Overvægt ved katte: råd til et bedre helbred

Info & tips

Mellem 44 og 60 procent af alle katte i Danmark vejer for meget. Denne værdi svinger afhængigt af de forskellige undersøgelser og landet de laves i. Det vi skal fokusere på er at antallet af katte, der er overvægtige, stiger fra år til år. 

Hvorfor er udviklingen sådan? Nogle gange er vi for gavmilde med foder og godbidder til vores pels-venner. Andre gange kan det skyldes alvorlige sygdomme. Coronakrisen herunder lockdown har også haft en indflydelse på dette. 71% af dyrlæger mener at pandemien påvirker vores kæledyrs spisevaner. Derfor vil vi gerne forklare dig mere om overvægt ved katte og hvad du kan gøre ved det. 

Er min kat overvægtig?

Hvis du har mistanke om, at din kat er overvægtig eller endog fed, bør du tage din kat til dyrlæge for at få den undersøgt. Du kan dog også selv foretage en første vurdering af situationen ved hjælp af et par enkle metoder.

Sådan ser du hvis din kat er overvægtig

Placer dine hænder løst på kattens bryst og flyt dem langsomt op og ned. Hvis ribbenene er lette at føle, er alt i orden. Hvis du skal presse meget for at mærke ribbenene, er din kat sandsynligvis overvægtig.

Figuren af ​​din firbenede ven giver endnu et billede: Hvis kattens talje ikke længere er synlig, og din kats mave og krop generelt ser ret rund ud, har katten sandsynligvis et vægtproblem.

Hvad kan forsage overvægt hos katte?

De hyppigste årsager er: at din kat bevæger sig for lidt og / eller spiser foder med et for højt energiindhold. Derudover kan høj alder, forskellige sygdomme, kastrering eller psykisk stress føre til overvægt hos katte. Derfor bør du altid kontakte en dyrlæge for at finde ud af de reelle årsager og udelukke mulige sygdomme.

Hvad kan overvægt betyde for katten?

Konsekvenserne af overvægtig for katte kan være meget forskellige. Desto højere overvægten ses desto højere er forventningen også for helbredsproblemer 

Ud over en lavere livskvalitet og begrænset mobilitet øger overvægt risikoen for ledskader, hjertekar- og åndedrætsygdomme og diabetes. Derudover reduceres den forventede levetid i gennemsnit med op til to år

Det rigtige foder til overvægtige katte

Korrekt foder
Hvad er forskellen på diæt og light foder?

Kostfoder refererer til specielt tilpasset foder til dyr, der lider af sygdomme. De fodres altid i samråd med en dyrlæge. For eksempel er der diætfoder til katte med diabetes eller nyreproblemer. Diæt mad er derfor ikke nødvendigvis velegnet til vægttab.

I modsætning hertil forstås kattemad efterfulgt af ordet "light", som foder med et lavt kalorieindhold. Derfor er det hvad du først søger hen mod, når din kat skal stoppe med at indtage for meget energi og tabe sig. 

Hvilke overvejelser skal jeg gøre mig, når jeg skifter foder

Hvad skal jeg tage i overvejelse når jeg skifter foder?

 1. Den vigtigste ting: ændring i foder skal altid ske langsomt og med en hvis omhyggelighed
 2. Følg altid dyrlægens eller fødevareproducentens anbefalinger, når du vælger mængden af foder. På hver pakke finder du information om, hvor meget du skal fodre til den respektive målvægt - selv et par gram for meget kan påvirke succesen med vægttab.
 3. Sørg for, at din kat ikke får nogle madrester. Godbidder er naturligvis tilladt. Du skal dog trække dette fra den daglige ration.

Bemærk: venligst under ingen omstændigheder foder din kat halvdelen af hvad du plejer. Dette kan føre til mangel på vigtige nærringsstoffer. 

Hvilke nærringsstoffer skal jeg være ekstra opmærksomme på?

Udover at foderet indeholder færre kalorier kendetegnes god light foder ved tre punkter: foderet har et lavere råfedtindhold og et højere indhold af råfibre (kostfibre) end normalt foder. Det er også vigtigt, at infholdet af råprotein er konstant højt, så din hunds muskler får tilstrækkelig næring. 

