal du skifte det meste af vandet en gang om ugen. Derfor er mindre indvendige filtre absolut en fordel. De er stille og kan normalt reguleres. Derudover kan man benytte vandtilbereder. Det er kemiske additiver der fjerner tungmetaller, der eventuelt måtte være til stede. Men for meget af det gode ødelægger vigtige bakterier, som også en fisk har brug for fra tid til anden. Disse opstår i akvariet efter cirka fire uger - du bør nok vente med at indsætte fiskene til efter det er sket.

Kampfisk sammen med andre fisk

Pas på: selv om der findes fredelige eksemplarer, er Kampfisken, som navnet antyder, ikke en venlig kammerat. Den territoriale adfærd kan være yderst aggressiv, så det anbefales på det kraftigste ikke at sætte to hanner sammen. Med hunner er det væsentligt lettere at holde Kampfisk. Hvad angår andre fiskearter er det vigtigt, at de hverken er for store eller for små. Aborrer vil således selv forsvare deres territorium og gå i kamp med en han. Store fisk kan se dem som bytte, mindre kan blive bytte selv. Visse karpelignende fisk har vel nok den rette størrelse, men de er livlige, hvilket stresser Kampfisk. De bedste muligheder er maller og fisk af samme størrelse med små finner. Et absolut no-go er guppyer.

Sundhed: en robust fisk

Kampfisk bliver ikke særlig gamle, men de holder sig stort set sunde og robuste i løbet af de omkring tre til fem år, de lever. En større fare er svampeinfektion og bakterieangreb. Dette kan ske på grund af et for lavt indstillet filter. På den anden side skaber filtre til tider stress, hvilket også kan føre til sygdom og død. For at holde Kampfisk ved godt helbred bør bunden regelmæssigt renses for madrester, afføring og snavs. Alarmklokkerne bør ringe, hvis du ser fisken opholder sig ved bunden og er sløv. Den kunne enten være syg eller stresset. En anden grund kan være lav vandtemperatur. En sund Kampfisk svømmer regelmæssigt rundt i sit territorie, er altså aktiv i hele akvariet. Hale og finner er strakt langt fra kroppen imens. Skæl skal se glatte og rene ud. Når man holder Kampfisk bør man især skifte vand med kortere intervaller eller øg temperaturen, hvis fisken ikke spiser, er inaktiv eller svømmer ind i genstande. Det samme gælder, hvis du lægger mærke til farveændringer og lav finneaktivitet. Hvis man ser hævede øjne og halvåbne gæller bør du handle straks og rådføre dig med dyrehandleren, avleren eller en dyrlæge. Ud over svampe- og bakterieangreb er fiskesygdommene hale- og finneråd og ascites/bugvattersot de mest almindelige. Ved ascites vil bugen være udspilet og skæl står ud som tapper. Desværre findes der ingen behandling mod denne sygdom. Fløjlssyge er også svær at helbrede, hvor fisken har en lyserød eller gylden, sløret farvning. Denne ændring i udseende skyldes parasitter. For at behandle skal du isolere den eller de ramte fisk for en tid og give medicin. Det kan vare op til fire uger. De mest almindeligt brugte medikament er maracin, som bruges mod svampeangreb, og tetracyclin og ampicillin som antibiotikum.

Køb af Kampfisk: hvor kan man få dem?

Kampfisk er en rigtig klassiker i dyrehandlerens akvarieafdeling. Ofte kan du dog kun få almindelige arter, såsom Crown og Halfmoon Tail. For de mere sjældne arter skal du bestille eller se dig rundt i større byer. En anden mulighed er over internettet. Her finder du et meget bredt udvalg. Dem kan du kigge på i ro og mag, men i sidste ende skal fisken jo afhentes personligt. Det begrænser søgningen til en omkreds af godt og vel 150 kilometer.

Du finder masser af fiskefoder, akvarier og akvarieplanter i vores zooplus shop.

 

Vores mest hjælpsomme artikler

Kampfisk

Skinnende, farverig og undertiden lidt aggressiv overfor andre fisk og andre arter. Kampfisken (Betta) er bestemt en speciel fisk, som kommer til at tilføje ethvert akvarium en ekstra fryd til øjet. Med få krav er fisken meget nem at holde og derfor populær hos nybegyndere indenfor akvariernes forunderlige verden.

Ancistrus

Ancistrus er en robust og fredeligt fisk, som passer godt sammen med andre fiskearter fra Amazonas. Ikke desto mindre bør man tage hensyn til forskellige ting, så fiskene føler sig godt tilpas.

Scalar fisk

Med deres stilkeagtige finner og glitrende skæl er Scalar fisk blandt de absolutte stjerner i et akvarium. Den tropiske fisk stammer fra Amazonas og hører til familien af cichlider. Hvis du har et akvarium med vandtemperaturer i den højere ende, er disse fisk perfekte.