Ancistrus

I samarbejde med Tetra
Ancistrus på bunden

Ancistrus

Ancistrus er en robust og fredeligt fisk, som passer godt sammen med andre fiskearter fra Amazonas. Ikke desto mindre bør man tage hensyn til forskellige ting, så fiskene føler sig godt tilpas.

Hvad er de vigtigste egenskaber ved Ancistrus?

Oprindeligt stammer de blå Ancistrus fra Rio Negro og andre af Amazonflodens sortvandsbifloder. Et karakteristisk træk er de tentakkellignende forgrenede fremspring på munden og på panden, der hos hanner nærmest ligner et gevir. Det er en mellemstor sugemalle-art. Fisken føler sig godt tilpas i et akvarium fra 80 cm længde. Denne fredelige fisk passer meget godt sammen med forskellige arter af fisk, der også er fra Amazonas. Den blå Ancistrus har, ligesom alle sugemaller, brug for mange skjulesteder. Særligt vigtigt er moseeg, som fiskene har brug for. Træfibrene bruges som kostfibre til fordøjelsen. Under sten og rødder opbevares rognen, og indtil de klækker bliver de bevogtet af hannen.

Normalt har den blå Ancistrus en grønlig-brun til mørkebrun farve med mørkere pletter. Hvis fisken føler sig godt tilpas i et akvarium, ændrer dens kropsfarve sig. Det bliver meget mørk og får et blålig-sort skær. Bugens underside er lidt lysere. Finnerne har en dyb blå-sort farve. Ryg- og halefinnen har en lys kant og hvidlig-grå prikker. Halefinnen har lyse spidser. Især ungfisk er karakteriseret ved en intens blå-sort farve. På finner og krop er hvide prikker tydelige. Ryg- og halefinnen har også en lysende hvid kant. På snuden og på panden har hannen lange tentakler, hvoraf nogle er forgrenede. Hunnernes er forholdsvis tynde og korte. Nogle forskere mener, at hannernes tentakler skal efterligne larver. På den måde ser det ud til, at der er masser afkom i et tidligt stadie, og hunnerne tiltrækkes af det.

Ud over den blå Ancistrus, findes der også brune Ancistrus, som har næsten samme krav til pleje og ernæring. Ligesom hos den blå Ancistrus har hanner her udtalte tentakler, mens unge og kvinder kun har ansatser af udvækst. Hanner og hunner har en karakteristisk farve med store gullige pletter på en mørkebrun baggrund. Disse fisk stammer fra Amazonas og dens afvandingsområde. Ligesom den blå Ancistrus er den en robust fisk og er derfor meget populær blandt ejere af et akvarie.

Hvad skal man overveje når man holder en Ancistrus?

Den blå Ancistrus er et fredeligt dyr og går normalt godt i spænd med andre prydfisk, der deler krav hvad angår vandtemperatur og pH. En akvarielængde på 80 cm er sædvanligvis tilstrækkelig til en lille gruppe af Ancistrus. Det anbefales at holde en dominerende, ældre han sammen med flere hunner. Medmindre andre anbefalinger nævnes, gælder de samme betingelser for brune Ancistrus.

Anbefalet størrelse akvarium

Hvis du bestemmer dig for et par, skal du vælge et akvarie på mindst 80 cm. Selv hvis du kun holder en enkelt af disse fisk, skal man vælge denne størrelse. Kun på denne måde vil en Ancistrus have mulighed for at udvikle sig frit, og hvis akvariet er for lille vokser den sig ikke særlig stor. At holde to hanner er en anelse risikabelt. Som i naturen vil de danne territorier og i værste fald bekæmper de hinanden. I så fald bør man vælge en akvariestørrelse på mindst 1,50 meter. Jo mere plads hannerne har, desto mindre sandsynligt er det, at der opstår problemer med at holde dem sammen.

Akvarieindtretning

Ancistrus elsker at bo i huler og har brug for et skjulested. Uden en hule er fiskene udsat for ekstrem stress, da de ikke finder noget sted at hvile og slappe af. Derudover er det vigtigt at lave en tæt beplantning, så fiskene kan gemme sig. Hvis du holder en eller flere hanner sammen, er der brug for en separat hule for hver han, og det kan forebygge stridigheder om territorierne.

I et akvarium med iltrigt og klart vand føler en brun Ancistrus sig godt tilpas. Da de er territoriale dyr, har de ligesom den blå Ancistrus brug for deres egne huler og nok steder hvor de kan skjule sig. Hanner indtager territorier og forsvarer dem. Derfor bør man kun holde flere hanner hvis der er tale om et meget stort akvarium. Ligesom dens artsfælle har den brune Ancistrus også brug for rødder til fordøjelsen. Du vil ofte kunne se den høvle på dem. Uden disse rødder ville fisken ikke få de nødvendige kostfibre, og de vil få fordøjelsesproblemer. Hvis du holder en gruppe fisk skal der derfor vær nok rødder at høvle af.

Vandtemperatur og -hårdhed

En blå Ancistrus er fra de er 4 cm store mere modstandsdygtige og robuste. Fra da af er det også nemmere at holde dem. Især for begyndere anbefales det at købe ældre fisk. For en Ancistrus er vandhårdheden næsten underordnet. Det er dog blevet konstateret, at fiskene vokser meget langsommere i blødt vand. Da blå Ancistrus kan indånde luft og har et særligt tarmåndedræt, kan fiskene føle sig godt tilpas i selv mørkt, beskidt vand. Men man bør ikke være lemfældig og holde Ancistrus i klart og iltrigt vand. Da Ancistrus stammer fra Amazonas, lægger de vægt på en varm vandtemperatur. Temperaturen skal være fra 20 til 25 grader.