 • Tørfoder
 • Vådfoder
 • Snacks
 • Tilbehør

Motion er nøglen i kampen mod overvægt hos katte

Legetøj
Ikke for meget på en gang: øg mængden langsomt

Grundreglen for overvægtige katte er: overvæld ikke din kat eller dig selv. At tabe sig er en proces, og sker ikke natten over

Det er derfor vigtigt, at du og din kat har det sjovt med træningen. Du kan eksempelvis, opfordre din kat til at jage legetøj. Et par minutter ad gangen er nok til en start. Derefter kan du over tid, tilføje flere og flere forskellige lege.

Hvis din kat ikke er legesyg, kan du gemme noget af kattens mad - eksempelvis tørfoder eller godbidder - i dit hus eller i kattens legetøj. På denne måde skal din kat selv finde maden. 

Disse øvelser hjælper mod overvægt hos katte

Desværre, kan man ikke, som med hunde, tage sin kat udenfor og gå lange ture. Indendørskatte har et meget småt "territorium" som de kan bevæge sig på. 

Du kan dog stadigvæk forøge din kats aktivitet:

 • Brug et par minutter om dagen hvor du aktivt leger med din kat
 • Brug rekvisitter: bolde, mus (legetøjs), drillepinde, catnip legetøj, eller hverdagsgenstande som avispapir, sølvpapir, papkasser eller andet der kan gøre din kat nysgerrig. 
 • Du kan også opfordre din kat til at bevæge sig med lommelygter eller laserpinde 
 • Lav en forhindringsbane til din kat, så du aktiverer din kat til at klatre
 • Gem mad rundt i huset eller, hvis muligt, placer forhindringer på vejen til madskålen 
 • Også med madlegetøj kan du aktiverer din kat 

Få mere inspiration i zooplus magasinet

Er agility træning godt for overvægtige katte?

For sunde katte, selvfølgelig, agility er god træning. Ved at lave forskellige forhindringsbaner til din kat, sikrer du bevægelse og varietet i omgivelserne. Dog kan denne type træning bære en række ulemper hvis din kat er overvægtig. 

For det første kan nogle øvelser direkte skade din kats led - især hvis de er ekstra tunge. For det andet er der også risiko for at du hurtigt overvælder din kat (agility træning laves ofte på tid). Derudover vil overvægtige katte ofte slet ikke røre sig, og skal aktiveres endnu mere. 

For at summere: agility er mindre passende for overvægtige katte. Træningen tager også meget tid og tålmodighed. Introducer langsomt og tålmodigt din kat til øvelserne, være mere opmærksom på korrekt udførelse end tiden. 

læs mere om træning for din kat i zooplus Magasinet 

zoopets anbefaler

SavoySavoy

Savoy-kattetræet er ikke kun en smuk dekoration i lejligheden, men det robuste filter gør det også nemt at håndtere mine kattekløer. Det er virkelig trættende at kradse mig, men heldigvis er der en hyggelig hængekøje at hvile sig i.

Oplev
SokoSoko’s tunnel

TIAKI plys-kattetunnelen er ikke kun en spændende legeplads, men tunnelen bruges også gerne til en lang skønhedssøvn. Tunnelen har tre indgange, så kattesøster kan også nogle gange lege med i tunnelen.

Læs mere
ElvisElvis i Paradise

Kattetræet L fra Natural Paradise har tykke stammer til at slibe mine kløer. Det gør også min ejer meget glad - sofaen er fortid. Der er også tre sovepladser til afslapning. Men hvis jeg bliver træt af det, kan jeg altid lege med legekuglerne.

Oplev
BiscotteBiscotte’s Parkour

Med Tiaki Intelligence Toy Fun Puzzle skal jeg gå gennem en forhindringsbane, før jeg kan spise mine godbidder. Det bliver aldrig kedeligt, fordi mine kammerater kan fjerne, tilføje eller flytte forhindringer. En ideel aktivitet, hvis møderne tager lidt længere tid igen.

Læs mere

Hvordan forhindre sig at min kat bliver overvægtig?

Foder

Vær opmærksom på behovsmæssig ernæring & vælg det rigtige foder

Garn

Opfordrer katten til at være aktiv (gem foder, lav forhindringsbaner mm.)

Mål

Mærk hundens ribben, og regelmæssigt øje med dens figur

Vægt

Afvej din kats daglige portioner & inkluder godbidder

Tid

Sæt et par minutter af om dagen til leg

Vej

Vej din katregelmæssigt samt få tjek ved dyrlægen