Vandskift i dit akvarium

Vandskift i dit akvarium

Skifte vand i akvariet

Så længe der har eksisteret akvarier har der været diskussioner om vandskift, dens nødvendighed eller hyppighed. Selv om det stort set er en uddød race, så findes der stadig akvarister, der mener, at der eksisterer en "biologisk balance", svarende til den i naturen, i deres akvarier, hvormed de retfærdiggør "dyrebare" gamle vand.

Hvorfor skifte vand i akvariet?

Teoretisk set kan der være noget om snakken, men i praksis er tingene dog helt anderledes. Et akvarium, uanset hvor stort det er, er og forbliver et kunstigt system, der ikke har millioner af års evolution på bagen, og derfor fungerer det heller ikke som et naturligt biologisk system. I naturen er der et konstant stofskifte - alt, der akkumuleres, nedbrydes yderligere for til slut at være opdelt i dets grundlæggende komponenter. Derefter opstår et nyt liv baseret på disse komponenter. I akvariet er denne stofskiftekæde imidlertid ikke fuldstændig, og derfor ligger visse stoffer uundgåeligt ubearbejdet hen. På den måde er de "tilovers", og der opstår over tid stadigt stigende koncentrationer. På et tidspunkt nås det punkt, hvor selv den mest tilpasningsparate prydfisk har fået nok og ("Hvad sker der, den så ellers så sund ud?") tager sin stille og rolige afsked for at gå hinsides.

 

Delvist vandskift

Så langt bør og burde det ikke komme! Det rette middel på vejen til "rent" vand opnås ved med jævne mellemrum at skifte vandet delvist. Hvor ofte og hvor meget vand, der skal skiftes, afhænger primært af akvariets størrelse og hvor mange levende væsener dit akvarium indeholder.

 

Hvor ofte skal man skifte vand i akvariet?

Som tommelfingerregel i forhold til hyppighed gælder: jo mindre akvariet i forhold til antallet af fisk, jo oftere skal en del af vandet erstattes af nyt. Den mængde vand, der skal skiftes, er normalt omkring 30%, altså ca. en tredjedel af akvariets indhold. En tredjedel hver 14 dage, er et godt gennemsnit, som du ikke går helt galt i byen med. Man kan nærmest kun skifte for lidt. Akvarister, der holder f.eks. større Malawi-cichlider, skifter ugentligt helt op til 50% af akvarievandet, fordi akvariet i denne slags akvarie har en høj tæthed af levende væsener.

 

Hvordan skiftes vandet i akvariet?

Teknikken afhænger også af størrelsen, men udføres normalt med en slange. Enten dræner du vandet med slangen i en spand og bærer denne frem og tilbage, eller du har en lang nok slange som kan nå det (dybereliggende!) dræn med tilslutningsmuligheder for ferskvandsindløbet. Hvis du sætter et lille mærke på akvariet er det nemmere at opnå konstante mængder vand. Temperaturen på det vand du tilfører skal svare til akvarievandets eller kun uvæsentligt derunder, samt at vandet, du tilfører, har en kemisk komposition, der svarer nogenlunde til det du allerede har i akvariet. Man kan i visse tilfælde tage vand direkte fra hanen, men for det meste skal vandet enten behandles eller bare stå lidt før det tilføres, osv. Alle produkter til dine fisk kan du finde her.

Vores mest hjælpsomme artikler

Bekæmpelse af alger i dit akvarium

Næsten ingen andre algearter har så mange forskellige underarter som grønalger. Mange af dem er enten helt harmløse eller vil du aldrig finde i dit akvarium. Ikke desto mindre kan nogle få grønalger være en sand plage for akvarister. Men hvordan kommer du én gang for alle af med den grønne belægning, som ubarmhjertigt lægger sig på akvarieglas, planter, grus og rødder?

Fiskesygdomme

Fiskesygdomme i et akvarium bør man tage alvorligt. For fiskene kan de ofte være fatale, og jo hurtigere man handler, jo bedre. Her et overblik over hvordan du genkender tegnene på de mest almindelige fiskesygdomme og hvilke skridt du bør tage.

Vandskift i dit akvarium

Så længe der har eksisteret akvarier har der været diskussioner om vandskift, dens nødvendighed eller hyppighed. Selv om det stort set er en uddød race, så findes der stadig akvarister, der mener, at der eksisterer en "biologisk balance", svarende til den i naturen, i deres akvarier, hvormed de retfærdiggør "dyrebare" gamle vand.