Hvad med ernæringen?

En Ancistrus spiser også gerne madrester fra sine bofæller i akvariet. Denne egenskaber er meget nyttig, men fisken har forskellige kostvaner, der ikke dækkes af at spise rester alene. Det er afgørende at placere moseeg i akvariet. Det er især vigtigt for Ancistrus, fordi det er nødvendigt for fordøjelsen. Ved at høvle på rødderne indtager fisken de nødvendige kostfibre til fordøjelsessystemet. Denne bundfisk kan også fodres målrettet med plantebaserede fodertabs. Blancheret spinat eller salat er ligeledes en mulighed, og en Ancistrus er også glad for flagefoder og granulat. Men hvis du fodrer granulat, bør du altid holde mængden af foder meget lavt for at undgå tarmslyng. Du kan også samle lidt træ eller blade i skoven og give din Ancistrus en særlig fornøjelse. Fiskene spiser også rå gulerødder, kartofler, squash, agurker og mælkebøtter. Sommetider forgriber fiskene sig på planter i akvariet. Derfor er det vigtigt at tilbyde en varieret planteernæring.

Den brune Ancistrus er en typisk yngel- og algespiser. Derfor kan den også være nyttigt til at holde algebestanden i et akvarium nede. Alger sikrer dog normalt ikke tilstrækkeligt med foder til den brune Ancistrus, og den skal normalt have supplerende foder. Du kan bruge tørfoder, men plantefoder, blancheret spinat og agurkeskiver er meget bedre. Med passende diæt og ideelle forhold kan Ancistrus blive op til 19 år.

Hvilke sygdomme kan forekomme?

En Ancistrus er en robust fisk, der ikke er særligt krævende og sjældent bliver syg. Hvis du sørger for en passende vandtemperatur, klart vand og varieret foder, vil en Ancistrus kunne gøre glæde i lang tid. Der kan dog opstå problemer, hvis Ancistrus holdes sammen med andre fisk. Ofte kan de ikke tåle den medicin, som deres bofæller får, og kan blive syge af det. Hvis andre fisk behandles med stoffer, såsom grøn malachit, skal du flytte Ancistrus til et andet akvarie. Metalforgiftning i vandet kan føre til dødsfald. Derfor anbefales det at teste vandkvaliteten. Kobber i vandet er dødbringende for en Ancistrus. Hvis du bruger sneglebekæmpelse i akvariet, bør du absolut tage Ancistrus ud af akvariet.

Nogle gange vil en Ancistrus ændre farve og får store, lysebrune pletter. Der kunne man godt blive en anelse bekymret. Der kræves dog ikke særlig behandling med medicin. Farven kan ændre sig afhængigt af fiskens humør, stemning og trivsel. Det antages at være en stressfarve udløst af uhensigtsmæssige vandniveauer, stridigheder hanner imellem og mangel på skjulesteder. Tilstedeværelsen af gydeparate hunner kan også udløse stressfarvning. Ved at følge fisken tæt vil du for det meste at finde årsagen.

Hvordan avler man?

Brune og blå Ancistrus formerer sig også relativt ofte i akvarier, de bebor sammen med andre fisk. Normalt vil en rod eller en hule blive brugt til rognen. Hannen sørger sig for at passe den, og bruger finnerne til at hvirvle ferskvand derhen, og beskytter den. De klækker efter et par dage, og fra den tiende dag kan du servere superfint foder.

Ancistrus

Hvor får du fat i den blå og den brune Ancistrus?

Hvis du vil købe en blå eller en brun Ancistrus, skal du gå til en dyrehandel. Fiskene er lette at holde og forskellene ligger stort set kun i deres farve. Derfor er det et spørgsmål om smag, om du vælger den ene eller den anden, og der findes også hybrider. Når du skal vælge avler anbefales en søgning på internettet, hvor du bør læse anmeldelserne igennem. Der findes også onlineshops, der tilbyder at sende fiskene med kurér. Det bør man ikke give sig i kast med, idet transporten er enormt stressende for fiskene. Find en butik eller en avler i området.

Du finder masser af fiskefoder, akvarier og akvarieplanter i vores zooplus shop.

 

Vores mest hjælpsomme artikler

Kampfisk

Skinnende, farverig og undertiden lidt aggressiv overfor andre fisk og andre arter. Kampfisken (Betta) er bestemt en speciel fisk, som kommer til at tilføje ethvert akvarium en ekstra fryd til øjet. Med få krav er fisken meget nem at holde og derfor populær hos nybegyndere indenfor akvariernes forunderlige verden.

Ancistrus

Ancistrus er en robust og fredeligt fisk, som passer godt sammen med andre fiskearter fra Amazonas. Ikke desto mindre bør man tage hensyn til forskellige ting, så fiskene føler sig godt tilpas.

Scalar fisk

Med deres stilkeagtige finner og glitrende skæl er Scalar fisk blandt de absolutte stjerner i et akvarium. Den tropiske fisk stammer fra Amazonas og hører til familien af cichlider. Hvis du har et akvarium med vandtemperaturer i den højere ende, er disse fisk perfekte.